Muhalif Analiz
Recep Tayyip Erdoğan'ın üniversite diploması tartışması, Erdoğan'ın ilk kez cumhurbaşkanlığına adaylığını koyduğu 2014 cumhurbaşkanlığı seçimi sürecinde gün yüzüne çıkmıştı.
Tartışmalara neden olmasının sebebi ise Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın 101. maddesi uyarınca cumhurbaşkanı olacak kişinin yükseköğretim mezunu olma şartı bulunmasıydı. İddia ise Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın üniversite diploması bulunmadığı yönünde.
Yıllardır süre gelen tartışmaları bir yana bırakıp bugüne gelerek size son gelişmelerden bahsedeceğiz.
Birkaç gün önce Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yükseköğrenim belgelerini kamuoyuyla paylaştı.
Erdoğan’ın üniversite mezuniyet belgesinin yanı sıra mezunlar defteri, askerlik şubesine yazılan yazı ve okul kayıt defteri gibi resmi evraklara da yer verildi.
Yayınlanan belgeler arasında Erdoğan’ın Marmara Üniversitesi mezunları ve tüm öğretim kadrosunun fotoğraflarıyla sıralandığı 1983 tarihli defter de vardı.
Altun’un açıkladığı belgelere göre Erdoğan’a bu okuldan verilen 678 no’lu ve 3 Nisan 1981 tarihli geçici mezuniyet Belgesi Dekan Doç. Dr. Sinan Artan imzasını taşıyor. Aynı belgenin 677 sayılı olanında ise Recep Tayyip Erdoğan imzası ve el yazısıyla, ‘geçici mezuniyet belgemin aslını elden aldım’ ifadesinin yer aldığı görülüyor.
Marmara Üniversitesi Rektörlüğünden düzeltme
Marmara Üniversitesi Rektörlüğü, üniversitenin önceki paylaşımında sehven 440-687 olarak açıklanan ancak kurum kayıtlarında 440-678 nolu kaydı taşıyan geçici mezuniyet belgesinin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a teslim edilen ve bilahare diplomanın tesliminde geri alınan ikinci nüsha olduğunu bildirdi.
Rektörlükten yapılan yazılı açıklamada, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığının paylaştığı 440-677 nolu belgenin, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a geçici mezuniyet belgesinin teslim edildiğine dair şahsi imzasını havi geçici mezuniyet belgesinin birinci nüshası olduğu belirtildi.
Şimdi gelelim belgelerle ilgili yapılan şüpheli yorumlara:
Sosyal medyada aynı dönemlerde mezun olan birçok kişi diplomalarının görsellerini paylaştı. Paylaşan kişilerin diplomalarının tasarımı birbirlerinin aynısı iken, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın diploması bunlardan oldukça farklı durumda.
Mezunların paylaştıkları fotoğraflardaki diploma; A3 ebatlarında, kuşe kalın kağıt, altın varak mühürlü stikerli, fotoğraflı, soğuk mühürlü, baskı rengi ve filigranı farklı ve Rektör Prof. Orhan Oğuz ıslak imzalı halde.
Diplomalar arasındaki fark sadece görsel anlamda değil. Mezuniyeti 1981 yılı olarak görülen Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın diploma numarası 8345. Diplomalarını örnek olarak paylaşan kişilere baktığımızda ise; 1984 yılında mezun olan birinin 2361, 1987 yılında mezun olan birinin ise diploma numarası 4093. Yani daha geç mezun olmalarına karşın diploma sıralamaları daha üst sırada.
Diğer önemli kısım; Marmara Üniversitesi’nin kuruluş tarihi 1982. İletişim Başkanlığı’nın yayınladığı 1974 yılı üniversite kayıt defterinin üst kısmında ise henüz kurulmamış olan Marmara Üniversitesi’nin ismi geçiyor.
Şu detay da çok çarpıcı. Erdoğan’ın 1981 yılında aldığı belirtilen diplomasında dekan olarak imzası bulunan Prof. Dr. Ömer Faruk Batırel, dekanlık görevine 1982 yılında başlıyor. Henüz dekan olmadan böyle bir imzasının bulunması oldukça şaşırtıcı.
Diplomadaki en dikkat çekici detaylar bu kısımlardan oluşuyor.
Okul kayıt defterine baktığımızda ise farklı bir durum dikkatimizi çekiyor. Kayıt defterinden paylaşılan sayfada Cumhurbaşkanı Erdoğan haricinde iki kişinin daha ismi bulunuyor. İki kadının da kızlık soy isimlerinin de olduğu soyadlarına defterde yer verilmiş. Bu durumun resmiyetteki karşılığını kontrol ettiğimizde ise Türkiye Cumhuriyeti’nde ‘kızlık soyadı’nı kullanma hakkının 2007 yılında getirildiğini görüyoruz. Yani bahsi geçen isimlerin o tarihte kızlık soyadını kullanma şansları yok. Bu da bizi şüpheye sevk ediyor.
Sonuç olarak belge kesinlikle gerçektir söylemini kullanmak bu delillerden sonra biraz zora giriyor. Erdoğan’ın o dönem okuduğu arkadaşlarıyla neden fotoğrafı yok konusu çok konuşulmuştu, girmeye bile gerek yok. Ancak üniversite eğitimini oldukça az kişinin aldığı, alanların da büyük olasılıkla belirli mevkilere geldiği bir dönemde; önemli konumlarda Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın hiçbir arkadaşını görmememiz de bizde şüphe uyandırmıyor desek yalan olur.
Kaotik şeyleri yaşadığımız her dönemde, gündemi oyalamak için Cumhurbaşkanı’nın diploması konusunun getirildiğinin de altını çizmek isteriz.
Kamuoyu olarak bizlerin dileği ise ülkenin belki de en önemli konumunda yer alan cumhurbaşkanlığı kademesinin, en kaliteli üniversitelerinden biri olan Marmara Üniversitesi'nin şüpheye bırakmayacak şekilde net açıklamalarda bulunmasıdır.