İstanbul
Hafif yağmur
5°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
36,3050 %0.08
37,9482 %0.03
95.759,13 %0.286
3.433,43 0,35
Ara
Muhalif. M. ÖZEL Ortak Politikalar Mutabakat Metni'nde İstanbul Sözleşmesi yer almadı  

Ortak Politikalar Mutabakat Metni'nde İstanbul Sözleşmesi yer almadı  

“Ortak Politikalar Mutabakat Metni”nde ‘Kadın, Aile ve Çocuk” başlıklı bölümde AK Parti hükümetinde iptal edilen İstanbul Sözleşmesi’ne ilişkin bir taahhüt olmaması dikkat çekti. Kadın cinayetlerine karşı içerdiği hükümler nedeniyle bir koruma kalkanı olan İstanbul Sözleşmesine ilişkin doğrudan bir vurgu metinde yer almadı. Ancak, Ortak Mutabakat Metnin de, ‘Milletlerarası sözleşmelerden geri çekilme yetkisinin Meclis’e ait olduğunu anayasal güvence altına alacağız’  hükmü konuldu. 6’lı Masa’nın üyelerinden Saadet Partisi (SP) İstanbul Sözleşmesi’ne şiddetle karşı çıkıyor.  

Okunma Süresi: 2 dk

Muhalif. Özel/ Hülya Özmen  


Millet İttifakının yol haritasını otaya koyan ‘Ortak Politikalar Mutabakat’ Metninde, kadın cinayetlerine karşı içerdiği hükümler nedeniyle adeta bir koruma kalkanı olarak görülen İstanbul Sözleşmesine ilişkin bir vurgu metinde yer almadı. Sözleşmeye, Saadet Partisi, başından beri karşı çıkışları ile biliniyor. Ortak Mutabakat Metnin de, uluslararası sözleşmelere Anayasal güvenceye  işaret edilerek, “Milletlerarası sözleşmelerden geri çekilme yetkisinin Meclis’e ait olduğunu anayasal güvence altına alacağız’  hükmü konuldu. 
Kadın, Aile ve Çocuk başlıklı düzenleme  şöyle:  


• Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığını “Kadın, Aile ve Çocuk Bakanlığı” şeklinde yeniden yapılandıracağız. 
• Cinsiyet eşitliğini esas alarak parlamento, yerel yönetimler, siyasi partiler ve kamu kurumlarında kadınların karar ve yönetim süreçlerine katılımını destekleyecek, kadın temsilini artıracak, kadın haklarının korunmasını öncelikli tutan bir politika izleyeceğiz. 
• Girişimcilikle ve istihdamla ilgili sağlayacağımız destekleri ve teşvikleri kadınlar lehine olacak şekilde güçlendirerek ve farklılaştırarak kadın girişimciliğinin önünü açacağız. 
• Kadına Yönelik Şiddetle Toplumsal Mücadele Seferberliği başlatacak, şiddetin her türüyle ilgili “Önleme, Koruma, Kovuşturma ve Destek Politikaları” başlıklarında etkin çözümler uygulayacağız. 
• Temel ihtiyaç olan kadın hijyen ürünleri üzerindeki vergi yükünü azaltacağız. 
• 8 Mart Dünya Kadınlar Gününde kamu ve özel sektörde çalışan kadınların idari izinli sayılmasını sağlayacağız. 
• Evlilik öncesi eğitimler, aile danışmanlığı ve boşanma süreci danışmanlığı gibi hizmetleri yaygınlaştıracağız. 
• Evlilik yardımı ve desteklerini güçlendirerek yaygınlaştıracağız. 
• Çocukların Cinsel Suistimal ve Cinsel İstismara Karşı Korunmasına İlişkin Avrupa Konseyi 
Sözleşmesi’nin (Lanzorete Sözleşmesi) yükümlülüklerine uyacağız. 
• Bağımsız ‘Çocuk Hakları İzleme Kurulu’ kuracağız. 
• Sokakta yaşamak zorunda bırakılan, çalıştırılan ve dilendirilen tüm çocukları kurumsal koruma altına alacağız. 
• Çocuk işçiliği ile veri temelli ve ilgili paydaşların katılımıyla planlı bir şekilde mücadele edeceğiz. 
• Çocukların erken yaşta ve zorla evlendirilmelerinin önüne geçeceğiz. 
 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *