Ülkemizde akıllı telefonlardan alınan çeşitli vergiler var. İlk olarak Kültür Bakanlığı yüzde 1 oranında payını alıyor. Üzerine yüzde 12 TRT Bandrolü geliyor.
Ardından ÖTV’siz fiyatı 1500 TL’yi aşmayan telefonlardan yüzde 25 ÖTV, 3000 TL’yi aşmayan telefonlardan yüzde 40 ÖTV, 3000 TL’nin üzerindeki telefonlardan ise yüzde 50 ÖTV alınıyor.
Uygulanan bu işlemlerin sonrasında yüzde 20 oranında da KDV uygulanıyor.
Sonuç olarak ortaya ne mi çıkıyor? İphone’nun normal satış maliyetinin iki katı bir fiyat. Yani bir iPhone alırken bir tane de devlete alıyorsunuz.
Apple dünyanın en ünlü telefonunu tasarlıyor, pazarlıyor; bunun içerisinde Ar-Ge giderleri ve iOS yazılımını geliştirme gibi birçok farklı alanda giderler de var. Tüm bunlara rağmen ülkemizde hükümetten az kazanç sağlayabiliyor.
Dünyada iPhone’a en fazla vergi uygulayan ülke de Türkiye, en pahalı fiyatla satışa sunan da.
İktidar, seçim döneminde bu vergi uygulamasını öğrenciler için bir defaya mahsus olarak esneteceklerini belirtmişti.
Bu vaatle ilgili gelişmeler de son dönemde çokça konuşulmaya başlandı.
Öğrenciler gelişmelerin sonrasında oldukça yüksek meblağları bulan telefonları bir defa da olsa vergisiz alabilecek olmanın heyecanını yaşarken, bu düşüncelere gem vuran detaylar da peşi sıra geldi.
Öğrencilerin hedefi; şu anki fiyatı 60 bini geçen iPhone’un son modeli İphone Pro Max’i 30 bin civarına almaktı. Fakat sızdırılan detaylar hiç o hayallere izin vermeyen türden oldu.
Öncelikle hangi öğrencilerin bu kapsama girdiğini belirtelim. Vergisiz cep telefonu ve bilgisayar satın alma hakkının sadece önlisans ve lisans bölümlerinde okuyan üniversitelilere tanınacağı belirtiliyor. Yüksek Lisans, doktora ve açık öğretim fakültesinde öğrenim görenlerin uygulama dışı olacağı söyleniyor.
Ve en önemli kısma geliyoruz. Haber düştüğünde herkes tüm akıllı telefonların bu kapsamda olacağını düşünmüştü. Ama bu düşünceyi tamamen sonlandıracak bir bilgiden bahsediliyor.
Söylentilere göre, yalnızca Türkiye’de üretim tesisi veya fabrikası bulunan markaların bu tesislerinde ürettiği ya da montajını gerçekleştirdiği cihazlar vergi muafiyeti kapsamında olacak.
Yani herkesin istediği iPhone, Apple ülkemizde üretim ve montaj hattına yer vermediği için uygulama kapsamında yer almayacak.
Türkiye’de üretim yapan şirketlere göz gezdirdiğimizde ise Çinli teknoloji şirketleri OPPO, Vivo, Xiaomi, Tecno Mobile gibi yurt dışı menşeili markalar ile yerli akıllı telefon üreticileri Vestel, General Mobile, Casper ve Reeder markaları bulunuyor.
Bu markaları görünce de öğrencilerin hevesleri kursağında kalıyor. Markaları küçümsemek gibi bir niyetimiz olmasa da hiçbiri öğrencilerin hayallerini süsleyecek konumda değil.
Daha da çileden çıkaran bir detay var ki eğer bu da olursa uygulamadan yararlanmak isteyen öğrenci olur mu bilemiyoruz?
O detay da fiyat sınırlandırması. Bazı kaynaklarda 2000 lira gibi oldukça düşük bir meblağ yer aldı ki. Bu fiyat birçok teknoloji markasının başlangıç modelinden bile düşük. Öyle bir durumda indirim söyleminin bir anlamı kalmıyor.
Sonuç olarak;
Vergiyi koyan da kendileri,
Öğrencileri vergiden muaf tutacağım diyen de kendileri,
Vergiden muaf tutarken öğrencileri hüsrana uğratan detaylara yer veren de kendileri. (Şu an tüm detaylar belirlenmedi ancak beklenti o yönde)
Durum tam anlamıyla Kemal Sunal’ın “Kibar Feyzo” filminde dediği gibi değil mi?
“Ağam eğlenir bizimle…”