Muhalif Analiz / İnanç Uysal
Demokrasinin ruhu konusunda sicilimiz yeterince temiz mi orası ayrı elbette, ama bir yerlerden başlamak lazım. Uzlaşma kültürünü hakim kılmak bu tarz yasa metinlerinin işleyişini sağlamak için ön şart orası kesin. Bu metni hazırlayan 6 masanın varlığı bile uzlaşma kültürü açısından bir başlangıç, eğer 6 'lı masa her türlü fikir ayrılıklarına rağmen sürecin sonuna kadar uzlaşma kültürü içinde kalabilirse. Farklı sesler saygı çerçevesinde kendilerini ifade edebilecek alanlar bulabilirlerse, güçlendirilmiş parlamenter sistemin inandırıcılığı tesis edilmiş olur.
Aksi durumda 6'lı masanın anayasa değişikliğinde ki birçok madde, Cumhur ittifakı tarafından koalisyon sicilimizi anımsatan argümanlar olarak kullanılır gibi duruyor. Buna izin vermemek de elbette 6’lı masanın elinde. Yani 6'lı masa Türkiye tarihi boyunca yapılamamış bir şeyi, uzlaşmayı başarma konusunda hem büyük bir şansa sahip, hem de buna gerçekten çok ihtiyacı var.
Yukarıda da söylediğim gibi Anayasa önerisi var olana göre çok daha demokratik, çok daha idealist bir çalışma.
Her ne kadar demokrasi kültürü dediğimiz şeyin aslı yazılı kanunların olmasından daha çok o kanunların herkes için ve her şartta doğru uygulanması ve buna olan inanç olsa da yazılı metinler de bir niyet beyanı olarak son derece önemlidir.
Bu hamlenin 6'lı masa için elini rahatlatacak bir hamle olarak görünüyor olmasına rağmen bence kamuoyunda yeterli tepkiyi oluşturduğunu söylemek mümkün değil. Bu aslında son derece önemli bir hamle ama bu şekliyle yeterince karşılık bulmayacağı da kesin.
Şu an memlekette devletin yönetim esaslarını belirleyen meri anayasayı hayatında bir kere okuyan kaç kişi vardır acaba. Ben diyeyim toplumun yüzde ikisi siz deyin yüzde biri, ki bu rakamlar bile iyimser olur. Bu durumda 6’lı masanın önerisinin de daha fazla ilgi görmesi olası değil. Ancak önemli ve vurucu bölümlerin özellikle sosyal medya aracılığı ile yazılı ve görsel şekilde parça parça yayınlanması belki daha iyi olabilir.
Dün yapılan sunum toplantısı da çok daha ilgi çekici bir halde yapılabilirdi belki. Mesela AKP tarafından organize edilen Türkiye Yüzyılı vizyon belgesi programı içerik olarak herhangi yeni bir şey ortaya koymamasına rağmen organizasyon olarak çok daha ses getiren bir programdı.
Salondakiler olarak işin ciddiyetine vakıf olanlar dahi yeterli coşkuya sahip değillerdi, bu durumda olayı aktarırken de coşkundan çok ciddiyet hakim oluyor elbette.
6'lı masa kendisini ve yaptıklarını anlatma, toplumu yaptığı iyi şeylere ikna etme konusunda Cumhur ittifakı tarafı kadar başarılı ya da gösterişli değil. Politika üretme konusunda başarılı bir noktaya ulaşsa bile eğer bunun halka aktarılması ve halk tarafından anlaşılır şekilde aktarılması konusunda yeterli başarıya ulaşmazsa anlamı yok.
Daha önce de yazdım, bu toplum ne yazık ki kahramanlara inanır kurumlara, kurallara değil. Bu toplum hap tedavilerden medet umar kendisine iyi bakmaya değil. O sebeple Millet ittifakı ya bu bakış açısını değiştirerek seçime girmeli, ki artık buna zaman yok, ya da topluma istediğini vermeli.