Oğuz Büber - Muhalif Analiz
Bir süredir İsrail’in kuşatması altında olan Gazze Şeridi’nde sabit hat, cep telefonu ve internet iletişim hizmetleri tamamen kesilmişti ve sosyal medyada yüzlerce yüzlerce kullanıcı insani yardım için Elon Musk’tan Starlink uydu sistemini devreye sokmasını talep etmişti.
Konuyla ilgili ilk resmi çağrı da 28 Ekim’de Birleşmiş Milletler Dünya Gıda Programı İcra Direktörü Cindy McCain tarafından gelmişti. McCain X hesabından yaptığı paylaşımda, “Gazze’de iletişimin kesilmesiyle hayat kurtaran gıda yardımımız da durma noktasına geldi. Çalışanlarımıza, ortaklarımıza ya da bize güvenen kişilere ulaşamıyoruz. İnsani yardım için sürdürülebilir erişim ve operasyon yapma imkanına acilen ihtiyacımız var. Her geçen dakika önemli.” ifadelerine yer vermişti.
Sonrasında ise Elon Musk sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, sahibi olduğu Starlink uydu sistemi firmasının Gazze Şeridi’ndeki tanınmış uluslararası yardım kuruluşlarına bağlantı hizmeti sunacağını bildirmişti.
Bu gelişme sonrasında Elon Musk birçok kişi tarafından kahraman ilan edilmişti.
Hatta bununla da kalmamış Musk, 22 Kasım’da X platformunun tüm gelirlerini Gazze felaketinde mağdur olan masum insanların yararına kullanılmak üzere bağışladığını bildirmişti.
Musk'ın İsrail ziyareti ve keskin açıklamaları
2 gün öncesinde ise, milyarder iş insanı İsrail’i ziyarete gitti. Görüşmenin ilk olarak X platformu’ndaki antisemitist söylemlerle ilgili olduğu düşünülmüştü.
Cumhurbaşkanı Isaac Herzog’un ofisinden yapılan açıklamada da, “Başkan görüşmede, internette yükselen antisemitizmle mücadele için harekete geçilmesi gerektiğini vurgulayacak” denilmişti.
Musk, Herzog'la bir araya gelmesinin yanı sıra İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile ‘7 Ekim’de saldırıya uğrayan’ Kfar Aza beldesini de gezdi.
Tanınmış ismin bu görüşmelerin ardından yaptığı açıklaması ise oldukça sert ve taraflı geldi kamuoyuna;
“(İsrail’de) İnsanların öldürüldüğü yerleri görmek… Kesinlikle duygusal açıdan zor bir gün geçirdim diyebilirim. Az önce Başbakan Netanyahu ile de konuştum. Bence Gazze ile ilgili üç şey var:
(Hamas’ı kast ederek) Sivilleri öldürmekte ısrar edenleri öldürmekten başka bir seçenek yok. Fikirlerini değiştirmeyecekler.
Ve ikinci şey de, Gazze’de eğitim sistemini değiştirmek gerek ki yeni nesil katiller yetişmesin.”
Görüşmelerin sonucunda Musk, daha öncesinde Gazze Şeridi’ne sağlayacağını söylediği Starlink internet hizmeti vaadinden vazgeçmişti ama öncesinde de İsrail İletişim Bakanı tarafından bu işlemin hayata geçirilmeyeceği söylenmişti zaten.
Musk’ın şu an için geçerli olan düşüncesini yukarıdaki sözlerinden ve İsrail İletişim Bakanı Solomon Karhi’nin açıklamalarından anlayabiliyoruz: "Hamas bunu (Starlink iletişim sistemini) terörist faaliyetler için kullanacak. Bunda hiç şüphe yok. Biz bunu , Musk da biliyor. Hamas IŞİD’tir. Belki de Musk bunu kaçırılan bebeklerimizin, oğullarımızın, kızlarımızın, yaşlılarımızın serbest bırakılması şartına bağlayabilir. Hepsi! O zamana kadar ofisim Starlink’le tüm bağlarını kesecek”.
Hamas'tan davet geldi ama…
Son olarak ise Hamas ABD’li milyarderi oluşan yıkımı görmesi için Gazze’ye davet etti.
Hamas yöneticilerinden Usame Hamdan’ın yaptığı davet şöyleydi: “Gazze halkına yapılan katliamların ve yıkımların boyutlarını objektiflik ve inandırıcılık standartlarına uygun olarak görmek için kendisini (Elon Musk) Gazze’yi ziyaret etmeye davet ediyoruz.”
Musk’ın Hamas’ın davetine yanıt vermesi uzun sürmedi. X hesabı üzerinden kendisine yapılan çağrıyı yanıtlayan Musk, “Şu anda bu biraz tehlikeli görünüyor. Ancak Gazze’nin uzun vadeli refahının tüm tarafların yararına olacağına inanıyorum” diyerek daveti kabul etmediğini bildirdi.
Kahraman, düşman oluverdi!
Birkaç hafta öncesine kadar kahraman ilan edilen Elon Musk, şimdi eleştirilen bir figür haline geldi ve İsrail destekçisi ilan edildi. Musk’ın aynı zamanda Yahudi Lobisi tarafından tehdit edildiği de öne sürülüyor.
Şu ana dek ülkemizde, Gazze saldırılarından dolayı İsrail’e karşı protestolar ve İsrail ürünlerine yönelik boykotlar gerçekleştirildi.
Boykotta ve protestolarda yer alan markaların en önemlilerinin (Starbucks ve Coca Cola) İsrail menşeili olmadığı kurumların açıklamalarından ve resmi belgelerinden ortaya çıksa da, bu durum yapılan boykot ve protestolarda bir tavır değişikliğine sebep olmadı.
Bu markaların gerçekte İsrail malı olmadığını kanıtlarla ifade eden ‘Coca Cola gerçekten İsrail malı mı?’ ve ‘Starbucks protestolarının altında yatan asıl sebep ne?’ gibi içeriklerimize bakarak da kendi değerlendirmenizi de yapabilirsiniz.
Şimdi ise ortada, İsrail’i protesto etmek isteyenler için oldukça net bir fırsat var. Elon Musk İsrail'in yanında olduğunu sözleriyle ve yaptıklarıyla gösterdi.
Bakalım gerçekte İsrail malı olmasa da Starbucks’ı, Coca Cola’yı protesto edenler; İsrail’i desteklediği kesinleşen Elon Musk’ın ‘X’ platformunu protesto ederek, bu mecrayı kullanmayı bırakacaklar mı?