İstanbul
Orta şiddetli yağmur
7°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
35,4864 %0.01
36,6208 %0.08
3.436.127 %0.177
3.065,65 0,40
Ara
MUHALIF GAZETECILIK M. ÖZEL Belgrad Ormanı’na neler oluyor?

Belgrad Ormanı’na neler oluyor?

Belgrad Ormanı'nın 1.150 hektarlık kısmının "milli park" statüsüne düşürülerek imara açılması kararı, çevre ve doğa koruma örgütlerinin büyük tepkisini çekti. İstanbul'un "akciğeri" olarak bilinen orman, Osmanlı döneminden bugüne dek "muhafaza ormanı" statüsüyle en üst düzeyde korunuyordu. Fakat gerçekleştirilecek yeni düzenlemeyle bu alanda oteller, kamp alanları ve yollar inşa edilebilecek…

Oğuz Büber - Muhalif Analiz

Yapılacak değişikliğin ormandaki ekosistemi ve biyolojik çeşitliliği yok etmeye neden olacağı belirtilirken, Kuzey Ormanları Savunması gibi çevre grupları bu duruma dikkat çekmek için protestolar düzenliyor. 

Uzmanlar, bu yapılaşma sürecinin bölgenin doğal dengesini bozacağı ve su kaynaklarını olumsuz etkileyeceği konusunda uyarılarda bulunuyorlar.

Kararın Cumhurbaşkanı tarafından onaylanıp onaylanmayacağı henüz net değil, ancak çevreciler bu sürecin durdurulması için çağrılar yapmaya devam ediyor​.

 

“Belgrad Ormanı’na neler oluyor?” başlığının detaylarına inmeye başlayalım…

5.237 hektarlık ormanın 1.150 hektarlık kısmı milli park olarak ayrılmak isteniyor. Milli park kulağınıza nahoş gelmeyebilir ve ne var ki bunda diyebilirsiniz? Ancak zaten ‘muhafaza ormanı’ gibi korunma konusunda gerekli yeterlilikleri sağlayan bir statüden çeşitli riskleri barındırabilecek bir statüye geçmesi (milli park) akıllara pek de iyi niyet taşımadığı sorusunu getirebilir.

Muhafaza Ormanları’nın yönetimi Orman Genel Müdürlüğüne ait iken milli parkların yönetimi ise Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğüne ait. 2011 senesinde mesire alanı olan ve doğa koruma değeri olmayan alanlar Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü’ne gelir sağlamak için bir gecede tabiat parkı ilan edildi. Sadece bu örnek bile statü değişiminde karşılaşacaklarımızı anlamak için yeterli.

Örnekleri çoğaltmamız gerekir ise de; Uludağ, Kazdağı, Longos, Kızılbük gibi yerleşkeleri sayabiliriz…

Kazdağları’nda milyonlarca ağacın yok edildiği bölge:

Kızılbük Sinpaş inşaatı bölgesi:

 

Muhafaza ormanlarına sadece belli durumlarda yol ve bina yapılmasına izin veriliyor. O da ormancılık hizmetleriyle ilgili yol ve binalar. Bu yerlere maden arama ve işletme ruhsatı verilmediği gibi taş, kum, çakıl ocağı da açılamıyor.

Milli parklar ise uzun devreli gelişme planı ile yönetilmektedir. Planlarda yer alması durumunda otel, bungalov, kırevi, karavan kampı, lokanta, kır kahvesi gibi tesisler yapılabiliyor.

 

Diğer bir kıyaslamayı madencilik konusunda yapabiliriz. Muhafaza ormanlarında madencilik yapılamazken milli parklarda maden – petrol arama izni verilebilmektedir. 

Milli parklar ‘korunan alan’ olarak ifade edilirken, muhafaza ormanları; çevre sağlığını ve yerleşim yerlerini koruyan alan olarak tanımlanmaktır.

Muhafaza ormanları, koruyan orman niteliklerinden kaynaklı olarak çok az müdahaleye maruz kalmalıdır. Fakat milli parklarda kullanım ön plana çıkmakta ve bu da birçok milli parkta gördüğümüz kadarıyla yapılaşmayla sonuçlanmaktadır.

Uludağ Milli Parkı’ndaki yapılaşmanın gözle görülür kısmı:

 

Tüm bu bilgiler ışığında İstanbul’un önemli doğal değerlerinden olan Belgrad Ormanları’nın ‘muhafaza ormanı’ statüsünün korunması kararı en mantıklı seçim olacaktır. Milli park tercihi ilerleyen zamanlar için ormanı istismara açık bir hale getirecektir.

2013 yılından beri İBB yönetiminde olan Belgrad Ormanı’nın imara açılması kararı için belediyenin yürütmeyi durdurma kararı aldırdığı belirtiliyor. Sürecin ve dolasıyla İstanbul’un akciğerlerinin geleceğini hep birlikte göreceğiz…

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *