Resmi Gazete’de Ağustos ayında sağlık çalışanlarına ek ödeme verilmesinin önünü açan yönetmelik yürürlüğe girdi. Yönetmelik Sağlık Bakanlığı’na bağlı hastaneler ve üniversite hastanelerinde görev yapanları kapsarken; cezaevi hekimleri kamu kurum ve kuruluşlarında görev yapan hekimleri kapsamıyordu. Muhalif’in ulaştığı bilgilere göre bu haktan yararlanamayan hekimlerin talebi; ek ödemesini %700'den az alan bütün kurum hekimlerinin ek ödemelerinin, ek ödemelerini %700 olarak alan Genel Sağlık Sigortası Kurum Hekimleri seviyesine çıkarılması için gerekli olan yasal düzenlemenin en yakın zamanda yapılması.
Kurum Hekimlerin taleplerinin detayı şekilde:
Kurum Hekimlerinin Mağduriyeti ve Ek Ödeme Talebi
Kamu kurum ve kuruluşlarında, KİT’lerde, mahalli idarelerde, medikolarda görev yapan ve özlük hakları açısından farklı statülere tabi olarak çalışmakta olan (657, 399, sözleşmeli) kurum hekimleri; kurum personeline yönelik koruyucu sağlık hizmetleri ile birinci basamak ayaktan teşhis, tedavi ve rehabilite edici sağlık hizmetleri vermektedir. Aynı zamanda çalışmakta oldukları kurumlarda asli görevlerinin yanında mesleki risklerin önlenmesi ve bu risklerden korunulmasına yönelik çalışmaları da kapsayan iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerinin sunulması için işyeri hekimliği hizmetini de yürütmektedirler.
Kurum hekimleri ile Üniversite ve Sağlık Bakanlığına bağlı hastane ve diğer sağlık birimlerinde aynı unvan ve kıdemde görev yapan hekimler arasında ciddi ücret farklılıkları mevcuttur.
Kamu hizmetlerinde görev yapmakta olan Üniversite hastaneleri ile Sağlık Bakanlığına bağlı her derecedeki tedavi ve rehabilitasyon kurumlarında çalışan hekim ve diş hekimleri almakta oldukları aylıkların yanı sıra döner sermaye gelirlerinden de faydalanmakta ve bir kısmı emekli maaşlarına da yansımak kaydıyla ek ödeme almaktadırlar. Kurum Hekimlerinin döner sermaye gibi ek gelirleri yoktur.
Döner sermaye gelirleri olmadıkları gerekçesiyle son yıllarda yapılan yasal düzenlemelerle TSK hekimlerine, Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğünde çalışan hekimlere, SGK Genel Sağlık Sigortası Genel Müdürlüğünde görev yapan hekimlere ve Çalışma Bakanlığında görev yapan hekimlere ek ödeme verilmiş ve kurum hekimleri aleyhine makas daha da açılmıştır.
Örneğin KİT’lerde görev yapan 399 sayılı KHK sözleşmeli kurum hekimleri en yüksek devlet memuru aylığının (ek gösterge dahil) %82’si oranında (2598 TL) ek ödeme almakta, diğer kurumlarda görev yapan 657 sayılı kanuna tabi kurum hekimleri %190 oranında (6021 TL) ek ödeme almakta iken,
Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğünde çalışan hekimler %400 oranında (12676 TL), İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü ile İş Sağlığı ve Güvenliği Enstitüsü Müdürlüğü kadrolarında görev yapan tabipler %400 oranında (12676 TL), Genel Sağlık Sigortası Genel Müdürlüğünde fiilen çalışan hekimler %700 oranında (22184 TL) ek ödeme alabilmektedirler.
Sonuç olarak Kurum Hekimleri, aynı işi yapmaları, aynı unvan ve kıdemde bulunmalarına rağmen sırf kadroları farklı kurumlarda bulunduğu için mağdur edilmişlerdir.
Anayasanın eşitlik ilkesi gereği, aynı işi yapanların aynı özlük haklarına sahip olmaları konusunda kurum hekimlerine yönelik bu adaletsizliğin giderilmesi hususunda gerekli hassasiyeti göstereceğiniz inancı ile haklı taleplerimizi iletir, Ekim ayında TBMM Genel Kuruluna gelmesi beklenen torba yasaya aşağıdaki maddenin eklenmesi için desteğinizi arz ederiz.
Kurum Hekimlerinin Talebi:
"Üniversite hastaneleri ile Sağlık Bakanlığı haricindeki kamu kurum ve kuruluşlarında, KİT’lerde, mahalli idarelerde, medikolarda fiilen çalışan ve döner sermaye ek ödemesi almayan sözleşmeli statüde olanlar da dahil olmak üzere tabip ve diş tabiplerine; en yüksek Devlet memuru aylığının (ek gösterge dâhil) %700’ü oranında ek ödeme yapılır. Bu madde kapsamında ödeme yapılan personele 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin ek 9 uncu maddesine göre ödeme yapılmaz.”