Muhalif. Özel / Hülya Özmen
CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun "6'lı masa uzlaşırsa cumhurbaşkanlığına hazırım" mesajıyla başlayan hararetli tartışmalarda gözler, 2 Ekim 2022 günü toplantısına çevrildi. 2 Ekim toplantısında, masadan aday isminin çıkması beklenmiyor. Alınan bilgiye göre, toplantıda ‘Geçiş Süreci’ masaya yatırılacak. Seçim takviminin resmen belirlenmesinin ardından ortak adayın isminin açıklanmasını planlıyor.
Aday konusunda bir sorun yaşanmayacağı görüşündeki kararlılık dikkat çekerken, bir siyasi parti yetkilisi Muhalif’e, demokrasilerde çarenin tükenmeyeceği vurgusu yaptı. 6’lı Masanın esnekliği yönüyle depreme dayanıklı bir binaya benzediğini ifade eden yetkiliye göre, ‘Ülkeyi yönetmek’ ve ‘Meclis çoğunluğunu elde etmek’ öncelikli hedef.
Mutabakat sağlanmaması olasılığına karşı çözüme dönük alternatifli çalışmalardan söz ediliyor. Kulislere göre, Masa’yı oluşturan siyasi partiler Cumhurbaşkanlığı seçiminin birinci turuna kendi adaylarıyla gidebilir. Cumhur İttifakı adayı Erdoğan’ın da 50+1’i bulamayacağı birinci tur seçimleri ikinci tura kalır. Masayı oluşturan partiler, ikinci turda, birinci turda en yüksek oyu alan isme yüklenerek yeni Cumhurbaşkanı kazanmış olur.
Sol, sosyalist, muhafazakar, ulusalcılar
Diğer bir kulis bilgilerine göre, 6’lı Masanın 13. Cumhurbaşkanı, Bakanlar Kurulu listesi ve 2 ya da 2.5 yıllık Geçiş Sürecine ilişkin ana çatının tamamladığı yönünde. Hatta, ismi belirlenen Cumhurbaşkanı adayı sol, sosyalist, muhafazakar ve ulusalcılardan oy alacak.
50+1 meselesi
Cumhurbaşkanı Seçimi Kanunu’na göre cumhurbaşkanı ve Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) seçimleri beş yılda bir aynı günde yapılıyor. Genel oyla yapılacak seçimde, geçerli oyların salt çoğunluğunu (yüzde 50+1) alan aday, cumhurbaşkanı seçilecek. İlk oylamada çoğunluk sağlanamazsa bu oylamayı izleyen ikinci pazar günü ikinci tur oylama yapılacak. Bu oylamaya, ilk turda en çok oy alan iki aday katılacak ve en çok oyu alan aday cumhurbaşkanı seçilecek.
Milletvekili seçilme yeterliliğine sahip, 40 yaşını dolduran ve dört yıllık yükseköğrenim mezunu bütün Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları cumhurbaşkanı adayı olabiliyor. Meclis’te grubu bulunan siyasi partiler, son milletvekili genel seçimlerinde toplam oyların yüzde 5’ini alan siyasi partiler cumhurbaşkanı adayı gösterebiliyor. Ayrıca en az 100 bin yurttaşın imzasını toplayan kişiler de cumhurbaşkanı adayı olabiliyor. Her siyasi parti veya parti grubu ancak bir aday için başvuruda bulunabiliyor. Bir kişiyi birden fazla siyasi parti grubu veya siyasi parti aday gösterebiliyor.