Meclis’te normalleşme TSK yasasına yansıdı: Emekli askerlere ekran yasağı iktidar ve muhalefet milletvekillerinin ortak imzalı önergesiyle paketten çıkarıldı.
CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in, 31 Mart seçimlerinden birinci parti çıktıktan sonra Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan görüşmesiyle başlattığı siyasette normalleşme adımı Meclis’e yansıdı. Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair 60 maddelik kanun teklifi görüşmeleri öncesinde AKP’li Komisyon Başkanı, Kayseri Milletvekili Hulusi Akar, muhalefet temsilcilerle bir araya geldi. Teklifin görüşmelerinde ise AKP, CHP ve İYİ Parti mutabakatı ve ortak imzalarla bazı değişikliklere gidildi. Emekli askerlere ekran yasağını düzenleyen 2. Madde AKP, CHP ve İYİ Parti önergesiyle teklif metninden çıkarıldı. Kanun teklifi 59 madde olarak komisyonda kabul edildi.
Hulusi Akar’a muhalefetten teşekkür
Komisyonun CHP’li Üyesi, Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan, Akar’ın yaklaşımını komisyon toplantısında, “Öncelikle sözlerime bihakkın teslimiyle başlamak istiyorum: Bu zamana kadar eleştirilerimiz kanun tekliflerinde bir virgülü dahi değiştirememe konusundaydı. Sayın Hulusi Akar'ın bu konudaki olumlu yaklaşımıyla dün bir ön toplantı yaptık ve belli değişiklikleri de yapma neticesi elde ettik. Bu hakkı teslim ediyoruz; bu, bizi mutlu etti” diye ifade etti. İYİ Parti Kayseri Milletvekili Dursun Ataş da, “Sayın Bakanımın dün bizleri toplayıp eksikliklerimizi veya fazlalarımızı ilk defa görüştüğümüz özel bir toplantı oldu ve burada hiç yaşanmayan bir şeyi yaşattığı için kendisine teşekkür ediyorum. Bazı maddelerde geri çekilme veya değiştirme konusunda hassas davrandığı ve bizlerin fikrini de alarak yürüdüğü için daha güzel bir kanunu çıkaracağımızdan ben bugün biraz daha umutluyum” açıklamasını yaptı. Meclis’te normalleşmenin nereye kadar gidebileceği de merak konusu.
Hülya Özmen- Özel Muhalif (Ankara)
Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun 60 maddelik Kanun teklifi görüşmeleri siyasette normalleşmenin işareti olarak yorumlandı. Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair 60 maddelik kanun teklifi görüşmeleri öncesinde, AKP’li Komisyon Başkanı, Kayseri Milletvekili Hulusi Akar, muhalefet temsilcilerle bir araya geldi. Teklifin görüşmelerinde ise AKP, CHP ve İYİ Parti mutabakatı ve ortak imzalarla bazı değişikliklere gidildi. Emekli askerlere ekran yasağını düzenleyen 2. Madde AKP, CHP ve İYİ Parti önergesiyle teklif metninden çıkarıldı. Teklifin 15. 42. Maddelerinde verilen ortak önerge de kabul edildi.
Komisyondan 59 madde olarak geçti
Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) Personel Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Milli Savunma Komisyonunda kabul edildi. 60 maddeden oluşan kanun teklifinin 15 maddesinin Anayasa Mahkemesi tarafından yapılan iptale istinaden uyum düzenlemesi, 9 maddenin de Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemine geçildikten sonra Milli Savunma Bakanlığının teşkilat yapısındaki uyum değişikliği olduğunu belirtildi. Türk Silahlı Kuvvetleri personeli özlük haklarındaki iyileştirmelere ilişkin 17 madde var. Teklif, görüşmelerin ardından 59 madde olarak komisyondan geçti. Türk Silahlı Kuvvetleri personeli özlük haklarındaki iyileştirmelere ilişkin 17 madde var.
Paketten çıkarılan 2. Madde şöyle:
MADDE 2- Madde ile; Millî Savunma Bakanlığı kadro ve kuruluşunda kamu görevlisi iken bu sıfatı sona erenlere, Millî Savunma Bakanlığının görev ve sorumluluklarına ilişkin konularda, Millî Savunma Bakanlığından izin alınmaksızın, rütbeleri dışında, görevde oldukları süre içerisinde bulundukları makam ve görevlerine ilişkin unvanlarını kullanarak, beyanat vermeleri, yazı yazmaları veya sair suretle açıklamada bulunmalarının önüne geçilmesi amaçlanmaktadır.
Kanun teklifi ne getiriyor:
Teklifin ilk imzacılarından AKP İzmir Milletvekili Mehmet Ali Çelebi, paketin neler getirdiğini şöyle özetledi:
Pilotlarımız için şunlar yapılmaktadır: Pilotlardan yükümlülük süresini tamamlayarak Türk Silahlı Kuvvetlerinden ayrılanlara yıllık görev süresi sonu beklenmeden bilfiil icra ettikleri uçuş karşılığı toptan ödeme ve ilave tazminat verilebilmesi, pilotlardan muvazzaf subay olarak göreve devam etmek isteyenlerin uçuş tazminatı konusunda emsalleriyle benzer haklara sahip olabilmesi sağlanmaktadır. Pilotların altı aydan kısa süreli ve harbe hazırlığın devamı niteliğindeki simülatör eğitimleri yükümlülük süresine etki etmeyecektir.
Astsubay adaylarına temel eğitimde verilecek harçlığın uzman onbaşı maaşı yerine astsubay astçavuş maaşı olarak ödenmesi sağlanmaktadır.
Uzman çavuşlarımız: Uzman çavuşlarımızın kullanamadıkları yıllık izinlerini subay ve astsubaylarda olduğu gibi altmış günü geçmemek üzere müteakip sene içinde kullanabilmeleri sağlanmaktadır. Kanunda belirtilen sebeplerle astsubaylığa geçiş işlemlerine katılamayan uzman çavuşlarımıza ilave sınav hakkı verilmektedir.
Sözleşmeli erbaş ve erlerimiz: Sözleşmeli erbaş ve erlerimizin mesaiye gidiş gelişlerinde servis araçlarından faydalanabilmeleri sağlanmaktadır. Komando birlikleri için yüzde 8, gemi ve yüzer birliklerde yüzde 3 artırımlı ödemelerin Amfibi Deniz Piyade Tugay Komutanlığında görevli sözleşmeli erbaş ve erler için aylık ücretlerinin yüzde 5 artırımlı ödenebilmesi sağlanmaktadır. Sözleşmeli erbaş ve erlerimizin uzman çavuşluğa geçirilme esasları düzenlenmektedir.
Bunun yanında, erbaş ve erlerimizin genel sağlık sigortalısı sayıldıkları süre içerisinde yaralanması, hastalanması veya bir sakatlığının söz konusu olması durumunda eş değer ilaç fark ücreti ve optik fark ücreti, tıbbi cihaz/malzeme için fiyat farklarının, fark ücretlerinin; terhislerinden sonra tedavileri devam eden erbaş ve erlerin tedavileri süresince yol ücretleri ve gündeliklerinin ilgisine göre Millî Savunma Bakanlığı, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığının bütçesinden karşılanması sağlanmaktadır.
Döner sermaye işlerinde ek görevle görevlendirilen personele ödenen ücrete esas gösterge rakamlarının artırılarak günün şartlarına uyarlanması sağlanmaktadır.
Uyarma, kınama, hizmete kısmi süreli devam disiplin cezalarının ilişik kesme işlemine esas teşkil etmesi durumunda mahkemelerce denetlenebilmesine imkân sağlanmaktadır.
Yabancı Diller Yüksekokulunda görevli öğretim elemanlarının özlük hakları düzenlenmektedir.
Seferberlik tatbikatı ile ferdî seferberlik eğitimlerine katılan ve herhangi bir ödeme alamayan işçi, işsiz, işveren, kendi nam ve hesabına çalışan ve serbest meslek mensubu yedek personele ödeme yapılabilmesi hususlarına ilişkin düzenleme yapılmaktadır.
Kadrosuzluk nedeniyle emekliye sevk edilenlere yaş şartı aranmadan yirmi beş hizmet yılını tamamlaması hâlinde emekli aylığı bağlanması sağlanmaktadır.
Geriye kalan 19 maddede ise Millî Savunma Bakanlığı kadro ve kuruluşunda görev yapan uzman erbaş, sözleşmeli erbaş ve erlerin başta görevde başarısız olma, intibak edememe ve kendilerinden istifade edilememe hâlleri olmak üzere sözleşme fesih nedenlerinin ve bu hâllerde uygulanacak yaptırımların kanunla düzenlenmesi; askerî kaynaktan müfettiş alımına ilişkin usul ve esaslar ile adaylarda aranacak niteliklerin kanunla belirlenmesi; Harita Genel Müdürlüğü mal ve hizmet sunum bedellerinin ilgili tertibe özel ödenek kaydedilmesi sağlanarak kurum ihtiyaçlarının karşılanmaya devam edilebilmesi ile Millî Savunma Bakanlığınca elde edilen diğer özel gelirlerin de Cumhurbaşkanı kararıyla kullanılabilmesine yönelik düzenlemeler yapılmaktadır.
Askerî mahaller ve Jandarma Genel Komutanlığı ile Sahil Güvenlik Komutanlığı hizmet binaları, eklentileri ve yüzer unsurlarında yapılan önleme aramalarının yirmi dört saat içinde görevli hâkim onayına sunulması düzenlenmektedir.
221 sayılı Amme Hükmi Şahısları veya Müesseseleri Tarafından Fiilen Amme Hizmetlerine Tahsis Edilmiş Gayrimenkuller Hakkında Kanun'un iptal edilmesi nedeniyle yeniden düzenlenme yapılmaktadır.
Muvazzaf subay ve astsubaylar ile askerî öğrencilerin Türk Silahlı Kuvvetleri ya da askerî okullardan ayrılmaları veya ilişiklerinin kesilmesi hâlinde kendilerine yapılan öğrenim, eğitim ve yetiştirme masraflarına yönelik ödeyecekleri tazminat tutarının artırılması öngörülmektedir.
Genelkurmay Başkanı, Kara, Deniz ve Hava Kuvvetleri Komutanları ile general ve amirallerin işlediği iddia edilen askeri suçlarda, soruşturma izni vermeye yetkili mercilerin belirlenmesinde son rütbeleri ve görevlerinin esas alınması sağlanmaktadır.
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ndeki askerî birlik, karargâh, kurumlardan Türkiye Cumhuriyeti'ndeki kişi ve kurumlara tebliğ sürecinin hızlandırılması sağlanmaktadır.
Türk Silahlı Kuvvetleri personeli kimlik, görev ve faaliyetlerinin yayınlanması ve açıklanmasının yasaklanması düzenlenmektedir.
Millî Savunma Bakanlığı nam ve hesabına fakülte ve yüksekokullarda okuyanların uygulamadaki tereddütleri gidermek maksadıyla teğmenliğe nasıp tarihlerinin mezuniyet tarihleri olarak belirlenmesi sağlanmaktadır.
Yabancı memleketlere öğrenim, staj, kurs gibi nedenlerle giden subay, astsubaylar için bu sürelerin toplamda altı ayı geçmesi durumunda yükümlülüklerinin bu sürenin 2 katı kadar uzatılması düzenlenmektedir.
Fakülte ve yüksekokullarda öğrenim gören askerî öğrencilerin yükseköğrenim kurumlarını değiştirememeleri veya yatay geçiş yapamamaları düzenlenmektedir.
Millî Savunma Bakanlığı sınavlarının internetten adaylara duyurulmasının tebliğ niteliğinde olması sağlanmaktadır.
Yabancı Diller Yüksek Okulunun amaç ve faaliyetlerinin belirlenmesi düzenlenmektedir