İstanbul
Orta şiddetli yağmur
7°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
35,4885 %0.02
36,6349 %0.1
3.442.500 %0.216
3.064,94 0,38
Ara
MUHALIF GAZETECILIK M. ÖZEL Prof. Dr. Necmettin Erbakan ve 28 Şubat

Prof. Dr. Necmettin Erbakan ve 28 Şubat

1960’lı yıllardan itibaren Türk siyasetinin simge isimlerinden biri olan eski başbakanlardan Prof. Dr. Necmettin Erbakan, kaleme aldığı ‘Adil Ekonomik Düzen’ kitabında, ‘Her ne kadar Anayasa’da ekonomik düzenin adil olacağı, bütün vatandaşlara eşit muamele edileceği, herkes için fırsat eşitliği sağlanacağı tekrar tekrar ifade edilmiş sömürü ve angaryanın yasak olduğu belirtilmişse de tatbikat tam bunun aksine yürütülmektedir’ diyor ve Türkiye’deki ekonomik köle düzenini anlatıyor. Ekonomik köle düzeninin nasıl sömürdüğünü de, mikrop serisiyle ‘Faiz mikrobu, Haksız vergi mikrobu, Darphane mikrobu, Kambiyo mikrobu, Kredi sistemi mikrobu’ anlatıyor.

Hülya Özmen- Muhalif - Özel

Türkiye’de ‘Millî Görüş’ olarak bilinen programla ‘adil düzen’ sisteminin kurucusu, ‘ekonomik köle düzenin’ kitabını yazan, esprileri ve benzetmeleriyle Prof. Dr. Necmettin Erbakan ölümünün 13. yıldönümü ve 28 Şubat post modern darbesi ve önceki gün katıldığı bir programda Saadet Partisi lideri Temel Karamollaoğlu'nun "Erdoğan'ın, 2006 yılında, evini polis kuşatmasına alarak Erbakan'ı tutuklatmak istediği" iddiasıyla yeniden gündemde. 1960’lı yıllardan itibaren Türk siyasetinin simge isimlerinden biri olan eski başbakanlardan Prof. Dr. Necmettin Erbakan, 1996-1997 yılları arasındaki Başbakanlık dönemi, 28 Şubat dönemi ve post-modern müdahale olarak nitelenen süreç ile son buldu.

Kapitalist sistem karşıtı, bozuk düzen sebebi  

 Erbakan’ın Meclis tutanaklarında tarihe geçen konuşmaları onun anti-emparyalist yapısını gösteriyor.  16 Şubat 1979 yılı konuşmasında Erbakan, “Kapitalist sistem zalim bir sistemdir, aldatmaca sistemidir” diyor ve bozuk düzenin sebebi olarak gösteriyor. O konuşmadan bir bölüm şöyle:

“Herkese refah konusunda bir gerçeği bir kere daha hatırlatmak isterim. Kapitalist sistem zalim bir sistemdir, aldatmaca sistemidir. Sosyal adalet kelimesiyle hakiki adalet ikame edilemez. Kapitalist sistemin yaptığı nedir? Ağır vergiyle, faizle, doğuştan itibaren bir köylüyü, bir işçiyi hayatı boyunca ez, ez, ez; yaşlandığı zaman ben sana huzurevi yapıyorum, sana maaş bağlıyorum... Bu hangi adalettir? Niçin bu insan doğuştan itibaren sıhhatli bir ekonomi içerisinde yaşayıp, bütün hayatını sıhhatli geçirmiyor? Size insanı ağır faizle, vergiyle, kapitalist sistemlin bu bozuk çarklarıyla küçük yaştan itibaren ezik ezik ezin, ondan sonra da, «ben sosyal adaletçiyim», deyin, yaşlandığı zaman kendisine iane kabilinden huzurevi, iane kabilinden sakat maaşı bağlıyorum, liste vazifemi yapıyorum sayın. Bunlar hakiki insanlıkla bağdaşmaz. Bunlar halk ve hakikat nedir asla görmemiş, zavallı, batıl Batı'nın birer bozuk düzenidir”.

Firavunlar zulüm yaparken

 Erbakan, kaleme aldığı,  ‘ Adil  Ekonomik Düzen’  firavunlara ilişkin, “ İnsanlara zulüm yaparken, bu yaptıkları zulümleri biz size zulüm yapıyoruz diye yapmazlardı. Yaptıkları zulümleri bu bizim hakkımız diye yaparlardı. Hataları onların hak anlayışlarının yanlış olmasında, batıl olmasındaydı” diyor.

 Erbakan’ın siyasetteki yolculuğu

Eski başbakanlardan Prof. Dr. Necmettin Erbakan 27 Şubat 2011’de vefat etti. 1969’da Konya’dan bağımsız milletvekili olarak parlamentoya giren Erbakan, 1970’de Millî Nizam Partisi’nin, 1972’de Millî Selamet Partisi’nin, 1987’de Refah Partisi’nin, 2003’te ise Saadet Partisi’nin Genel Başkanlığına getirildi.  1980 öncesinde Ecevit ve Demirel Hükümetlerinde koalisyon ortağı olarak Başbakan Yardımcılığı görevini üstlendi. 1996’da Refah-yol olarak adlandırılan koalisyonda 54. Cumhuriyet Hükümetinin Başbakanı oldu. Refah Partisi’nin 16 Ocak 1998’de Anayasa Mahkemesi kararıyla kapatılması üzerine, Erbakan da beş yıl süreyle siyasî yasaklı hale gelmişti. 1996-1997 yılları arasındaki Başbakanlık dönemi, 28 Şubat dönemi ve post-modern müdahale olarak nitelenen süreç ile son buldu. 1998 yılında Refah Partisi’nin kapanmasıyla birlikte beş yıl siyasi yasaklı olan Erbakan, 2003 yılında bu yasağının bitmesiyle Recai Kutan başkanlığında kurulan Saadet Partisinin Genel Başkanlığına seçildi. 2004’ ten sonra bir süreliğine ara verdiği bu görevine 17 Ekim 2010 tarihinde geri döndü. Tedavi gördüğü hastanede 27 Şubat 2011 günü vefat etti

Millî Nizam Partisi 26.01.1970 tarihinde Necmettin Erbakan genel başkanlığında kuruldu. Parti, ekonomik programıyla İstanbul’da merkezîleşen büyük sanayi gruplarına karşı, taşradaki orta ve küçük sermayenin sözcülüğünü üstlendi. Ekonomide devlet müdahalelerini savunarak serbest piyasa anlayışına ve faiz sistemine karşı çıkan isim oldu.

 İstanbul Erkek lisesini birincilikle bitirdi

İlköğrenimini Kayseri ve Trabzon’da tamamladı, İstanbul Erkek Lisesi’ni birincilikle bitirdi. 1948 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi Makine Fakültesi’nden mezun oldu, aynı Fakültede Asistanlık yapmaya başladı.  Almanya’da Aachen Teknik Üniversitesi’nde doktora yaptı, 1954 yılında İTÜ’de Doçent, 1965 yılında Profesör oldu. 1967–1969 yıllarında Türkiye Odalar Birliği Genel Sekreterliği ve Başkanlığı görevlerinde bulundu ve 1969 yılında XIV. Dönem Konya Milletvekili seçildi. 1970 yılında Milli Nizam Partisi’nin kurucuları arasında yer almıştır. MNP’nin kısa bir süre sonra Anayasa Mahkemesi tarafından kapatılması üzerine 11 Ekim 1973 tarihinde Milli Selamet Partisi’nin kurucuları arasında yer aldı.  XV. ve XVI. Dönem MSP Konya Milletvekili olarak TBMM’ye tekrar girdi, 1974-1978 yılları arasında üç ayrı Koalisyon Hükümeti’nde Devlet Bakanlığı ve Başbakan Yardımcılığı yaptı.

12 Eylül’de bir süre “İzmir Uzunada’ da gözetim altına alındı, 15 Ekim 1980 tarihinde diğer MSP yöneticileriyle birlikte tutuklandı ve 24 Temmuz 1981 tarihinde serbest bırakıldı. 1987 yılında yapılan halkoylaması sonucu siyasi yasağı kalktı, 1983 yılında kurulan Refah Partisi’nin Genel Başkanlığı görevinde bulundu.

 XIX. ve XX. Dönem RP Konya Milletvekili olarak TBMM’ye tekrar girdi. 1996 yılında RP ve DYP’nin katılımıyla kurulan Refah-Yol Koalisyon Hükümeti’nde Başbakan olarak görev yapmıştır. 17 Ekim 2010 tarihinde 2001 yılında kendi kurduğu Saadet Partisi’ni Genel Başkanlığına seçildi.

CHP- MSP koalisyonu

6.2.1974’te Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Mustafa Bülent Ecevit’in başkanlığında bir Cumhuriyet Halk Partisi–Millî Selamet Partisi koalisyon hükûmeti kuruldu. Millî Selamet Partisi’nin yedi üyelikle temsil edildiği bu hükûmette Necmettin Erbakan başbakan yardımcısı oldu. Ayrıca bu hükûmette Millî Selamet Partisi, bir devlet bakanlığı ile adalet, içişleri, ticaret, tarım, sanayi ve teknoloji bakanlıklarını da almıştır. 18.09.1974’te Cumhuriyet Halk Partisi–Millî Selamet Partisi koalisyonu sona erdi.

 CHP- MSP Koalisyon Protokolünden..  

1. Milli, demokratik, laik ve sosyal hukuk devleti ilkesine yürekten inanan; hukukun üstünlüğüne, demokratik hak ve hürriyetlere saygılı Cumhuriyet Halk Partisi ve Milli Selamet Partisinin ortak gayesi, kanunları herkese eşit olarak uygulayan, Atatürk ilkelerine bağlı bir devlet idaresiyle anlayış, kardeşlik ve sosyal adalete dayanan bir toplum düzeninin kurulmasıdır.

2. Partiler arasında kurulan koalisyonlar, bu koalisyona katılan partilerden her birinin kendi görüşlerinde belli ölçülerde fedakârlık yapmasını gerektirir. Bu bakımdan, Cumhuriyet Halk Partisi ve Milli Selamet Partisi koalisyonundan da bu Partilerin kendi programlarını tam olarak tatbik etmeleri, eksiksiz olarak gerçekleştirmeleri beklenemez.

3. Bununla birlikte CHP-MSP koalisyon hükümeti kırgınlık ve acıları gidererek, bütün geçmişin bir yana bırakılmasını; karşılıklı bağışlama ve hoşgörüye dayanan bir kardeşlik ortamının kurulmasını ilk görev sayar.

4. Türkiye, bugün dünyadaki ve memleketimizdeki hızlı gelişmelerin gerisinde kalan bir politikanın meydana getirdiği çözümü güç iktisadi ve sosyal meselelerle karşı karşıyadır. Koalisyonumuz bu meselelerin idare-i maslahatçılıkla değil, ancak köklü ve cesaretli hamleler, devlet ve millet kaynaşmasından doğacak güçle halledileceğine inanır.

5. Bu maksatla iki Parti, ana hatları aşağıda sıralanan politikayı takip edecekler ve tedbirleri alacaklardır.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *