İstanbul
Parçalı az bulutlu
10°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
35,7549 %0
37,3001 %-0.61
101.854,42 %2.576
3.176,44 0,81
Ara
Muhalif. M. ÖZEL Uğur Poyraz: '14 Mayıs seçimi yeni kanunla yapılamaz'

Uğur Poyraz: '14 Mayıs seçimi yeni kanunla yapılamaz'

İYİ Parti'nin Hukukçu Genel Sekreteri Uğur Poyraz Cumhur ittifakı tarafından ortaya atılan 14 Mayıs seçim tarihinin geçerli olması halinde seçimin önceki kanunla yapılması gerekeceğini belirtti.

Okunma Süresi: 2 dk

Muhalif Özel/ İnanç Uysal

İYİ Parti'nin Hukukçu Genel Sekreteri Uğur Poyraz Cumhur ittifakı tarafından ortaya atılan 14 Mayıs seçim tarihinin geçerli olması halinde seçimin önceki kanunla yapılması gerekeceğini belirtti.

Poyraz 6 Nisan tarihinden önce alınacak bir seçim kararının yeni sistemle seçim yapma ihtimalini ortadan kaldıracağını, 14 Mayıs da seçim yapabilmek için de 9 Mart tarihinde seçim kararı almak gerektiğini söyledi

Poyraz kamuoyunda çokça bahsedilen meclisin feshedilmesi gibi bir durumun da söz konusu olamayacağını, bunun bir seçim yenileme olabileceğini sözlerine ekledi.

Poyraz'ın açıklamaları şöyle:

"Seçim kanunu sadece seçimin yapılacağı pazar günü değil, bütün olarak seçim sürecini düzenleyen bir kanundur.

Anayasanın 79 maddesine göre” Seçimlerin başlamasından bitimine kadar, seçimin düzen içinde yönetimi ve dürüstlüğü ile ilgili bütün işlemleri yapma ve yaptırma, seçim süresince ve seçimden sonra seçim konularıyla ilgili bütün yolsuzlukları, şikâyet ve itirazları inceleme ve kesin karara bağlama ve Türkiye Büyük Millet Meclisi üyelerinin seçim tutanaklarını ve Cumhurbaşkanlığı seçimi tutanaklarını kabul etme görevi Yüksek Seçim Kurulunundur.” Dolayısıyla seçim tek bir gün değil bir süreçtir. Oy verme günü seçim sürecinin içinde sadece bir günü oluşturur.

6 Nisan 2022’de kabul edilen yeni seçim kanununun uygulanabilmesi için, seçim ilanının 6 Nisan 2023 sonrasında bir  tarihte yapılması gerekmektedir.

İster Meclis kararıyla, isterse de cumhurbaşkanı kararıyla 14 Mayıs’ta yapılması planlanan bir seçimin 9 Mart tarihli Resmi Gazete’de yayımlanarak ilan edilmesi gerekir.

Bu mevcut eski seçim kanununlarının yürürlükte olduğu 6 Nisan’dan önceki bir tarihtir ve eski kanunun uygulanması gerekir. Seçim kararı alındıktan sonra seçim kanunu değiştirilemez. Bu durumda baraj konusu da tartışmaya açılır elbette"

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *