İstanbul
Orta şiddetli yağmur
7°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
35,4679 %-0.04
36,6762 %0.23
3.511.629 %2.251
3.057,91 0,15
Ara
MUHALIF GAZETECILIK KÜLTÜR SANAT Rahmi M. Koç Müzesi’nde, 'Beygir Gücü' sergisi açıldı

Rahmi M. Koç Müzesi’nde, 'Beygir Gücü' sergisi açıldı

Rahmi M. Koç Müzesi’nin 30. yılı kutlamaları çerçevesinde, binek araçların kronolojik değişimini ele alan, ”Beygir Gücü” sergisi Rahmi M. Koç Müzesi’nde açıldı.

Sergi, milattan önce 2. yüzyıldan günümüze, atın sanatta ve mühendislikteki izlerini sürmeyi ve ”beygir gücü” kavramıyla otomobilin endüstri tarihindeki dönüşümünü bir arada keşfetmeyi hedefliyor.

”Atın otomobille, sanatın mühendislikle buluştuğu müthiş bir tarihsel yolculuk” temasıyla açılan sergide, at figürleri, otomobiller, tablolar, oyuncaklar ve çeşitli nesneler izleyiciye sunuluyor.

Sergi, ”Rahmi M. Koç Koleksiyonu’ndan At Figürleri” ve ”Rahmi M. Koç Müzesi’nden Otomobil Hikâyeleri” başlıklı bölümleriyle sanatseverleri ağırlıyor.

Açılış töreninde açıklamada bulunan Rahmi M. Koç Koleksiyonu’ndan At Figürleri bölümünün küratörü Serra Kanyak, her 10 yılda bir büyük sergiler hazırladıklarını dile getirerek, ”30. yıl için tekrar Rahmi Bey’in özel ilgi alanından bir konu seçelim, dedik. Rahmi Bey, ’Atları ve arabaları, sanayiyle sanayi öncesi dönemi birleştiren bir tema olarak atı seçelim. Böyle bir sergi hazırlayalım.’ dedi. Çok geniş bir konu. Ben atlarla ilişkin bölümü üstlendim. Rahmi Bey’in koleksiyonunda zaten hali hazırda epeyce atla ilişkin objemiz vardı. Onları değerlendirdik, bir araya getirdik.” diye konuştu.

Kanyak, bir taraftan da otomobille ilişkin olan kısmın hazırlandığını belirterek, şu bilgileri verdi:

”Ailenin geçmişten gelen at merakı, sevgisi olduğu için işimiz çok zor olmadı. Büyük kısmı kendi koleksiyonumuzdan oluşan parçalar oldu. Onun dışında bize destek veren Türkiye Jokey Kulübü, İstanbul Kitaplığı Çelik Gülersoy Vakfı, İnönü Vakfı gibi pek çok kurumdan destek geldi. Hem sanat hem günlük hayatta at binerken kullanılan aksamları, giysileri bir araya getirdik. O yüzden zengin bir koleksiyon oldu”

Yerli otomobillerin tarihsel serüveni anlatılıyor

”Rahmi M. Koç Müzesi’nden Otomobil Hikâyeleri” bölümünün küratörü Gözde Akyüz ise Rahmi M. Koç Müzesi’nin araba koleksiyonuyla meşhur olduğuna dikkat çekerek, ”Bu sefer farklı ülkelere, dönemlere hitap eden karışık bir koleksiyon yerine, kronolojik bir sergi oluşturmayı hedefledik. Hem eğitici, öğretici bir yanı olsun hem de popüler kültüre hitap edelim dedik. Dolayısıyla 1880’lerin sonundan, yani ilk otomobilden bugünlere, 35 otomobillik bir seçki hazırladık. Aslında serginin önemli bir parçasını kendi koleksiyonumuz oluşturuyor. Oradan bir takım mihenk taşlarını, bazı özellikleriyle ön plana çıkan, ilk güvenlik donanımlarının görülebileceği, iç tasarımıyla, motoruyla fark yaratan modelleri seçtik. Koleksiyonu tamamlamak adına özel koleksiyonerlerden ve araba müzelerinden de bazı otomobillerle seçkimizi tamamladık.” dedi.

Akyüz, otomobilin icadından beri model ve oyuncak otomobillerin de piyasada hızla yerini aldığını aktararak, ”Bu da büyük bir sektör. Serginin ilk bölümünde onlara da bir yer vermek istedik. Ana salonda dünya otomobillerinin, avlu kısmında da yer otomobillerin gelişimini vermeye çalıştık. Bizde ilkler mevcut. Bu konuda çok şanslıyız. Avlu kısmında ilk Anadol, Anadol STC, Anadol Böcek, dünya turu yapan bir Fiat Egea, Land Rover Defender var. Son kısımda TOGG ile de hikâyemizi noktalıyoruz.” ifadelerini kullandı.

Sergi, 10 Haziran 2025’e kadar ziyaret edilebilecek.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *