İstanbul
Kapalı
12°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
35,9059 %0.15
36,7137 %-1.41
93.857,50 %-5.617
3.200,47 -0,86
Ara
Muhalif. KÜLTÜR SANAT Yunan Film Günleri

Yunan Film Günleri

Yunan Film Günleri kapsamında gösterimlerin dışında alanının profesyonelleriden oluşan panel 9 Haziran Perşembe akşamı Pera Müzesi Oditoryumu’nda gerçekleşti.

Okunma Süresi: 3 dk

Muhalif. Kültür Sanat/ Emel Seçen

“Yunan Sineması Kendini Anlatıyor” paneline; Athena Kartalou (Yunan Film Merkezi Genel Direktörü), Athena Kalkopoulou (Yunan Film Merkezi, Hellas Film Tanıtım Direktörü), Antigoni Rota (Yapımcı) ve Afroditi Nikolaidou’nun (Atina Üniversitesi Film ve Televizyon Çalışmaları) konuşmacı olarak katıldı.  Panelistlerin Yunanistan’da sektörün güncel durumu, endüstrinin yapısı, film üretimini teşvik etmek için uygulanan ulusal politikalar hakkında bilgi ve birikimlerini paylaştığı buluşmanın aynı zamanda, ortak sorunları konuşmak ve sınır ötesi iş birliklerini güçlendirmek için bir tartışma ortamı sunması da amaçlanmaktaydı ki öyle oldu.

Neredeyse üç saati bulan panel hem anlatıcı hem dinleyiciler tarafından son derece verimliydi.

7-12 Haziran tarihlerinde; Yunanistan sinemasının auteur yönetmenlerinden özgün ve ödüllü yapımları Yunan Film Günleri kapsamında Pera Müzesi’nde sinemaseverlerle “ücretsiz” buluşmaya buluşmaya devam ediyor. Theo Angelopoulos, Costa Gavras gibi usta isimlerin imzasını taşıyan 17 filmlik seçkiye, “Yunan Sineması Kendini Anlatıyor” başlıklı panelin önemi aslında salgın öncesi sinemanın yeri ve sonrası sanat, sinema adına elimize ne kaldığının bir incelemesiydi

Suna ve İnan Kıraç Vakfı Pera Müzesi, Türkiye’de ilk kez gerçekleşen Yunan Film Günlerine ev sahipliğinde, Pera Film, Yunanistan Kültür Bakanlığı, Yunan Film Merkezi, Yunan Film Akademisi, Yunanistan Başkonsolosluğu, Selanik Sinema Müzesi, EMEIS Kültür Kolektifi ve istos iş birliğiyle düzenlenen program, Yunanistan sinemasının auteur yönetmenlerinin, 1960’lardan 1980’lere uzanan bir zaman diliminde ürettikleri filmlerin süreç içindeki yerini masaya yatırırken, olağan üstü bir bilgi paylaşımında bulundu. Özellikle panel kısmında kriz ve sonrasında 2009’dan itibaren oluşan dalga ile yeni yapılanma yaratıldığına değinen; Afroditi Nikolaidou, Atina Üniversitesi, Film ve Televizyon çalışmalarından bahsetti.

“Yorgos Lantimos” gibi yönetmenlerinden etkisi ile akademiyi sürüklediğinden bahsederken, “Yunan Film tarihinde yeni dönem açıldı.

 Keza bağımsız sinema yine kendini

 1960’lar bir bağlantı kurarak, yeni sinemasal yaklaşımlar sundular. Yunan sinema sektörü Pandemi sonrası güvencesiz olduğunu fark etti.  2022 yılında gişe oranları yüzde 58 düşük.

Avrupa filmlerinin pazar payı düşük. Ana akım filmlerinin yüzde 40’ dan, yüzde 26’ ya düşmüş durumda.”

ANAVATAN SENİ GÖRÜYORUM

Anavatan seni görüyorum, gibi oluşumların Yunan Sinemasında geçmişe dönük filmlerinde koruma, yayılma, onarma gibi bir inisiyatif doğurup, geliştirmesine de sebebiyet verdi.

YUNAN FiLM MERKEZI

Sanatın sinema alanında, Kültür ve Spor Bakanlığının bunun için üç bölüm oluşturduğunu; yapım ve tanıtım aşamasında Helenic Film, komisyonu ve ortak yapımlar ki içlerinde Türk Yönetmen Emin Alper filminin de bulunduğunu ifade etti, Athena Kartelau. “Elmalar” gibi Yunan filmlerinin de bu anlamda başarılı sonuçlara ulaştığını ifade ederken “Uluslararası filmlerde en az bir başarılı filmi görmek mümkün oluyor ve bunun uluslararası platformda karşılığı, Cannes ve Altın Palmiye’de yer alıp, Yunanistan’da çekilmiş filmler bulunmaktadır” dedi.

YUNAN FILM KOMİSYONU 

Yunanistan Filmi Komisyonu teşvik eden, ön ayak olan kurum. Burada da yüzde 40 nakit ve vergi iadesi ile hayalini gerçekleştirme imkanı bulabiliyorsun. Çekilecek filmin türünün genişliği kadar sadece maddi kaynak anlamında değil plato olarak da Yunanistan’ın çok güzel bir alan, mekansal işlevinden bahsedildi.

Oldukça verimli panel sonrası tüm katılımcılar ile İstiklal Caddesi’nde partiye geçildi.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *