İstanbul
Orta şiddetli yağmur
7°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
35,4548 %-0.02
36,6233 %0.17
3.521.110 %2.203
3.084,93 0,34
Ara
Muhalif. KÜLTÜR SANAT NASA ve ESA’nın çalışmaları sosyal bilim kurgu romanı oldu

NASA ve ESA’nın çalışmaları sosyal bilim kurgu romanı oldu

Pandemi ve küresel iklim krizi, bilim kurgu romanlarını ütopik gerçeklikle buluşturdu

 

 

Pandeminin yanı sıra küresel iklim krizinin yarattığı doğal afetler, bilim kurgu ve fantastik türdeki kitaplara ilgiyi artırdı. Bilimin ve ileri teknolojilerin yön verdiği, sosyal ve toplumsal yargıların sorgulandığı sosyal bilim kurgu kitapları, bilimsel çalışmalardan ilham alarak ütopik gerçekliği şekillendiriyor. Bu tür kitapların satır aralarında gizli Her uygarlık kendini yok etmeye programlı mı?” sorusunun yanıtları, insanların yeryüzüyle olan bağlarını aydınlatıyor.

Bilim ve teknolojinin yanı sıra geçmişten, gelecekten ya da apokaliptik dönemden izler taşıyan bilim kurgu romanları, okuyucuları yaşamı sorgulamaya davet ediyor. Yazar Duygu Elçi Verpilleux, sosyal fantastik bilim kurgu türünde kaleme aldığı “Arthur ile Zamanın İzinde Evrenin Merkezine Doğru Bir Yolculuk” adlı kitabında, klasik bilim kurgu romanlarının aksine, NASA ve ESA’nın çalışmalarından ilham alarak ütopik bir gerçekliğe hayat veriyor. Farklı galaksi ve evrenlere kapı aralayan kitap, okuyucuları yaradılış kavramını ve yeryüzüyle olan bağlarını sorgulatan bir uzay macerasına sürüklüyor. 

Yüzüklerin Efendisinin uzay versiyonu

Kitabına ilişkin değerlendirmede bulunan Yazar Duygu Elçi Verpilleux, “Romanımla okuyucuları geçmişten geleceğe, dünyanın kayıp uygarlıklarından evrenin farklı galaktik uygarlıklarına uzanan bir maceraya sürüklüyorum. Kitabımı, Yüzüklerin Efendisi eserinin uzayda geçen bir versiyonu olarak tanımlayabilirim. Kitabımda yarı insan yarı uzaylı olarak başka bir ırkın mensubu olan Peter ve akıllı saati Arthur’un, 3 Nisan 2022 tarihinde Los Angeles’ta başlayan hikayesini, uzay ve astronomi alanındaki gelişmeler ışığında yapılan çalışmalardan yararlanarak işliyorum. Kitabım bu yönüyle benzer türde yazılmış romanlardan ayrışarak ütopik bir gerçekliğe hayat verirken, yeryüzü üzerindeki yaşantımızı, evrenle ilgili sorularımızı ve gerçeği arayışımızı irdeleyerek okuyuculara zengin bir evren resmi çiziyor” dedi.

Yaşamın anahtarı Mu ve Atlantis kıtalarıyla sular altında

Oldukça sıradan bir yaşam sürdüren Peter’in, teleskobu aracılığıyla dünyaya en yakın güneş sistemi Proxima Centauri’den bir sinyal almasıyla değişen yaşamının izini süren kitap, okuyucuları efsanevi Mu ve Atlantis kıtalarında yaşayan eski uygarlıklarla tanıştırıyor. Kitabında farklı evrenlerdeki ve dünyanın farklı dönemindeki uygarlıklar arasındaki ilişkiden yola çıkan Duygu Elçi Verpilleux, insanların fikir ayrılıklarıyla yaşamın anlamından uzaklaştıklarını vurguluyor. Verpilleux, konuyu şu sözlerle açıklıyor: “Mu ve Atlantis’te yaşayan eski uygarlıklar, Xson ve Genesia gezegenlerinden gelen dünya dışı varlıklarla barış içinde yaşarken, hatta birlikte barış paktına imza atarlarken, insanlığın fikir ayrılıkları devreye giriyor. Bu iki farklı türün birbiriyle iletişimini etik bulmayan fikirler, toplumu iç savaşa sürüklüyor. Bu savaş sırasında uzayda yıldızlararası seyahati kısaltmayı olanaklı kılan yaşamın anahtarı ve ileri uygarlıklar teknolojisine dair bilgiler de Mu ve Atlantis kıtalarıyla birlikte sular altına gömülüyor. İnsanlık, dayanışma ve anlayış kültürünün yoksunluğundan ötürü en kıymetli mücevherini kaybediyor” 

Geçmişi, günümüzü ve geleceği konu alan serüven

Yazar Duygu Elçi Verpilleux, “Arthur İle Zamanın İzinde Evrenin Merkezine Doğru Bir Yolculuk” adlı kitabında geçmiş, bugün ve gelecek arasında geçen olaylar örgüsüne yer veriyor. Peter’in okyanus açıklarında yaşamın anahtarını bulmasıyla evreni kurtarma mücadelesinin de başladığına değinen Yazar, “Peter ve bilim adamları, bu anahtarla geçmişteki ileri uygarlıkların insanlar arasındaki ilişkilerine dair bilgilere ulaşıyor. Farklı evrenlerdeki gezegenlerden Genesia’nin, güneşi Euphorisias’ı kaybetmesinin ardından radyoaktif ve karanlık bir döneme girmesi, Peter ve bilim adamlarını harekete geçiriyor. Genesia’da oluşan kara deliğin önüne gelen her şeyi yutmasıyla başlayan tehlikenin önüne geçmek için, olağanüstü bir güç sergiliyorlar. Gezegenin vakum etkisi yaratarak dünyanın içinde bulunduğu evreni de yutma ihtimali, onları kıyasıya bir mücadeleye sürüklüyor” diye bilgi verdi. 

Macera yeni kitaplarla sürecek

Romanın bir serinin ilk kitabı olduğunu belirten Duygu Elçi Verpilleux, “Peter’in ve bilim adamlarının paralel evrenleri kurtarma mücadelesi serinin yeni romanlarıyla devam edecek. Kitabımın farklı aşamalarında okuyuculara okurken dinlemelerine yönelik şarkı tavsiyelerinde de bulunuyorum. 1970’lerin efsanevi sanatçısı David Bowie’nin Time, Deep Purple’ın Anthem parçaları ve The Moody Blues’un ünlü albümü Days of Future Passed bunların başlıcaları arasında yer alıyor” dedi.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *