Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Mezunları Vakfı (İLEV) olarak iletişim alanına giren mesleklerde emek veren ve mesleklerinde yarım yüzyılı geride bırakan duayenlere verilen meslekte 50. yıl ödülü Leyla Emeç Tavşanoğlu'na verilecek.
İlki 2000 yılında gerçekleştirilen ve İLEV’in 2003 yılından bu yana geleneksel hale getirdiği Meslekte 50 yıl Onur Günü etkinliğine Covid-19 salgını nedeniyle 2020 ve 2021 yıllarında ara verilmişti.
İletişim alanına giren mesleklere yarım yüzyıldan fazla emek vermiş ustaların ve Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi’nin uygulama atölyelerinde gösterdikleri başarı nedeniyle Öğrenci Emek Ödülüne layık görülen öğrencilerin ağırlandığı Meslekte 50 Yıl Onur Günü etkinliğinin on dokuzuncusu bu yıl 27 Mayıs 2022 Cuma günü gerçekleştirilecek.
Covid-19 salgını nedeniyle 2020-2021 yıllarında gerçekleştirilemeyen etkinliğe bu yıl iletişim alanına giren mesleklere 1970, 1971 ve 1972 yıllarında başlamış olan ustalar davet edilecek.
Etkinlikte aynı zamanda, İletişim Fakültesi’nden, o zamanki adıyla AÜ SBF Basın Yayın Yüksek Okulu’ndan ’70, ’71 ve ’72 yıllarında mezun olup da bu yıl mezuniyetlerinin 50’nci yılını kutlayanlara birer anı madalyonu da takdim edilecek.
Etkinlik 27 Mayıs 2022 Cuma günü Cebeci Yerleşkesindeki Ankara Üniversitesi Avrupa Toplulukları Araştırma ve Uygulama Merkezi (ATAUM) Konferans Salonunda saat 14.00’te başlayacak. Etkinlik sonrasında Gazeteciler Cemiyeti de bir kokteyl düzenleyecek.
Leyla Emeç Tavşanoğlu kimdir?
Gazeteciliğe 1969 yılında Türk Haberler Ajansı (THA) Dış Haberler Servisi’nde başladı. Aynı zamanda THA’nın anlaşmalı olduğu Amerikan UPI ajansının Türkiye muhabirliği görevini de üstlendi. Ajansta sırasıyla Dış Haberler Servisi şefliği ve Yazı işleri Müdürlüğü görevlerini üstlendi. Amerikan AP ve İngiliz Reuters ajanslarının Türkiye muhabirliğini yaptı. 1983-84 arası Hürriyet gazetesi Dış Haberler Servisi’nde çalıştı; yazarlık yaptı. 1984’de kısa bir dönem Güneş Gazetesi Haber Müdür Yardımcısı olarak çalıştı. 1985’te Cumhuriyet gazetesine Haber Müdür Yardımcısı olarak geçti. Gazetede Pazar Konuğu disiplin başlığıyla pek çok siyaset insanı, gündemdeki kişilikler ve diplomatlarla söyleşiler yaptı. Gazeteden 2015 yılında ayrıldı. Daha sonra Yurt gazetesinde yazdı. Şu anda Muhalif.com.tr'de yazarlık yapmakta ve Muhalif.'in yayın kurulunda yer almaktadır.
İngilizce ve Fransızcadan pek çok kitap çevirisi yayımlandı. 1994’ten başlayarak , Türkiye’nin en yaygın meslek kuruluşu olan Türkiye Gazeteciler Cemtİyeti’nin (TGC) üç dönem Genel Sekreterliğini yaptı. 1946 yılında kurulmuş olan cemiyetin ilk kadın genel sekreteri unvanını aldı. Türkiye-Yunanistan-Kıbrıs ve Türkiye-Ermenistan sorunlarına çözüm amacıyla düzenlenen pek çok uluslararası sivil toplum kuruluşu çalışmaları içinde bulundu. AB gözetiminde kurulan EuroMed and the Media isimli sivil toplum kuruluşunda Türkiye’yi temsil etti. 1999’da Türkiye ve Yunanistan arasındaki dostluk ve yakınlaşma çalışmalarına katkılarından dolayı Yunan komitesi tarafından Abdi İpekçi Barış ve Dostluk Ödülü’nü aldı. 2004’te Kültür Bakanlığı, TRT ve Karaman Belediyesi’nin Türkçeyi En İyi Kullanan Gazeteci Ödülü’nün sahibi oldu. 2010’da Akdeniz Ülkeleri Gazetecileri Birliği’nin (Mediterranean Caravelle) en doğru gazetecilik ödülüne layık görüldü. “Türk-Yunan İlişkileri ve Kıbrıs Sorunu-Akiller Tartışıyor “ve “Ortadoğu’da Satranç” kitapları Cumhuriyet yayınlarından yayımlandı. 2017’de “Manşet Yalısının Kızı –Emeş Ailesinin Babıaliden Medyaya Asırlık Hikayesi “isimli biyografisi Doğan Kitap’tan çıktı. Tanınmış bir gazeteci ailesinden geliyor. Babası Son Posta gazetesinin sahibi Selim Ragıp Emeç. Ağabeyleri 1990’da bir suikaste kurban giden Hürriyet gazetesinin genel yayın müdürü Çetin Emeç ve Cumhuriyet gazetesi Kültür Servisi Müdürlüğünü yapmış olan, çevirmen, edebiyatçı Aydın Emeç.