Muhalif Analiz / Oğuz Büber
2003 yılından bugüne dek onlarca defa “doğal gaz ve petrol keşfedildi” haberleri yapıldı. Haberlerin bazılarında ilk doğal gaz rezervinin tespitinin yapıldığı belirtilirken, bazılarında rezervlerin arttığı yönünde bilgiler verildi. Bazı haberlerde ise ileri bir tarih verilerek doğal gazın Türkiye’de kullanıma sunulacağı ifade edildi. Ancak bu süreçte belirtilenlerin hiçbirisi hayata geçirilmedi. Cumhurbaşkanının verdiği son doğal gaz müjdesi de akıllara geçmişte yayınlanan bu haberleri getirdi.
Haberimizde geçtiğimiz yıllarda yayınlanan doğal gaz müjdesi haberlerine ve bu müjdenin neden doğal gaz fiyatlarının düşmesine neden olmadığına yer veriyoruz.
1. Hürriyet: Akçakoca’da doğalgaz bulundu (9 Eylül 2004)
Akçakoca açıklarında doğalgaz bulundu. Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) Genel Müdürü Osman Saim Dinç, Akçakoca açıklarında yapılan sondaj sonucu, Karadeniz’in ilk ekonomik ve ticari doğalgaz keşfini yaptıklarını açıkladı. Yıl sonuna kadar ciddi yatırımlar yapılarak, doğalgaz karaya çıkartılacak. (Kaynak)
2. Hürriyet: Akçakoca’da doğalgazdan sonra petrol umudu (26 Kasım 2006)
TPAO Üretim Daire Başkan Yardımcısı Mehmet Kul, Türkiye’nin Karadeniz’de bulunan ilk doğalgaz üretim tesisinde sona doğru gelindiğini, açıklarda ve daha derinlerde petrol bulacaklarından emin olduklarını söyledi. (Kaynak)
3. Hürriyet: Karadeniz doğal gazı devreye girdi (20 Mayıs 2007)
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, Akçakoca açıklarında çıkartılan doğalgazın Türkiye’de konutlarda tüketilen doğalgazın onda birini karşılayabildiğini söyledi. (Kaynak)
4. Haber7: Karadeniz'den büyük petrol müjdesi (26 Ağustos 2007)
Bir milletvekili, Enerji Bakanı Güler'e ulu orta sorunca bakan açıklamak zorunda kaldı. Güler, Karadeniz'de çok büyük bir petrol damarı tespit edildiğini açıkladı. Güler temkinli konuştu. (Kaynak)
5. Sabah: Sakarya’da doğalgaz bulundu (15 Mayıs 2009)
Kaynarca ilçesinde, TPO tarafından yapılan sismik araştırmalar sonrasında bölgede doğalgaza rastlanınca sondaj çalışması başlatıldı. TPAO bir süre önce Karadeniz Akçakoca açıklarında doğalgaz bulunması üzerine Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı aynı hat boyunda araştırma yaptı. (Kaynak)
6. Habertürk: Yeni doğalgaz rezervi bulundu (17 Haziran 2010)
Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı’nın Batı Karadeniz açıklarında sürdürdüğü doğalgaz arama çalışmaları sırasında 1.600 metre derinlikte yeni rezerv bulunduğu bildirildi. Akçakoca sahilinin yaklaşık 14 kilometre açığında, denizin 100 metre derinliğinde yeni bir kuyu açılarak sondaj çalışması başlatıldı. (Kaynak)
7. AA: TPAO’dan sevindiren Akçakoca açıklaması (29 Mart 2011)
TPAO’dan Akçakoca’daki üretim platformuyla ilgili güzel haber geldi. Üretim Daire Başkan Yardımcısı Mehmet Kul, Düzce’nin Akçakoca İlçesi açıklarındaki 4’üncü doğalgaz üretim platformunun devreye girmesiyle günlük 250 bin metreküp olan doğalgaz üretimlerinin 600 bin metreküpe çıktığını söyledi. (Kaynak)
8. A Haber: Bakan Yıldız: Petrol bulduk ama çıkaramıyoruz (25 Ağustos 2012)
Akçakoca açıklarındaki doğalgaz platformunda incelemelerde bulunan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Hakkâri civarlarında önemli miktarda petrol bulgusuna ulaştıklarını kaydetti. Yıldız, “Ancak hem özel sektör hem de TPAO petrolü terör nedeniyle aramaya başlayamadı” dedi. (Kaynak)
9. Milliyet: Karadeniz, petrol ve doğalgazda yeni merkez (10 Mart 2013)
Enerji savaşlarının yeni merkezi Karadeniz oluyor. Exxon-Mobil, Shell, Chevron, Total, OMV, Rosneft, Petrobras ve Repsol gibi küresel oyuncuların bölgeye akın etmesi “Karadeniz’de ciddi petrol ve doğalgaz rezervi” olduğuna dair tezleri güçlendiriyor. (Kaynak)
10. Haber7: Bakan Dönmez: Akçakoca’da bir doğalgaz keşfi oldu (29 Haziran 2020)
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, “Türkiye Petrolleri’nin kendi sondajıyla Akçakoca’da bir doğalgaz keşfi oldu. Rezerv yakaladılar. Üretim de yapılıyor. Batı Karadeniz tarafında böyle bir keşfimiz ve üretimimiz var. Karadeniz’den o açıdan biraz daha ümitliyiz” dedi. (Kaynak)
11. BBC News Türkçe: Erdoğan: Karadeniz’de bulunan doğal gaz rezervi 405 milyar metreküpe yükseldi (21 Ağustos 2020)
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Fatih sondaj gemisinde incelemelerde bulunmasının ardından yaptığı açıklamada, Karadeniz'deki Tuna 1 bölgesinde 85 milyar metreküp daha doğal gaz rezervi bulunduğunu, böylece bulunan doğalgaz rezervinin 320'den 405 milyar metreküpe yükseldiğini açıkladı. (Kaynak)
12: TRT Haber: Türkiye'nin gururu Fatih'ten 540 milyar metreküplük doğal gaz keşfi (5 Haziran 2021)
Türkiye'nin ilk derin sondaj gemisi Fatih, karış karış taradığı Karadeniz'de umutları boşa çıkarmadı. Fatih, toplamda 540 milyar metreküp doğal gaz rezervi keşfi ile Türkiye'ye büyük gurur yaşattı. (Kaynak)
13: BBC News Türkçe: Erdoğan, Karadeniz'de keşfedilen gaz rezervinin 710 milyar metreküpe ulaştığını açıkladı: 'Piyasa değeri 1 trilyon dolar' (26 Aralık 2022)
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2022'nin son babine toplantısının ardından Karadeniz’de yeni bir doğalgaz rezervinin bulunduğunu açıkladı. Erdoğan, 58 milyar metreküplük bu rezervin Fatih sondaj gemisinin 29 Ekim’de Çaycuma açıklarında başladığı Çaycuma-1 sondajında, denizin 3 bin 23 metre altında bulunduğunu söyledi.
Doğal gaz fiyatları neden düşmüyor?
Yukarıda paylaştığımız doğal gaz ve petrol müjdelerinin her biri seçimlerin öncesinde gerçekleşti. Bunların tesadüf olduğunu söylemek oldukça iyimser olur. Hadi diyelim hepsi birer tesadüf ve bu keşiflerin ülkemiz için yararlı olacağını düşünelim. Bu sefer de diğer soru karşımıza çıkıyor: “Doğal gaz fiyatları neden düşmüyor?” Çok haklı bir soru. O kadar keşif oldu, bir sürü rezerv ortaya çıktı onlarca yıldır. Peki bunlar neden fiyatlarda ve fatura ödemelerinde düşüşe neden olmuyor? Gerçek acı çünkü bunların hiçbiri icraata dökülmedi. Bizler sadece haberlerde gördük, okuduk. Umalım ki projeler yakın zamanda hayata geçirilir ve bu kaynakları kullanabiliriz.