Muhalif. Özel / Emel Seçen
İstanbul’un birçok noktasında, emekçi gazeteciler günü kutlandı. Merkezi Üsküdar’da olan Gazeteciler Sosyal Proje Derneği(2006), gazeteci Yaşar Kaba’nın yönetim kurul başkanlığında, uzun yıllardır kendi sorunlarına kendi çare olmaya çalışıyor ve yeni binalarında; kültürel projeler kapsamında, sahne sanatlarına ait üç çalışma salonu katarak, yerel, ulusal ve sivil katılımcıları bir araya getirdi.
Sahne sanatlarına emek ve katlı verenlerin adı ile yaşatıldığı salonlarda; Yrd.Doç.Dr.Oğuzhan Uç yönetiminde, Neşet Ertaş, salonunda etnik müzikler korosu.Tiyatro sanatçısı, Kayhan Kaban yönetiminde Afife Jale, adı verilen salonda tiyatro, teorik derslik ve Cahide Sonku salonu olarak hayata geçti.
İDAMDAN DÖNEN ŞAİR NEVZAT ÇELİK’TEN ŞİİR DİNLETİSİ
Gazeteci Metin Göktepe’nin öldürülmesinin 26.yıldönümü kapsamında, merkezi İstanbul’da bulunan, İstanbul Divriği Kültür Derneği Yönetimi, tüm gazetecileri ve Hrant Dink’ten , Çetin Emeç, Ahmet Taner Kışlalı, Abdi İpekçi ve Uğur Mumcu’ya kadar tüm katledilenleri andı.
Anma programında, Hrant Dink’in eşi ve Metin Göktepe’nin ablası, kısaca duygularını paylaştı.
BEN METİN GÖKTEPE
EVRENSEL GAZETESİNİN MUHABİRİYİM
Meryem Göktepe “Metin hakkında konuşmak zor, hele karşımda Rakel Abla varken. Hrant Dink’i kaybettiğimizde, Metin’den sonra katledilen ve gençlerin cenazesi gezidekiler, Ali İsmail, Berkin, bütün hepsi sanki bizim evden kalktı. Yirmi altı yıl önce, hepimiz özgürce haber alalım diye “Ben izlemeliyim” diye çıktı ve ne yazık ki kendi haber oldu. Kendi haberini yaptı, kayıpların habercisiydi, katledileceğini biliyordu ve işkence edilirken defalarca “Ben, Metin Göktepe. Evrensel Gazetesinin muhabiriyim!” dedi. Ardından çok önemli bir miras bıraktı, “Metin Göktepe Gazeteciliği” diye. Hasan Fehmi Bey’den beri, 100’n üzerinde gazeteci, katledildi ama katillerinin görecelide olsa ceza aldığı, tek gazeteci oldu. Ama cezasızlık, bu ülkede bir kader gibi bunun bitmesi gerekiyor”
Rakel Dink: Bu ülke, birçok güvercinleri öldürdüğü gibi hak arayan herkes yok edilmek isteniyor. Değişim gecikiyor, söyleyenler artık söylemekten utanıyor. Ama tekrar tekrar tekrar söylememiz lazım. Amerika’da George Floyd olaylarında, Amerika dâhil dünya ayağa kalktı. Ama burada alışmışlar insan öldürmeye, onlar için konuşuluyor ama kendisi için konuşulmuyor. Kendisi ile yüzleşmiyor, sorun burada.
Ayvalık’tan gelerek programa katılan şair Nevzat Çelik, yolda adeta mucize eseri kurtulduğu trafik kazası ve geçmişte, İstiklal Caddesinde bir anketöre “Şafak Türküsü” adlı eserin kendisine ait olduğunu anlatma çabasını, genç arkadaşın kendisinin Mamak da yatarken asıldığı konusunda ki düşüncesini çürütmeye çalıştığını güzel anekdotlarla paylaştı.
Nevzat Çelik’in, yedi şiirini besteleyen Uğur Karataş’ın sazı ile izleyenlere, hüzünlü ama asla yılmaması gereken mesaj verdiler.
HDP Milletvekili Musa Püroğlu’nda bulunduğu gecede, İstanbul Divriği Kültür Derneği Başkanı Orhan Akkaya, “Gazeteci Metin Göktepe’nin maalesef katledilişinin yıldönümündeyiz. Bu topraklar kanlı topraklar, gözyaşlarımız ile bitkilerimiz, böceklerimiz beslendi. Gülemedik, hiç bu topraklarda, Şeyh Bedrettin’den Pir Sultan’a kadar. Maraş, Çorum, Sivas’ da, akıl almaz cinayetler işlendi ve bireysel katliamlara dönüştü. Herkes hesabını, aydınlar, sanatçılar ve masum halkın üzerinden dile getirdi. Divriği Kültür Derneği olarak bize düşen bunları unutmamak, unutturmamak. Unutursak, geçmişimize ihanet etmiş oluruz”
Gece, Nevzat Çelik’in kitaplarını imzalaması ile son buldu.