Her anı tiyatroyla dolu 91 yıllık ömrünün ardından 2019 yılında aramızdan ayrılan Yıldız Kenter’in hayatını anlatan belgeselin çekimleri Selçuk Metin’in yönetmenliğinde başladı. Prof. Dr. Dikmen Gürün’ün danışmanlığını üstlendiği belgeselin senaryosu ise Zeynep Miraç tarafından kaleme alındı. Belgeselin, Temmuz ayında ENKA Sanat’tagerçekleştirilecek bir prömiyer gösterimle izleyiciyle buluşması hedefleniyor.
ENKA Sanat, Türk tiyatro tarihinin yapı taşlarını oluşturan birbirinden değerli sanatçıların ilham verici hikâyelerini kayıt altına alarak, gelecek kuşaklara aktarmak amacıyla yapım sponsorluğunu üstlendiği belgesel serisine, 2019 yılında aramızdan ayrılan Türk tiyatrosunun ve sinemasının duayen ismi “Yıldız Kenter” ile devam ediyor.
Belgeselin senaryosunu yazarken Prof. Dr. Dikmen Gürün'ün "Tiyatro Benim Dünyam" kitabının izinden giden senarist Zeynep Miraç; tiyatrocu, eğitmen, anne, yurttaş, insan Yıldız Kenter’i anlatmak için birlikte oynadığı oyuncuların, aile fertlerinin, öğrencilerinin ve yakın dostlarının tanıklıklarına başvuruyor. Yönetmenliğini Selçuk Metin’in, görüntü yönetmenliğini ise Doğan Sarıgüzel’in üstlendiği belgesele oyun programları, afişler, fotoğraflar, gazete kupürleri ve görüntüler de eşlik edecek.
Yıldız Kenter’i, hayatına ve sahnesine tanıklık edenlerden dinleyeceğiz
Yıldız Kenter’in kişiliğini, hayata ve tiyatroya bıraktığı izleri odak noktasına alan belgeselde Genco Erkal, Haldun Dormen, Kadriye Kenter, Müjdat Gezen ve Tilbe Saran gibi isimlerin yanı sıra Ayhan Kavas, Bartu Küçükçağlayan, Bülent Şakrak, Demet Akbağ, Demet Evgar,Dikmen Gürün, Engin Hepileri, Filiz Kutlar, Hakan Gerçek, Jülide Kural, Mehmet Birkiye,Nergis Çorakçı, Okan Yalabık, Suat Öztuna ve Yeşim Koçak ile yapılmış röportajlar da yer alacak.
İzleyicilere 1940-50’lerin Ankara’sı ile son 50 yılın İstanbul’una dair ipuçları da sunan belgeselin, çekim ve kurgu sürecinin tamamlanmasının ardından, ilk gösteriminin Temmuz ayında ENKA Açıkhava Tiyatrosu’nda yapılması planlanıyor.
ENKA Sanat Hakkında
ENKA Sanat, kültür ve sanat alanındaki faaliyetlerine, 1984 yılında, sanatın farklı dallarından başarılı sanatçılara ENKA Bilim ve Sanat Ödülleri'ni vererek başladı. İlk etkinliğini, Açıkhava Tiyatrosu'nda 1989 yılında düzenledi. 1999 yılında mekânlarına önce Oditoryumu, ardından 2002 yılında Sanat Galerisi'ni ekleyerek hem etkinliklerini çeşitlendirdi hem de programını tüm yıla yaydı. Bugüne dek, 300’den fazla konsere, 360’dan fazla tiyatro oyununa, 120’den fazla sergiye, 300’e yakın film gösterimine, 50’den fazla dans ve performans gösterisine ev sahipliği yaptı; 7.000’e yakın sanatçıyı, 650.000’den fazla sanatseverle buluşturdu. Bugün, düzenlediği etkinliklerde sahne sanatları, müzik, sinema, plastik sanatlar gibi farklı sanat dallarından yenilikçi örnekleri sanatseverlerle buluşturmaya devam ederken, alanında duayen sanatçıların yanı sıra genç yeteneklere de kapılarını açıyor. Faaliyetlerini ENKA Vakfı çatısı altında sürdüren ENKA Sanat, aynı zamanda geliştirdiği çeşitli iş birlikleri ve sponsorluk çalışmaları ile sanata katkılarını çok yönlü olarak sürdürüyor.