İstanbul
Orta şiddetli yağmur
7°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
35,4864 %0.01
36,6208 %0.08
3.436.127 %0.177
3.065,65 0,40
Ara
MUHALIF GAZETECILIK M. ÖZEL Babacan’ın planları Cumhuriyet değerlerine ters mi?

Babacan’ın planları Cumhuriyet değerlerine ters mi?

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, partisinin 21. Eylem planını açıkladı. Bu plan ve ekseninde Babacan’ın açıklamaları kamuoyunda yankılandı. En çok konuşulanlar, Türklük önerisi ve cemaatlere yönelik ifadeleri oldu.

Muhalif Analiz

Babacan’ın son günlerde oldukça konuşulma sebebi; Anayasa’da yer alan Türklük maddesine dair yeniden yorumlanmalı görüşü ve “Din ve inanç topluluklarının örgütlenme özgürlüğü önündeki tüm engelleri kaldıracağız” ifadeleriydi.

Biz ise bugüne kadar Ali Babacan’a dair çok tartışılan konuları sizlerin takdirine sunuyoruz.

Babacan’a dair ilk tartışmalı konu 11 Şubat 2021 tarihinde Nevşin Mengü’nün programında gerçekleşmişti. Program konuğu DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan Anayasa’nın ilk dört maddesini tartışılabilir olarak nitelendirmişti. Babacan'ın açıklamasının tamamı şöyleydi: "Uygun zemin olduğunda Anayasanın ilk 4 maddesinin değiştirilmesi konuşulabilir. Fakat konuşmak demek değiştirmek demek değildir. Biz bugün sistem değişikliğini konuşmalıyız." Bu açıklamasından kısa süre sonra ise, “Gündemimizde yeni anayasa yoktur” diyerek geri adım atmıştı.

Anayasa’nın ilk 4 maddesi

Madde 1 – Türkiye devleti bir cumhuriyettir.

Madde 2 – Türkiye Cumhuriyeti, toplumun huzuru, millî dayanışma ve adalet anlayışı içinde, insan haklarına saygılı, Atatürk milliyetçiliğine bağlı, başlangıçta belirtilen temel ilkelere dayanan, demokratik, lâik ve sosyal bir hukuk devletidir.

Madde 3 – Türkiye devleti, ülkesi ve milletiyle bölünmez bir bütündür. Dili Türkçedir. Bayrağı, şekli kanununda belirtilen, beyaz ay yıldızlı al bayraktır. Millî marşı "İstiklal Marşı"dır. Başkenti Ankara'dır.

Madde 4 – Anayasanın 1’inci maddesindeki devletin şeklinin Cumhuriyet olduğu hakkındaki hüküm ile, 2’nci maddesindeki Cumhuriyetin nitelikleri ve 3’üncü maddesi hükümleri değiştirilemez ve değiştirilmesi teklif edilemez.

Yakın dönemde ise Babacan’ın açıklamaları ve tartışılan konular arttı. Önce Türklük konusunda yapılan açıklamalar gündem oldu.

DEVA Partisi Genel Başkanı Türkiye Cumhuriyet Anayasası'nın 66. maddesinde yer alan "Türk Devletine vatandaşlık bağı ile bağlı olan herkes Türktür. Türk babanın veya Türk ananın çocuğu Türktür." değiştirilmesi gerektiğini savundu.

Sadece Babacan’la kalmadı bu konu. Partinin Genel Başkan Yardımcısı Sanem Oktar da bu açıklamanın üzerine katarak bir yorumda bulundu. Türk tanımıyla ilgili tepki gören bir çıkışa imza atan Oktar, "Her vatandaşı eşitlik temelinde kapsayan bir anlayış benimsediklerini" dile getirdi ve Anayasa'nın 66. maddesinde değişiklik önerirken "Anayasa'dan Türklüğü çıkarıyor musunuz?" sorusuna "Doğru" diyerek yanıt verdi. Kabul edecekleri vatandaşlık anlayışında ise; "herhangi bir etnik, dini ya da kültürel kimliğe atıf yapılmayacaktır.” diyor.

Anayasa’daki Türklük anlayışına dair yapılan bu açıklamalar birçok kesim tarafından tepki çekti. Yapılan bu açıklamaların HDP seçmeninden oy alma gayesiyle yapıldığını öne sürenler bulunuyor.

Diğer bir damga vuran yorum da tarikat ve cemaatler hakkındaydı. Babacan; Cemaat, tarikat ve dini grupların açık bir şekilde yapılanabilmeleri gerektiğini savunuyor. Açıklamanın tamamı ise şu şekilde:

“Biz cemaatler, tarikatlar, dini gruplar şeffaf ve açık bir şekilde dernek olarak yapılanabilsinler dedik. Şu anda yasak. Bazı ticari faaliyetler, ekonomik gereklilikler sebebiyle tüzel kişiliğe ihtiyaç duyuyorlar, dernek kuruyorlar. Niye kayıt dışı olsun ki? İnancı doğrultusunda örgütlenebilme örgütlüğü insan hakkı. Ama resmen yapabilmeliler. İbadethanelerini açabilsinler. O kanunlar gerçekten yasaklayabilmiş mi? Yeraltına inince devletin denetleme imkanı kalmıyor. Biz şeffaf olsun, açık olsun diyoruz.”

Bu durumun Devrim Kanunlarına aykırı olup olmadığının sorulması üzerine de; “Devrim kanunlarının o gün için bir mantığı var ama bugünün şartlarına göre tekrar bakmamız gerekiyor” ifadelerini kullanıyor.

Babacan’ın tarikat ve cemaatler hakkındaki yorumu da, en az Türklük hakkındaki ifadeleri kadar konuşuldu. Sosyal medyada ise Babacan’a sempatisi olan ve oy vermeyi düşündüğü söyleyen birçok hesap yapılan bu açıklamalardan dolayı kararlarından döndüklerini belirtiyorlar.

Merak edilen bir diğer konu da; Ali Babacan’ın farklı konularda bu kadar çeşitli fikirler dile getirirken uzmanı olduğu ekonomi konusunda sessiz kalması. Vatandaşlar; 58. ve 59. Hükûmetlerde ekonomiden sorumlu devlet bakanlığı yapan ve Altılı Masa’nın aktörlerinden biri olan Ali Babacan’dan ekonomiye dair çözüm önerileri ve mesajlar bekliyor.  

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *