Bir öğrenci Makedonya Uluslararası Vizyon Üniversitesi’nde mimarlık eğitimi aldı ve Türkiye’de diploma denkliğine başvuruda bulundu. Yapılan başvuru Yurtdışı Yükseköğretim Diplomaları Tanıma ve Denklik Yönetmeliği hükümleri çerçevesinde incelendi.
Başlangıçta öğrencinin başvurusu ders kredilerini tamamlamasıyla şartıyla kabul edildi.
Fakat sonradan bir tebligat daha gönderildi. Bu belgeye göre ise öğrenci bahsedilen üniversiteye 20.02.2016 tarihinden sonra kayıt yaptırdığı için; Yurtdışı Yükseköğretim Diplomaları Tanıma ve Denklik Yönetmeliği’nin 7. maddesinin 6. Fıkrasının (ç) bendi hükmü uyarınca başvurusu reddedildi.
Tebligatta belirtilen;
Yurtdışı Yükseköğretim Diplomaları Tanıma ve Denklik Yönetmeliği'nin "Mezuniyet tanıma belgesi ve diploma denklik belgesi başvurularının incelenmesi sonucu yapılacak işlemler" başlıklı 7. maddesinin altıncı fıkrasının (ç) bendinde: "Türkiye’nin taraf olduğu uluslararası anlaşmalarla öğrenim dilinin Türkçe olarak belirlendiği programlar ile Yükseköğretim Kurulu tarafından yurtdışında tanınan Türkçe programlar dışında öğrenim dili Türkçe olan programlardan alınan diplomalar için yapılan denklik başvuruları reddedilir." hükmüne yer veriliyor.
Yani geçmişte Türkçe öğrenim görenler için bir denklik mevcut iken sonradan alınan kararla ortadan kaldırılmıştı. Mezun öğrencilerin denkliği alabilmesi için ise eğitime başladıkları yıl merkezi yerleştirme sınavına girmeleri ve aranan başarı sıralaması şartını sağlamaları gerekiyor. Bu şartı sağlamayanlara ise denklik işlemi uygulanmıyor.
Bahsi geçen öğrenci de 20.02.2016 tarihinden sonra kayıt yaptırdığı için ve 05.09.2016-30.09.2019 tarihlerinde arasında Türkçe dilinde öğrenim görerek mezun olduğu için denklik alamadı.
Alınan bu karar sonrasında bugün başta Kıbrıs olmak üzere Azerbaycan, Özbekistan, Kazakistan, Kırgızistan, Türkmenistan’da yüksek öğrenimde eğitim dili Türkçe olmayacak.
Türkçe eğitime denklik yok, İngilizceye var
Olayın farklı bir boyutu daha var. Makedonya’da bulunan Uluslararası Vizyon Üniversitesi’nin Türkçe eğitim vermesi Bakanlar Kurulu tarafından alınmış resmi bir karar. Yine Makedonya’da yer alan Uluslararası Balkan Üniversitesi’nin Fahri Mütevelli Heyeti Başkanı da yakından tanıdığımız bir isim: TBMM Başkanı Mustafa Şentop. Dikkat çekici nokta ise Uluslararası Balkan Üniversitesi Türkçe eğitim vermiyor. Okulun eğitim dili İngilizce. Yani bu okuldan mezun olanlar Türkiye’de eğitim denkliğine takılmıyorlar. İddia edilene göre de Şentop, bu kararı çıkartıp Türkçe’yi yasaklatarak; öğrencilerin kendi okulunu tercih etmesini sağlıyor. Makedonya’da Türkçe eğitimin kabul ettirilmesi ancak Türkiye’de YÖK’ün kabul etmemesi ise oldukça düşündürücü.
Muhalif’in ulaştığı Uluslararası Vizyon Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Hasan Oktay konuya ilişkin olarak: "Makedonya’da Türkçe yüksek eğitimi kabul ettirdik. Türkiye’de YÖK kabul etmemek için direniyor" dedi. Oktay ayrıca, “YÖK tarafından yaratılan bu durumun Cumhur ittifakı ruhuna aykırı” olduğunu da sözlerine ekledi.