Kültür Sanat/ Emel Seçen
Burgazadası Sait Faik Müze Evi'nde yapılan ilk Mavi Masa Buluşması: Sait Faik, ben Deniz ve sen, saat 11.00'de Çocuk Atölyeleri ile başlayıp, Cem Erciyes'in moderatörlüğünde sunumlarla devam etti.
“Şiir olmayan yerde insan sevgisi de olmaz, insanı insana ancak şiir sevdirir.” Sait Faik Abasıyanık
2022 Şubat'ında oluşumu tamamlanan ve 2022 Nisan ayında tanıtımı yapılarak kamuya açılan "Adaları ve Boğazlarıyla Marmara Kültürleri Ağı", ilk Mavi Masa Buluşması ile yüz yüze etkinliklerine başladı. Bir yıl boyunca Marmara çevresinde yer alan Marmara Adaları ve Çanakkale, başta olmak üzere farklı mekanlarda yapılması planlanan Mavi Masa buluşmalarının ilki yağmura rağmen hayatının en önemli yerini kapsayan Burgazada ile artık özdeşleşmiş, büyük usta Sait Faik’İn Müze Evinde coşku ile gerçekleşti.
Etkinlik programının kapsamında
Sabah 11.00 de başlayıp, 13.00’e kadar devam eden Çocuk Atölyelerinde:
Ümit Uçay - Seramik Atölyesi
Koenraad Marinus van Lier - Mozaik Atölyesi
Sevgi Çekiç - Baskı Atölyesi
Zeynep Soref - Kitap Kurdu Kukla Atölyesi, yer alırken;
15.30-17.30 arasında ise: Sunuşlar kısmında;
Moderasyon: Cem Erciyes
Tilbe Saran - Sait Faik Okuması, "Kaşıkadası'nda”
İlksen Dinçer Baş - Sait Faik Abasıyanık Eserlerinde Çevresel Hafızanın İşlevi
Sevengül Sönmez - Sait Faik'in Denizi, Adası, Balığı ile gerçekleşti.
“Adaları ve Boğazları ile Marmara Kültürleri Ağı” hakkında
İstanbul Adalarında faaliyet gösteren Adalar Vakfı, Marmara Adaları'nda faaliyet gösteren Marmara Adaları Kültür ve Dayanışma Derneği, Gündoğdu Köyü Güzelleştirme Derneği, Avşa Otel, Motel, Apart ve Pansiyoncular Derneği, Galimi Çınarlı Kırsal Kalkınma Derneği, Topağaç Güzelleştirme ve Kalkındırma Derneği, Çanakkale'de faaliyet gösteren Troya Çevre Derneği tarafından başlatılmış bir ağ oluşturma projesidir. Bu yedi sivil toplum kuruluşu, Bir Avrupa Birliği projesi olan CultureCIVIC: Kültür Sanat Destek Programı tarafından finanse edilerek “Adaları ve Boğazları ile Marmara Kültürleri Ağı”nın kuruluşunun ilk adımını attılar. İstanbul Adalarında faaliyet gösteren Deniz Yaşamını Koruma Derneği ve Türkiye çapında çalışan Su Altı Fotoğrafçıları ve Filmcileri Derneği, Kültür Mirasını Koruma Derneği'nin katılımıyla bu Ağ büyümeye başladı. Hedef Ağı tüm Marmara kıyı yerleşimlerine genişletmek.