Muhalif. Özel / Nursun Erel
Muhalefet grubu için pek çok konuda politikalar üreten Ortak Akıl Grubu, bu kez 2. Tur Cumhurbaşkanlığı seçimi için CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’na öneriler sunmaya hazırlanıyor. Grubun yönetim kurulu başkanı, deneyimli politikacı Enis Tütüncü, Kılıçdaroğlu’nun Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı “televizyon programlarında tartışmaya zorlamasını” istedi. İkinci turda psikolojik üstünlüğün Cumhur ittifakına geçtiğine dikkati çeken Enis Tütüncü yapılması gerekenleri şöyle sıraladı:
“Millet ittifakı seçmeninin moralini yükseltecek eylem ve söylemler ortaya koymalıdır. Kılıçdaroğlu, Erdoğan’ı televizyon programlarında tartışmaya zorlamalıdır. Seçimlerde oy kullanmayan 8 milyon civarındaki seçmene mutlaka ulaşılmalıdır.
Bu kesim, 2. Turun ana hedef kitlesidir. Millet ittifakının tüm genel başkanları, milletvekilleri, il-ilçe yönetim kurulu üyeleri ve bütün yerel yönetim kadroları tam bir seferberlik anlayışıyla bu hedef kitleye ulaşmak için sahaya yayılmalıdır. Muharrem İnce, gerekli bütün istekleri ciddiyetle dikkate alınarak ikna edilmeli, yeni bir başlangıç için CHP’ye, yuvasına geri döndürülmelidir.
Sinan Oğan’ın oylarını millet ittifakına yönlendirmesi çok zor görünüyor. Bu konuda HDP’nin sürece yeni bir anlayışla müdahil olması gerekebilir. Bu da çok zor. MHP’deki yükselme Sinan Oğan’ın harekat alanını daraltıyor. Tüm olumsuzluklara rağmen Oğan üzerine gidilmelidir.
—ekonomik sorunlar ve çözümleri—-
Enis Tütüncü, ağır ekonomik bunalım nedeniyle halkın borç altında olduğunu, açlık sınırı veya altında ayakta kalmaya çabaladığını anlatarak, ikinci turda üstünde durulması gerekenleri şöyle ifade etti:
“Halkımızın gündemi, işsizlik, enflasyon, hayat pahalılığı, hane halkındaki ağır borçluluktur. Mutfaktaki Yangındır. Açlık sınırlarında veya altında yaşayan yurttaşlarımızın sayısının artmasıdır. Fakirlik ve fukaralığın bir yaşam biçimine dönüşmesidir. Bu konularda kadın seçmenler yeterince harekete geçirilememiştir. Kadın seçmene dönük özel mesajlar verilmelidir.
Ayrıca, yabancı ülkelerin Türkiye’nin iç işlerine karışmaması, ulusal bağımsızlığın ve ülke bütünlüğünün korunması gibi duyarlılıkların da halkımızın gündeminde önemli yer tuttuğu ortaya çıkmıştır. Bu konular Cumhur ittifakının tekeline bırakılmamalıdır.
—Enkazı AKP yarattı—-
Enis Tütüncü, düşünülenin tersine, hak hukuk adalet, beka sorunu, dış politika, sığınmacı, mülteci, eğitim ve sosyal güvenlik gibi sorunların halkın gündeminde sonraki sıralarda kaldığını savunarak, kim seçilirse seçilsin yeni yönetimin tam bir ekonomik enkaz devralacağını dile getirdi ve çözümün AKP ile mümkün görünmediğini söyledi:
“Enkazın kaldırılması açısından harekat alanı son derece kısıtlıdır. Ayrıca, enkazı yaratan AK Partinin yapabileceği hiç bir şey yoktur.
Bu nedenle 2. Turda ekonomik krizin, enkazın kaldırılabilmesi için, CHP’nin işlemesi gerekli politikaları şöylece sıralanabilir:
1. Yüksek enflasyon, 2023 Durumu, Politika ve Önlemler
2. Yurtiçi talebe dayanan ve yavaşlayan bir büyüme yapısı, 2023 yılı durum ve politikaları
3. 2023 yılı yüksek işsizlik durumu ve yatırım-istihdam politikaları
4. 2023 yalı artan ikiz açıklar ve azaltılması
5. 2023 yılı negatif reel faizin sakıncaları ve yapılması gerekenler
6. 2023 yılı hızla yükselen ve maliyeti artan iç ve dış borçlar; iç ve dış borç yönetimi
7. 2023 yılı büyük miktardaki negatif net rezervler, ne zararlar veriyor ve nasıl önlenecek
8. 2023 yılı yetersiz yurtiçi tasarruflar düzeyi, Uluslararası karşılaştırmalar, asıl nedeni ve nasıl artırılacak
9. Bu sorunların getirdiği 2023 yılı kaynak yetersizliği ve döviz ihtiyacı sorunları ve çözüm yolları
—-Ekonomideki sektörel sorunlar—-
Türkiye ekonomisinin sektörel sorunların önemine dikkati çeken Tütüncü, ayrıca “Sanayi ve savunma sanayindeki darboğazlar nelerdir, nasıl giderilebilir? Tarım, hayvancılık ve gıda güvenliğinde geriye gidiş nasıl tersine çevrilebilir? Su ve Enerjideki darboğazlarla, diğer ekonomik ve hizmet sektörlerindeki sorunların çözüm yolları nedir? Gibi konular üzerinde hazırlanacak plan ve söylemlerin halka açıklanmasını istedi.
Tütüncü’ye göre, Kılıçdaroğlu, işçi, memur, esnaf ve sanatkar, çiftçi, emekli, dul ve yetimlerle, sosyal yardıma muhtaç olanlar ve engellilere yönelik söylemlerini de yeniden dizayn ederek kamuoyuna açıklamalı.