İstanbul Bilgi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Itır Erhart tarafından kaleme alınan rapor kamu kurumları, sendikalar ve meslek örgütleri, sanat okulları, yapım şirketleri ve sivil toplum kuruluşları gibi pek çok paydaşın sorunların çözümüne katkı vermesi için somut öneriler de sunuyor.
Kültür-sanat dünyasında toplumsal cinsiyet eşitliğini konu alan bu araştırmada, dünyanın en büyük metropolleri arasında sayılan İstanbul’un her köşesine yayılmış olan çok dinamik, çok değişkenli ve çok paydaşlı kültür-sanat evreninin temsili bir fotoğrafını en etkin şekilde çekmek amaçlandı. Araştırma, İstanbul’daki kültür-sanat sektörü içinde, en çok istihdam sağlanan üç disiplin olan tiyatro, sinema ve müzik ekseninde hazırlandı.
Kültür-Sanat Dünyasında Toplumsal Cinsiyet Raporu‘ndan:
İKSV Kültür Politikaları Çalışmaları Direktörü Özlem Ece, raporun sunuş kısmındaki rapora dair notlarında şu ifadeleri ele aldı:
“Yaratıcı sektörlerde toplumsal cinsiyet eşitliği pek çok ülkede önemli bir araştırma konusu. Bu rapor Türkiye’de bu alanda veriye dayalı çalışmalara duyulan ihtiyacı karşılamak ve İstanbul’da yaratıcı sektörlerde çalışan kadınlarla yürütülen kapsamlı bir araştırma sonucunda mevcut durumun bir fotoğrafını çekmek üzere hazırlandı. Raporun, tüm bulguları ve önerileri doğrultusunda kültür-sanat sektöründe toplumsal cinsiyet eşitliğinin gelişimi için aşağıdaki konulara aracılık etmesini hedefliyoruz:
- Toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin görünürlüğünün artırılması
- Kadın istihdamını artırmaya yönelik mentorluk ve eğitim programlarının hayata geçirilmesi
- Bu alanda yeni kaynakların geliştirilmesi ve finansmana erişim imkânlarının artırılması
- Alanın paydaşları arasında kapsayıcı ve sürdürülebilir iletişim mekanizmalarının oluşturulması
- Yeni stratejiler ve politikalar geliştirilmesi adına, kamu kurumları ile alanda faaliyet gösteren STK’lar ve sanat dünyası arasındaki diyaloğun güçlendirilmesi.”
İKSV kültür politikaları çalışmaları kapsamında hazırladığı “ Kültür-Sanat Dünyasında Toplumsal Cinsiyet: Tartışmalı Konular, Yapısal Sorunlar, Çözüm Önerileri” başlıklı raporu okumak için tıklayınız.