İstanbul
Parçalı az bulutlu
10°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
35,7549 %0
37,3001 %-0.61
101.854,42 %2.576
3.176,44 0,81
Ara
Muhalif. M. ÖZEL Dünyanın ilk romanını yazan kadın Murasaki Shikibu

Dünyanın ilk romanını yazan kadın Murasaki Shikibu

Çoğu kişi dünyanın ilk romanı olarak İspanyol yazar Cervantes’in Don Kişot eserini bilir. Fakat dünyanın ilk romanı bir kadın tarafından yazılmıştır. O roman, Japonya’da saray nedimesi Murasaki Shikibu’nun saray kavgalarını konu edindiği Genji'nin Hikayesi’dir. Tarihe geçmiş bu Ekol Kadın’ın hikayesini sizlerle paylaşacağız...

Okunma Süresi: 3 dk

10-11. yüzyılda yaşamış olan Japon şair ve romancı Shikibu, Heian dönemi Japonya'sında imparatorluk sarayındaki nedimeler arasında yer alıyordu. Gerçek adı bilinmiyordu çünkü sarayda kendisine lakabıyla sesleniliyordu. Tahmin edilen ise 1007 tarihli bir saray günlüğünde Fujiwara no Kaoruko (藤原 香子) isimli başnedime olabileceği yönündeydi. En önemli eseri; onu dünyanın ilk romanını yazmış kişi unvanına da sahip olmasını sağlayan Genji'nin Hikâyesi'dir. Başarılı bir diğer çalışması olarak da Murasaki Hanım’ın Günlüğü’nü gösterebiliriz.

Kadınların Heian döneminde devletin yazılı dili olan Çinceyi öğrenmelerine izinleri yoktu. Fakat Shikibu şanslıydı kültürlü bir aileden geliyordu. Bu yüzden de Çince klasiklerle ilgili ve Çinceyi akıcı bir şekilde konuşabilir durumdaydı. 20’li yaşlarında evlilikle tanışan nedimenin bir kız çocuğu vardı. Fakat evlendikten iki sene sonra eşini kaybetmiştir. Hikayesini tam olarak ne zaman kağıda döktüğü bilinmeyen Shikibu’nun eserini; evliyken ya da dul olduktan kısa bir süre sonra yazdığı düşünülüyor. Yazarlığıyla ünlenmiş olan Murasaki Shikibu, İmparatoriçe Shōshi’nin nedimelik görevini üstlenmesi amacıyla Fujiwara no Michinaga tarafından saraya davet edilmiştir. Hizmet verdiği süre boyunca saray hayatını yazılarına yansıtmıştır. 5-6 yıl sonra saraydan ayrılan ünlü yazar, Shōshi ile birlikte Biwa nehri bölgesine giderek inziva dönemine girmiştir. Akademisyenler Shikibu’nun ölüm tarihine ilişkin olarak farklı fikirler ortaya atmaktadırlar. Çoğunluk 1014 yılını söylerken, bir kısmı da 1031 yılına işaret etmektedir.

Shikibu’nun eserleri; Murasaki Hanım'ın Günlüğü, bir cilt şiir ve Genji'nin Hikâyesi idi. On yıl içerisinde Genji eyaletlerine dağılan Shikibu’nun yapıtları; yüzyıl içerisinde Japon Edebiyatı’nın klasikleri arasında yerini almış, akademik eleştirilen bir objesi haline gelmiştir. 20. Yüzyılın başlarında yapıtları çevrilmeye başlanırken, altı ciltlik İngilizce tercümesinin çevrimi 1933 yılında olmuştur. Heian saray topluluğunun hayatını anlatan yapıtın önemi bugün bile akademisyenler tarafından önemsenmektedir. Eserleri 13. Yüzyıldan bugüne Japon sanatçılar ve ukiyo-e tahta basma kalıbı ustaları tarafından resmedilmektedir.

Genji’nin hikayesi

Yapıt, 1010 yılları dolayında, Shikibu Japon sarayındaki nedimelerden biriyken yazıldı. Dönemin Japonya’sında saray dili Çinceydi. Saraydaki kadınlar tarafından gündelik kayıtların tutulmasında kullanılan Japonca ciddiye alınmıyordu. Fakat; Genji'nin Hikâyesi, Çince ve Japonca nazıma hakim olduğu anlaşılan bir yazarın elinden çıkmış; zarif ve yaratıcı hayal gücünün ürünü olduğu için farklı muamele görmüştü. 54 bölümden oluşan yapıt, roman kahramanının efsanesini akıcı bir dille anlatmaktadır. Baş karakterin ağzından anlatılan hikaye, saray dili ile yazılmış 800 şiir (waka) içermektedir.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *