Millet İttifakı’nın İstanbul Maltepe’de gerçekleşecek mitinginde ekonomideki ‘Şampiyonlar Ligi kadrosu’nun duyurulacağı yazılmıştı.
Saatler sonra bunun gerçek olup olmadığını öğreneceğiz.
Bu kadroda yer alması beklenen isimlerin son günlerde verdiği demeçleri ise sizler için derledik.
Prof. Dr. Bilge Yılmaz
Hazine Bakanı olacağı düşünülen İyi Parti Ekonomi Politikaları Başkanı Prof. Dr. Bilge Yılmaz’ın bir gazeteye verdiği röportajda kur politikası ve faiz konusuna dair fikirleri şöyle:
”Kurun seviyesine göre yapacağımız politikalar farklı. Tabii ki aklımızda bir optimal politika var, o yönde gideceğiz. Kurun fazla korunmamasını, aşırı değerlenmemesini, aşırı değersizleşmemesini, kurun Türkiye’de sıkıcı bir konu haline gelmesini istiyoruz artık.” diye konuştu.
Türkiye’nin enflasyonun üstünde faiz vermesinin şu anda gerekli olmadığını belirten Yılmaz, ”Bu sadece reel faiz meselesi değil. Bunu da pozitif reel faizle beklentiler üzerinden konuşmak lazım. Türkiye’nin enflasyon üzerine bir faiz vermesi şu aşamada gerekli değil. Bence çok zarar da verir ülkeye” açıklamasını yaptı.
Yılmaz, Türkiye’nin IMF’ye ihtiyacı olmadığı görüşünü savunarak ”Özellikle IMF’ye ihtiyacımız olmadığını ve bu işi IMF’siz yapacağımızı daha önce ilan ettim. Fikrimi değiştirmiş değilim. Başka kurumlar da var Türkiye’ye borç verebilecek, köprü finansmanı yapabilecek. Ben gerekirse uluslararası ilişkilerimizi kullanarak bunları rahatlıkla sağlayacağımızı biliyorum. Ama ona gerek kalmayacak büyük bir ihtimalle. Portföy yatırımlarıyla nefes alacağımız bir ortam oluşacaktır” dedi.
Faik Öztrak
Ekonomide önemli bir görev alacağı düşülen CHP Sözcüsü Faik Öztrak bir dernek ziyaretinde ülke ekonomisine ilişkin şunları söyledi:
“Şu andan itibaren yaptıkları bir tek şey var: Bizim Ortak Politikalar Mutabakat Metni’nden kopya çekmek, kes yapıştır yapmak ya da bizim vaatlerimizi alıp kendi vaatleriymiş gibi söylüyorlar. Ama vatandaşımız her şeyi görüyor. Bu ülkede çarşı, pazardaki etiketler her şeyi söylüyor. Bu ülkede kıyma 300 lira, soğan 30 lira, domates 30 lira. Neyin, ne olduğu belli, paramız pul olmuş. 1 dolar için vermemiz gereken Türk parası 20 liraya yaklaşmış. Yani bunun neresini savunacaksınız ki?
İnsanlar daha fazla özgürlük istiyor, demokrasi istiyor, daha fazla kazanmak istiyor, parası değer etsin istiyor, cebindeki parası her gün değer yitirmesin istiyor, bu ülkenin refahından herkes eşit pay alsın istiyor, enflasyon olmasın istiyor, ülke borca batmasın istiyor. Ama mevcut iktidarın bunlara cevap vermek yerine on parmağında on kara, muhalefete bunları bulaştırmaya çalıştığı zaman da dertlerin konuşulmadığı bir duruma geliyoruz.”
İbrahim Çanakcı
Deva Partisi Ekonomi ve Finans Politikaları Başkanı İbrahim Halil Çanakcı da iktidarın değişmesi durumunda ekonomide rol alması beklenen isimlerden. Çanakcı verdiği son demeçte yoksulluk ve yolsuzluk konularına dikkat çekiyor:
“İktidar şeffaf değil, küçük yatırımcıların korunması yönünde hassasiyet gösterilmedi. İktidara gelir gelmez, hasar tespit raporu oluşturacağız. Bir ay içerisinde kurumları ayağa kaldırmayı hedefliyoruz.
SİHA ve TOGG elbette önemli bir mesele fakat bunu soğanla, geçim derdiyle bir al-vere dönüştürmek iktidarın izlediği bir yaklaşım. Vatandaş nezdinde bir karşılığı yok.
Siz Türkiye'yi gri listeye sokmuş bir iktidarsınız! Temiz finansmanı bilmiyorsunuz ve temiz finansman çabalarını karalamaya çalışıyorsunuz.”