İstanbul
Orta şiddetli yağmur
7°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
35,4588 %-0.06
36,5388 %-0.14
3.521.964 %3.474
3.054,31 0,03
Ara
MUHALIF GAZETECILIK KÜLTÜR SANAT Emel Seçen yarın vizyona girecek Gezginler filmini yazdı

Emel Seçen yarın vizyona girecek Gezginler filmini yazdı

Yazarımız Emel Seçen, 23 Temmuz Cuma günü (Yarın) vizyona girecek Voyagers | Gezginler filmi üzerine bir yazı kaleme aldı. Yönetmenliğini Neil Burger'in yaptığı filmde, Tye Sheridan, Lily-Rose Depp, Fionn Whitehead, Colin Farrell, Archie Madekwe gibi sinema sanatçıları rol aldı...

Âşık Veysel, görünmezi gören ve gözü olanların göremediği, yüreğinin kelamı ile ne güzel der:

“Dünyaya geldiğim anda/ Yürüdüm aynı zamanda/ İki kapılı bir handa/ Gidiyorum gündüz gece”

Gezginler filmi içinde Âşık Veysel’in işi ne demeyin, hemen! Bu film, bilimsel bir kurgu gibi tasarlanmış olsa da filmin bütün örüntüsü, yaşam felsefesi üzerine kurgulu.

Gezginler filmini izlemeye başladığınızda emin olun, “yine mi uzaylı, yine mi kara boşluk?” düşünceleriniz yavaş yavaş değişecek. Uzay filmi, bilim kurgu olduğu için biraz ağır geçerek işleyecek olsa da filmden çıktığınızda kafanızda bunu yaşıyor ve soruyor olacaksınız, emin olun. Çünkü bu film düşünebilen, sorgulayan ve düşünmeye çabalayanlar için.

23 Temmuz tarihinde vizyona girecek olan Voyagers | Gezginler filminin Yönetmeni: Neil Burger

Oyuncular: Tye Sheridan, Lily-Rose Depp, Fionn Whitehead, Colin Farrell, Archie Madekwe

Colin Farrell hayranları için ne kadar doyurucu olacak tam kestiremesem de yine de film içinde az da olsa yerinin olması güzel.

Oyuncu kastı mükemmel.

Yalınlık, bilinmezlik, korku üzerine ancak bu kadar güzel işlenebilirdi.

AYDINLANMA ÇAĞI

İnsanlığın ilk çağları yani tekerleğin ve ateşin bulunması, toprağı işlemesi, tarım kültürü, Rönesans, Bağımsızlık Bildirgesi, Fransız Devrimi, Sanayi Devrimi… Dünya neler gördü!

İbn Rüşd, İbn Haldun, Farabi, Descartes, Kant, Diderot, Rousseau, Voltaire gibi birçok aydınlanmacı, insanlık tarihi için çalışmalarda bulundu. Her şeyi keşfederek öğrenen ilk çağdan bu yana sadece düşünebilenler ve sorgulayabilenler aydınlandı. Ve de aydınlanma mücadelesinin meşalesini taşıdı.

Gezginler filmi işte tam bu noktaya parmak basıyor. İnsan, eğer düşünebilme noktasına gelirse, neler oluyor? Yukarı tükürsen bıyık, aşağı tükürsen sakal misali, düşünürse kurtulma ihtimaline, boğulma da ekleniyor. Düşünmez ise bu sefer hepten köle!

Peki, ya dokunursa? Bütün sır sadece burada mı?

Ya korku kültürü?

Hepsinin sırları görebilecekler için 1 saat 48 dakika içinde saklı tutulmuş.

Dolayısı ile araftaki nokta, Yönetmen Neil Burger’ın sık sık vurguladığı ve sürekli hareket halindeki bir uzay gemisinin koridor sahnelerinde gizli. Âşık Veysel’in dizeleri arasındaki koşuşturmada. Özetle; İki kapılı handa.

Normal izlendiğinde sıradan bir uzay filmi ve artık ileri dünyanın düzenini gösterecek düşüncesini bir yandan hâkim kılmaya çalışırken bazı izleyicilerin yakalayabileceği, perde arkasında ciddi felsefe yatmakta.

Gezginler filmi çok nesilli bir görev için uzaya gönderilen 30 çocuğun hikâyesini anlatıyor. Çocukların yeni keşfedilmiş bir gezegene varması ve oraya yerleşmesi planlanmıştır. Uzay gemisinin yetişkin kaptanı gizemli bir şekilde öldürüldüğü zaman genç mürettebat kaosa sürüklenir. İlkel ve kabilesel bir hayata geri dönen çocuklar, en vahşi ve hayvani isteklerine boyun eğer.

İnsanlık neden gezegenini kaybeder?

Yaşadığımız tüm iklim olayları, savaşlar, açlık, kuraklık, müsilaj, afetler sadece insan dışı doğaya mı aittir? Elbette değil işte buraya çok ince dokunuş ile kurtarılmış bölge, nereye kadar sorusunu izleyiciye sunmakta.

LİDERLİK

Gemi lombozundan yıldızları seyreden aslında bir teleskop ile büyük resmi görebilendir. Liderlik vasfı karakterinde vardır, sonradan kostüm gibi giyemezsin. Aslında erkek egemen hatta ilk çağlarda avcı-toplayıcı dönemde erkeğin ava gidip, kadının ise mağarada beklediği dönem çok eskilerde kaldı. Amazonlar bile tarih içinde bir oku layığı ile atabilmek için kendi kimliği olan göğüslerinden feragat edebildi. Yani savaşçı ve lider olmak için bağırıp, çağırmak gerekmiyor. Kurtarılmış bir gemi içinde yeni nesil insanlık için yatırım yapılırken maalesef insanlık savaşa devam eder. Ede ede bu hale getirilmedi mi koskoca gezegen?

“Daha nereye kadar gideceğiz?” sorusunun net yanıtı bu filmin özünde.

Bayram haftasında vizyona girecek olan en anlamlı film, sinemaseverleri bekliyor.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *