Hülya Özmen -Muhalif Özel
DEM Parti İzmir Milletvekili İbrahim Akın, 1981 yılında Buca Cezaevinde tek tip kıyafete karşı başlatılan açlık eyleminde sevk edildiği Malatya E Tipi Cezaevi Müdürüyle 41 yıl sonra, Edirne F Tipi Cezaevi’nde tutuklu olan Selahattin Demirtaş’ı ziyaretinde yeniden karşılaşıyor. “41 yıldır hala müdürlük mü yapıyorsun” sohbeti farkeden Demirtaş, ikiliye, “Yoksa akraba mı çıktınız’ diye takılıyor.
Gazeteci, siyasetçi sohbeti, siyasetin hesapçı- kitapçı havasından sıyrılıp insan hayatına özel notlar düşüldüğünde anlam taşıyor. DEM Parti Ağrı Milletvekili Sırrı Sakık, İzmir Milletvekili İbrahim Akın’ın bir grup gazeteciyle kulis sohbeti gerçek bir hayat kesitine uzandı. 12 Eylül darbe sürecinde 7 yıla yakın cezaevinde kalan 28. Yasama dönemi İzmir Milletvekili İbrahim Akın’ın geçmiş zamanın önemli bir yüzüyle karşılaşması hayatın tesadüflerle ilgili olduğu görüşünü savunanlar ile aksini savunanlar arasında düşündürücü olabilir. İbrahim Akın’ın Muhalif’e anlatımıyla, Edirne Cezaevi’nde tutuklu bulunan eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ı ziyaretinde ki o ilginç karşılaşma:
“1981 yılında Buca Cezaevinde kaldım. Tek tep elbise uygulaması vardı. Bu uygulamaya karşı çıkarak açlık grevine başladık. Bir süre sonra cezaevi yönetimi dağıtıma başladı ben de Malatya Cezaevine gönderildim. 1987 yılında tahliye oldum. 28. Dönem İzmir Milletvekili seçildim. 2023 yılının son ayında, Aralık ayında Edirne Cezaevine Selahattin Demirtaş’ı ziyarete gittim. 41 yıl sonra karşılaşmamız bu ziyarette oldu. Ben onu tanıyamadım. O bana Malatya da kaldınız mı dedi. İsim üzerinden bir bağlantı kurmuş. Bunun üzerine bende, “41 yıldır müdürlük mü yapıyorsun. Ben milletvekili oldum” dedim. Malatya Cezaevine 1984’de gelmişti. Sohbet sırasında gelen Demirtaş, “Ne o akraba mı çıktınız’ diye takıldı. Biz, ‘Yok başka bir şey dedik”. İbrahim Akın, insanın kötü anılarına dikkat çekiyor ve 12 Eylül döneminde ki kötü cezaevi koşullarına, işkencelere vurgu yapıyor.
İbrahim Akın kimdir?
Siyasetçi; 12 Eylül darbe sürecinde 7 yıla yakın cezaevinde kaldı. Uşak’ta İnsan Hakları Derneğinin kurulmasına öncülük etti. İzmir’de İnsan Hakları Derneği ve Halkevleri çalışmaları içinde yer aldı. Toplumsal Araştırmalar Kültür ve Sanat İçin Vakıf ve Dostluk ve Yardımlaşma Vakfının kurucusu oldu.
Özgürlük ve Dayanışma Partisi (ÖDP) İzmir İl Başkanlığı ve Parti Meclisi Üyeliği yaptı. Eşitlik ve Demokrasi Partisi (EDP) Kurucu ve MYK Üyeliği, Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi Kurucu Üyeliği ve MYK Üyeliği görevlerinde bulundu. Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Genel Meclis Üyeliği yaptı. İki dönem HDP Parti Meclisi Üyeliği görevinde bulundu. İzmir Düşünce Topluluğu ve Ege Çevre ve Kültür Platformu (EGEÇEP) sorumluluk aldığı ve çalışmalarına katıldığı platformlar arasındadır. Yeşil Sol Parti Eş Sözcülüğü görevini yürüttü.