Toplaşıyor yıldızlar gökyüzüne; aşağı karanlık, puslu, ihanet, yolsuzluk, soysuzluk ne ararsan almış yürümüş.
Resmi geçit töreni gibi Madımak acısını yaşamadan, bir yıldız daha kaydı ama sonsuz parlamaya.
KARTAL TİBET
Nereye gidiyorsun, usta?
Bizler, sizin isminizi duyduğumuz anda dağılıveririz o renkli ampuller sokağına. Tahta iskemleler üzerinde yer kapmaya. Yazlık sinemaların o büyülü atmosferini çocukta olsa hissetmemiş olanlar, eksiktir.
Doğallığın, ailenin, sevginin ve birlikteliğin adresi ister yazlık ister kışlık sinemalar ama illaki mahalle sinemaları.
Şimdilerde ya otopark ya AVM olanlar!
O sinemaları sinema yapan emekçiler kadar Yeşilçam sokağının sakinleri. Ustalar çok, ustalar büyük. Bugün uzun süre, yasaklar süresince en büyük darbeyi yiyen en az müzisyenler kadar sinemacılar; bilelim…
Bugün o yasakların kalktığı gündü ama KARTAL TİBET Usta ile yas oldu yeniden!
Kimdi, KARTAL TİBET?
1938 yılında Ankara’da doğdu. Ankara Üniversitesi Devlet Konservatuvarı, Tiyatro Bölümü mezuniyeti ardından 1961 tarihinde Ankara’nın ilk özel tiyatrosu olan Meydan Sahnesi kurucularından biri oldu. Yaşamı boyunca iki yüz kadar filmde sadece aktör olarak değil senarist ve yönetmen olarak da eserleri ile Türk Sinema tarihi klasikleri arasına girdi.
KARAOĞLAN
Karaoğlan ile sinema sektörüne girdi, sonra çizgi roman karakteri TARKAN oldu. Ama nasıl unutulur ki hele hele her filmde sesi olan Belkıs Özener yorumu ile BOŞ ÇERÇEVE.
Hangisi unutulur ki!.. Çalıkuşu, Zambaklar Açarken, Sarmaşık Gülleri.
Mesela hem izleyici hem bir sinema eleştirmeni olarak beni en çok eğlendiren en çok güldüren filmlerden bir klasik olan TOSUN PAŞA filmi, Kartal Tibet’in yönetmeni olduğu ilk filmdir.
KEMAL SUNAL
Usta Kemal Sunal’ın tam yirmi yıl önce aramızdan ayrılışının yıldönümü yarın! Kartal Tibet, Kemal Sunal’ın rol aldığı tam elli altı filmin yönetmenliğini de yaptı.
Orada buluşuyor iste değerler. Toplaşıyorlar sessizce yıldızlarımız gökyüzüne!
Bu artık günden güne çekilmez hale dönen dünyanın ve her konuda debelene duran Türkiye, kurtulmaya çalışırken; o son olarak 2006 tarihinde “Dünyayı Kurtaran Adamın Oğlu” ve “Amerikalılar Karadeniz’de 2” filmlerinin yönetmenliğini yaptı.
İçimiz buruk içimiz yangın yeri…
Saygı ve minnetle uğurluyoruz, ustayı o sevdiği can dostlarının yanına.
Bu dünyadan bir KARTAL TİBET geçti...
Güle güle Tarkan!...
Güle güle Tosun Paşa!..
Güle güle KARTAL TİBET
Bize bıraktığın eserlerin için sana minnettarız.
Ve seni hiç unutmayacağız...