Emel Seçen'in, "Bir Islık da Sen Çal!.." başlıklı makalesi şöyle:
“Türküler yüreğini arıtır adamın, insanları birbirine yaklaştırır…”
Cengiz Aytmatov
Islığa tahammül edemeyenler, sesi susturdu önce.
Nefes olanların da en son yayınını kesti!
Dur, dedi… Bundan sonra geçit yok!
Ne yapmıştı, Halk TV’nin hafta sonları yayınlanan “Görkemli Hatıralar” programı, programın yapımcısı ve sunucusu olan Serhan Asker, salgın boyunca her hafta üç doz aşı, dedi. Bilenlerin daha çok, bilmeyenlerin ise ondan daha çok öğrenip, öğrenirken de keyif aldıkları bir program gerçekleştirdi.
Mucize yarattı salgın döneminde; herkes evinde iken sahil boylarından, hatta normal zamanlarda kimselerin görmediği, göremediği memleketimizden manzaralar sundu. Camı açtı, Nazım yanında Orhan Kemal ötede Ahmed Arif. Kulisten ses verdi Genco Erkal, Kemal Sunal’ın en sevdiği Türk Halk Müziği sanatçısı Hüseyin Turan, onun dinlerken eşi Gül Hanım’ın sevdiği türküyü söyledi: Neşet Ertaş’tan “Bahçe duvarından aştım”.
Edirne’de tüm ekiple yedi kişi olunca dilek kabul olurmuş, dendi, yayın sonrası ziyarete gitti. Malatya Hekimhan’da kimselerin görmediği 35 bin yıllık Girmana Kanyonu’ndan ses verdi, yankılandı sesi, Halk TV izleyicisi duydu. İlyas Salman ile Şener Şen oldu, Antalya Konyaaltı’nda Geleneksel Türk Halk sanatları folklor ekibi ile “Çek deveci develeri engine; devesi var densiz, gerdanı var bensiz, ben olamam sensiz, sen de durma bensiz” ile folklor oynadı. Assos Behramkale’de heykel sanatı, edebiyat, mitoloji vardı. Ve daha birçok il, birçok değer.
İstanbul Maltepe’de Deniz’ler oldu da durulmadı. Müzisyenler ölürken, sessiz kalamam, dedi ve Halk TV’nin başlattığı “Müzisyenlere dayanışma gecesi” olarak; Roma İmparatoru Sezar’ın dünyanın en kısa ve ses getiren mektubunu yazdığı, önce Tokat Zile’den Veni, Vidi, Vici dedi. Oradan Elâzığ Harput kalesinin burçlarından uçarak, İstanbul Küçükçemece’ye geldi ve oradan da aralıksız beş saat yayın yaptı.
Ciddi katkı sağlandı, katkı elbette halktandı. Ve geçtiğimiz hafta Madımak dedi, oradan Adana Seyhan barajı yanından Park Zirve Havuz başından “Hepimiz Karacaoğlan’ın paltosundan çıktık” dedi. Müslüm Baba, Orhan Kemal, Yaşar Kemal andı.
Orhan Kemal’in şapkasını, Kastamonu’da Rıfat Ilgaz’ın gözlüğünü bakarak izleyicilere seslendi:
“Bakıyorum… Dostluk, görüyorum. Kardeşlik, görüyorum. Barış, görüyorum. Tabiata saygı, görüyorum. Kadına şiddete hayır! Görüyorum. Edebiyat, sevgisi. Şiir, sevgisi. Bilime saygıyı görüyorum. Yalan söylememeyi görüyorum. Halkını aldatamamayı görüyorum. Erdemi görüyorum, dürüstlüğü görüyorum ve dediğim gibi en başta da “KARDEŞLİK” görüyorum…”
Bugün aynı zamanda usta Rıfat Ilgaz’ın, aramızdan ayrılışının 28. yılı olduğunu hatırlatarak;
Bu halk, hiç görmediği Elazığ’da tarihi eğri minareyi gördü de böyle eğrilik görmedi.
Üstelikte dayanışma gecesinde söylenen bir türkü yüzünden, CEMO türkünün adı.
TÜRKÜ SUSMUYOR PROGRAMDA HANGİ DEĞER VARSA O SUSUYOR
Ve bu hafta Ardahan ardından ülkenin diğer ucu Kırklareli yapacaktı. Ardahan’da Köy Enstitüleri’nden ayağında ayakkabısız, konuşma yapmak için kürsüye çıktığında arkadaşının dar ayakkabısını giydiği için ayakları kanayan küçük Dursun’un, Dursun Akçam oluşunu belki anlatacaktı. Tıpkı Elazığ’ın yetiştirdiği Adnan Binyazar gibi…
Olmadı, oldurmadılar. Müzik çıkmasın diyenler çünkü hala insanlar bilgilenmesin diyorlar.
Antalya’da elinde kahve fincanı ile Serhan Asker’in yollarını bekleyen bizim güzel analarımızdan biri olan Fatma Coşkuner gibi birçok anne, birçok gerçek sanata, hayatın gerçeklerine susamış insanlar onu bekliyor.
Türkiye’nin en çok izlenen ve en çok reyting alan tek programı GÖRKEMLİ HATIRALAR’a ceza sadece maddi değil, üç hafta da yayın yasağı getirildi.
Yani yardımlaşmanın; görülmeyen, görülmek istenmeyenin görülmesi bu şekilde ödüllendirildi.
Aslına bakarsak bu gerçek bir başarı öyküsü çünkü buralarda böyle takdir görülür.
Bir şeyi unuttular, neyi yasaklarsanız daha çok sevilir!
Dolayısı ile Görkemli Hatıralar’ın seyircisi azalmaz bilakis artar ama bunu uygulayanlar değer kaybeder.
Görkemli Hatıralar, Candır!
Müzik susmaz, türküler yasaklanmaz ve elbette dünya bunu da izledi, gördü.
Müzisyenlere dayanışma gecesinde Aşık Mahsuni Şerif’in oğlunun bağışı ile sazı satıldı. Görkemli Hatıralar’ın seyircisi aldı, Antalya Gül Hanım. O akşam demişti ki: Bir hayranı olarak elbette onur verici ama aynı zamanda büyük sorumluluk.
İşte böyle bilinçli bir halk varken yasak kime?
Herkes her şeyin farkında.
Ve Aşık Mahsuni Şerif’e yaşatıldığı gibi yasaklar, cezalar ve sus paylarını başarıyı hakkı ile kucakladığı için Halk TV, Görkemli Hatıralar ve Serhan Asker en büyük payı alıyor.
Bu başarı unutulmaz.
İşte bu başarı için yani halkı bir araya getirmek, birleştirmek, odağı İNSAN ve sadece SEVGİ olan programın karşısında bir duvar.
En son Adana’da dili yanan Serhan Asker için o canlı yayında acı geçti de iki gün önce keman virtüözü programı iptal edildiği için intihar ettiğinde duyduğu acı geçer mi? Elbette geçmez. Geçmeyecek. Ve çoğalıyoruz, çoğalmamızdan korkanlar aslında çoğalmamıza yardımcı olanlar. Bu ödüle layık görülen Halk TV, Görkemli Hatıralar programının mimari Serhan Asker, o olmazsa yayın gerçekleşmez Hekimhanlı kaptan Turan ve yönetmen Kutay, elbette diğer ekip, sahne arkası görevlileri alkışlıyor ve hasretle bekliyoruz sizleri…
Daha da güçlenerek önce bir klasik haline gelen önce sade Türk kahvelerimiz içip, yeri gelip ağlayacak yeri gelip halay çekecek ama daha da çok bilinçleneceğiz.
İyi ki varsın GÖRKEMLİ HATIRALAR!
Dayanışma için #HalkTvKorkmazTürkülerSusmaz
Tıpkı Onur Akın ile Uşak, Sivas yayını gibi, şimdi BİR ISLIK DA SEN ÇAL!