RÖPORTAJ: Ardıl Batmaz / Muhalif
Simurg, Emanet, Mayna, Nuda, Haymatlos albümlerinin sahibi sanatçı Cevdet Bağca, Muhalif.com.tr'nin sorularını yanıtladı. Pandemi sürecinde sanatçıların da darbe aldığını belirten Bağca, "Şahsım olarak hiçbir yardım talebinde bulunmadım ve sanatçıların el açacak duruma düşürülmesini kınıyorum" dedi. Pandeminin bile demokrasiyle aşılabileceğinin altını çizen Bağca, gençlere seslendi: Bizi affetsinler. Sol taraflarında bir cevahir gibi umut saklasınlar...
Cevdet Bağca'nın müzik hayatı nasıl başladı, nasıl devam ediyor?
Müzik yaşamım söz yazarı ve bestecilikle başladı ve 40 yılı aştı. Sonra ise solistlikle devam etti. Albümlerim seyircimde hep umut oldu. Gücüm yetene kadar da sürdüreceğim müziğimi.
Bir milat sayılırsa; İlk olarak Şemdinli'de öğretmenlik yaparken yazmaya başladım. Şemdinli ve bölgeye yönelik tanıklıklarım, müziğimde etkili oldu.
"İNSANA KEŞİF İÇİN ZAMAN VERMEK GEREKİYOR"
Yeni albümünüz çıkacak mı?
Yeni albümden çok, tek tek şarkılar paylaşıyorum. Yakın zamanda "Söyleyemedim", "Adam olmak dile kolaydır" ve Selahattin Demirtaş'ın şiiri olan "Umutsuzluk Yanarken'i" paylaştım. Ama çok reklam yapmıyorum. Zamana bırakıyorum. İyi bir şey. Yapınca eninde sonunda insanlar keşfediyor. İnsana keşif için zaman vermek gerektiğine inanıyorum.
Sektör nereye gidiyor?
Yeni dünya düzenine evriliyor. Her şey gibi. İnsan gibi...
Piyasa rahatsız edici bir yer. Statüko ve manipülasyon üzerine kurulmuş. Karşıysanız, karşı gibi davranacaksınız. Ben karşı olanlardanım.
6 sene önce gerçekleştirdiğiniz bir röportajda, "umudum var, umudum insanda, umut çok değerli bir şeydir" demiştiniz. Gelecekten hala umudunuz var mı?
Çok umudum yok ama insana umudum sürmekte...
"ÖLÜMLERE DUYARLI DEĞİL Kİ EGEMENLER, SANATÇILARA OLSUN"
Pandemi sanatçıları nasıl etkiledi?
Pandemi süresince müzisyenler de toplumun bütün kesimleri gibi darbe aldı. İyi yönetilemeyen bir süreç. Ve mağdurları yoksullar. Ölümlere duyarlı değil ki egemenler, sanatçılara olsun...
"SANATÇILARIN EL AÇACAK DURUMA DÜŞÜRÜLMESİNİ KINIYORUM"
Yazık bu ülkeye, hak etmediği günler yaşıyor her zaman olduğu gibi. Ve bu değişmiyor. Ancak sistemin adını doğru koyarsanız doğru mücadele yöntemlerini geliştirirsiniz. Şahsım olarak hiçbir yardım talebinde bulunmadım ve sanatçıların el açacak duruma düşürülmesini kınıyorum.
"PANDEMİ BİLE DEMOKRASİYLE AŞILIR"
Ayırmadan, ayrılmadan demokrasi mücadelesine omuz vermek gerekiyor. İnanın bana pandemi bile demokrasiyle aşılır. Geniş bir demokrasi cephesi her mevzunun önünde acil bir durumdur. Diktatörlüklerde muhalefet olan sanatçılar baki kalacaktır, susanlar değil.
"GENÇLER BİZİ AFFETSİNLER"
Sizce sanatçının ideolojisi nedir?
Sanatçının ideolojisi vicdanıdır, aklıdır. Beslendiğimiz ideolojik kaynaklar ne olursa olsun son kelamı vicdanımız söylemelidir.
Gençlere söylemek istediğiniz bir şey var mı?
Gençlere ne söyleyebilirim ki? Bizi affetsinler... Onlara bıraktığımız dünyaya baksana... Sol taraflarında bir cevahir gibi umut saklasınlar. Gün olur... Gün olur... Sevgiyle dostlukla.
CEVDET BAĞCA KİMDİR?
Söz yazarı, besteci, öğretmen...
1965 yılında Iğdır'ın Melekli kasabasında doğdu. Ailesi Turgutlu'ya göç ettikten sonra yıllarca işçilik yaptı, öte yandan anne ve babasının da gayretiyle öğrenimine devam etti. Üniversite yıllarına kadar Turgutlu'da yaşadı. Politik gerekçelerle yarım kalan birkaç üniversite yaşantısından sonra Gazi Üniversitesi Sınıf Öğretmenliği'ni bitirdi. 1989'da öğretmenliğe başladı. O tarihten beri öğretmenlikle beraber, profesyonel anlamda söz yazarlığı ve bestecilik yaptı.
Edip Akbayram, Yavuz Bingöl, Hüseyin Turan , Grup Sentez, Yeninur Ada, Metin Yılmaz, Yol Arkadaşları, Alişan, Güler Işık, Nurettin Güleç, Nurdan İpek, Grup Umuda Ezgi, Deniz Erdoğan, Bağdagül, Recep Ergül, Umuda Ezgi Grubu ve birçok sanatçıyla çalıştı.
Ayrıca film müzikleri ve belgesel çalışmaları da gerçekleştirdi.