Muhalif Özel / Oğuz Büber
Hepimiz Taylan Yıldız’ı ‘internetçi abi’ lakabı ile tanıyoruz. Lakabının hakkını vermiş birisi olduğunu da belirtmek gerekir. Yıldız Amerika’da aldığı lisansüstü eğitimin yanı sıra dünyanın bilişim alanında belki de ilk sırada gelen şirketi Google’de yöneticilik yapmış bir isim. Türkiye’ye dönüşü ise siyasete girmesi vasıtasıyla oldu. İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener ile tanışan Yıldız, partinin kuruluşunda görev aldı ve genel başkan yardımcısı oldu. ‘İnternetçi abi’ mahlası da; 2020 yılında İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Meclisi AKP grup başkan vekili Tevfik Göksu'nun kendisine "internetçi arkadaş" şeklinde hitap etmesinden kalma. Yıldız, İstanbul metrosunda ücretsiz internet hizmeti verilmesi için 2020'de "internetçi abi” ve “metroda internet istiyoruz " etiketleriyle bir kampanya başlattı. Kampanya, Ekim 2021'de İstanbul metrosunda ücretsiz internet hizmetinin başlaması ile sonuç vermiş oldu. Biz de internet alanında yetkinliğiyle bilinen ‘internetçi abi’ Taylan Yıldız’a şu soruyu yönelttik:
“2022 yılında bir iPhone almak için Türk gencinin sınırları aşmak zorunda kalması size neler hissettiriyor? Türk gençleri sizin döneminizde kendi imkanlarıyla teknolojik ürünleri rahatça alabilecek mi?”
Taylan Yıldız:
“Dünyanın pratiklerinden ne kadar uzak olduğumuzu bana hissettiriyor. Çünkü bilgi ile sizin aranızda ne kadar engel varsa, ne kadar bariyer varsa bu sizin kendi kişisel gelişiminizi, ekonomi ikbalinizi de etkiliyor. Ekonomik anlamda ne kadar zor büyüyeceğinizi bana gösteriyor.
“Vizyon sahibi değiller”
Şu an devlet sadece kısa yoldan; ÖTV’lerle, vergilerle sizin almak zorunda olduğunuz cep telefonlarınız üzerinden para kazanmaya çalışıyor. Halbuki siz bu cep telefonlarını ucuza alsanız, insanların buna erişimi daha fazla olsa; ekonomi oldukça gelişecek. Bu gelişmekten dolayı da ne kadar vergi toplayacağı vizyonuna sahip olmadıklarını gösteriyor bana. Bu da gerçekten çok üzücü. Çünkü sizinle bilgi ve iletişim arasındaki bütün engellerin; donanımdır, cep telefonudur ya da dizüstü bilgisayardır, internete erişiminizdir, fiber altyapıdır vesaire bunların hepsinin çok ucuz ya da bedava devlet destekli olması gerekiyor ki sizle bilgi arasındaki erişim engelleri ortadan kalksın. Siz de dünya vatandaşı olun.
“Siz bunu dünyaya anlatamazsınız”
Dünyanın hiçbir yerinde böyle uygulamalar yok. Böyle uygulamalar olmadığı için de siz bunu dünyaya anlatamazsınız. Yurt dışında bunu söylediğiniz zaman da gerçekten insanlar ‘siz hangi devirde yaşıyorsunuz’ der gibi sizin suratınıza anlamsız anlamsız bakıyor. O da tabii ki bizim ülkemizle ilgili olan sıkıntılarımızdan bir tanesini orada yaşamamız anlamına geliyor.
“Vergi kazanandan alınmalı”
Bunların hepsini çözeceğiz; vergi eşit olarak ve kazanandan alınmalı. Dolaylı yoldan almaya çalıştığınız zaman da maalesef orantısız olarak sizin gibi genç arkadaşların almak zorunda olduğu telefonlar üzerinden çıkarılmaya çalışılıyor. Bu da çok acı bir durum ama merak etmeyin geliyoruz. Hepsinin formülü hazır.