İstanbul
Orta şiddetli yağmur
7°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
35,4885 %0.02
36,6349 %0.1
3.442.500 %0.216
3.064,94 0,38
Ara
MUHALIF GAZETECILIK KÜLTÜR SANAT Prix Pictet İSTANBUL’da

Prix Pictet İSTANBUL’da

Pictet Group tarafından 2008 yılında küresel sürdürülebilirlik gibi insanlık için son derece önemli bir konuya, sanatın fotoğraf gücü ile dikkat çekmeyi hedef edinen Priz Pictet, 10.dönemini İstanbul Arter’de düzenlendiği Basın Toplantısı ile gerçekleştirdi.

25 Nisan2024 Perşembe günü gerçekleşen 10.dönemin finale kalan 12 seçkisi HUMAN/İNSAN dedi.

Her birinin birbirinden benzersiz çalışmaları; dünyada yerli hakların yaşadığı zorluklardan, mülteci meselelerine, çöken dünyada en büyük pay sahibi ekonomi tarafı, sınırlar, çeteler, ihlaller ve belgesel, porte, manzara fotoğrafçılığı üzerinde son derece nitelikli işlerle sunuldu.

Gezegenin bekçileri olarak tanımlanan sanatçılar ve sanatçı olabilmenin duyarlılığını, içsel süzgeçten geçtikten sonra deneyimlemenin sonsuz hafifliği bir öğreti şeklinde yine insanlığa armağan edildi.

Birleşik Krallık, Londra Victoria Albert Museum öncülüğünde, Prix Pictet ekibinin İngilizce sunumları ile gerçekleştirilen sergide, Federico Rios Escobar’ın Orta ve Güney Amerika’yı birbirine bağlayan Darien Geçidi adındaki tehlikeli kara köprüsü üzerinde iki krizin iç içe geçmiş hali; Güney Amerika’da devam etmekte olan ekonomik ve insani felaketler karşısında Amerika Birleşik Devletleri’nin göçmenlik politikaları, üzerine iklim değişikliği ve çatışmalar nedeni ile evini terk etmek zorunda kalmış insan yığınlarının katledilişi anlatılmakta. Amerika Birleşik Devleri’ne girebilmeyi umut eden ve 2022 yılında 250.000 kişinin geçtiği yolculuk fotoğraflarda yaşıyor. Sadece burası değil Kolombiya, Ölüm Tepesi ve Panama her biri mültecilere ışık tutmakta.

Dikkat çeken diğer fotoğraflar ise Hoda Afshar’a ait “Rüzgârı Konuş” başlığı ile İran’ın güney kıyısı açıklarında yer alan Hürmüz Boğazı adalarında yüzyıllardır süregelen kültürel ve ekonomik alışveriş sonucunda yerel, kendine özgü oluşan kültürün anlatımı sunulmakta. Burada ise merkeze insana musallat olduğu ve –felaket getirdikleri düşünülen- rüzgarların varlığına olan inanç anlatılmakta.

En belirgin olarak ortaya çıkan ise kadınlar…

Küresel fotoğraf ve sürdürülebilirlik anlamında sanat ve fotoğraf severlere farkındalık katacağı düşüncesiyle, Arter’de sergileniyor.

EMEL SEÇEN

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *