İstanbul
Orta şiddetli yağmur
7°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
35,4690 %-0.06
36,5214 %-0.22
3.518.876 %3.201
3.069,86 0,54
Ara
MUHALIF GAZETECILIK M. ÖZEL Özel okullarda ekstra ücret talepleri bitmiyor!

Özel okullarda ekstra ücret talepleri bitmiyor!

Özel okulların ek ücret istekleri bitmek tükenmek bilmiyor. Bir özel eğitim kurumu velilere gönderdiği mesajda eğitim-öğretim giderleri haricinde olduğunu belirterek 20.000 TL’lik ekstra ödeme istedi. Peki yapılan bu ödemeler eğitimcilere de destek olarak yansıtılıyor mu?

Özel bir eğitim kurumu, ilgili mesajda bugüne dek yıllık ücret ödemelerinin mart ayında resmi enflasyon oranları çerçevesinde belirlendiğini belirtiyor.

Kurum tarafından, bu sene okullara getirilen ücret artışı kısıtlaması konusunun ve okulların ücret artışının gerçek enflasyonun çok gerisinde kaldığının altı çiziliyor.

Temmuz ayında yapılan asgari ücret artışının ve yaşanılan enflasyonun etkisiyle de eğitim-öğretim giderlerinin haricinde yemek, kırtasiye, servis, tekstil ve gezi giderlerinde normalin çok üzerinde bir artış olduğu belirtiliyor. Gelecek dönemde de bu artışın süreceğinin vurgusu yapılıyor.

Bu gibi nedenlerin yanı sıra; okulun finansal sürdürülebilirliği ve çalışanların hayat şartlarını ikame ettirebilecek maaş güncellemeleri de eklenerek bir karar alındığı ifade ediliyor.

Tam olarak şu cümle kullanılarak, “ Bu amaçla sizlerin hoşgörüsüne sığınarak eğitim-öğretim giderlerimizin haricindeki giderlerimiz için (yemek-kırtasiye-eşofman-gezi)” denilerek 20.000 TL’lik bir ek ödeme isteniyor.

Burada dikkat çeken nokta “eğitim-öğretim giderlerimizin haricinde” olarak belirtilmesidir.

Çünkü yönetmeliğe göre, ‘Özel okulların uygulayabilecekleri tavan zam’ sene başında ‘yüzde 36’ olarak belirlendi.

Bu yüzden özel okullar yemek, kıyafet vb. kalemleri kullanarak istedikleri miktarda ödeme talep edebiliyorlar.

Ayrıca erken kayıt yaptırarak ödemelerini gerçekleştiren velilerden de bu ek ücretler isteniyor. Bu şekilde erken kayıt yaptırmanın da bir avantajı kalmamış oluyor.

Ekstra ödemelerin öğretmenlere bir faydası var mı?

Özel okullar yüksek enflasyon ve hayat pahalılığı sonrasında ekstra ücret talep etmek zorunda kaldıklarını ifade ediyorlar. Bu ücretin bir kısmının gideceği yer olarak da personel masraflarını gösteriyorlar. Peki, bir eğitim kurumunda en önemli pozisyonda yer olan öğretmenler özel eğitim kurumlarının ekstra kazançlarından ne kadar faydalanabiliyor?

Türkiye’de birçok özel eğitim kurumu öğretmenleri çok düşük fiyatlarla çalışmaya mahkum ediyor. Öğretmenlerin büyük kısmı asgari ücret bandında ya da biraz fazlasına çalışmak durumunda kalıyor.

Haftada 30 saat derse giren bir ücretli öğretmen 2022 Ocak ayından Temmuz ayına kadar 3.360,64 TL maaş alıyordu. Temmuz ayında yapılan zamla birlikte ücretli öğretmen maaşı 5.740 TL'ye yükselmiş oldu. Birçok özel okulda da bu ücret düzeyinde maaş öğretmenlere sunuluyor.

Öğretmenlere sunulan imkanların bu ölçekte olduğunu düşündüğümüzde özel okulların velilerden talep ettiği ekstra ücretlerin öğretmenlere yansıtıldığı pek de gerçekçi gelmiyor gözümüze. Eğitimciler hayat pahalılığı ve yüksek enflasyonun ezilen kısmı olarak tabloda yerlerini alıyorlar.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *