Hülya Özmen- Ankara
Yaklaşık 10 milyon metreküp toprağın kayması sonucu 9 işçinin toprak altında kaldığı Erzincan ili İliç ilçesi Çöpler Köyü mevkisinde Anagold Madencilik Şirketi’nin attığı her adımın çevre örgütleri ve muhalefet tarafından yakından izlendiği görülüyor. 2008 yılından itibaren önerge ve konuşmalarla Meclis’in gündemi olan şirketle ilgili o dönemde İstanbul Milletvekili olan (28. Dönem Şanlıurfa vekili) CHP’li Mahmut Tanal, 2013 yılında dönemin Adalet Bakanı Sadullah Ergin ve dönemin Enerji Bakanı Taner Yıldız’ın yanıt verdiği 6 maddelik soru önergesinde, Anatolia Minerals şirketinin ‘6 yılda 600 ton sondaj kuyusu açtığına’ dikkat çekerek, önergeye konu olan madenler ve işletmeler hakkında ilgili açılmış davalar olup olmadığını, maden ocağının taraf olduğu davalarda görev alan bilirkişilerin kimler olduğu, ikamet adresleri ile ödenen ücretlere kadar can alıcı soruları Meclis’e taşıyor.
Dönemin Adalet Bakanı, DEVA Partisi Ankara Milletvekili Sadullah Ergin, CHP’li Tanal’ın önergesine, İliç Cumhuriyet Başsavcılığıyla yapılan yazışmaya verilen cevabı belirterek, Erzincan’da faaliyet gösteren şirketle ilgili Başsavcılıkları tarafından yürütülüp sonuçlandırılmış herhangi bir soruşturma bulunmadığı yanıtı veriliyor. Dönemin Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız da, Tanal’ın soru önergesine, altın ruhsatıyla ilgili idari para cezasının iptali istemiyle açılan davaya dikkat çekiyor ve “Söz konusu davada anılan mahkemece davanın yetki yönünden reddine hükmedildiği’ yanıtı veriyor.
21 Haziran 2022 tarihinde maden ocağındaki sızıntı, kapasite artırımı ve en son yaklaşık 10 milyon metreküp toprağın kayması sonucu 9 işçinin toprak altında kaldığı Erzincan ili İliç ilçesi Çöpler Köyü mevkinde faaliyet gösteren Anagold Madencilik Şirketi’yle ilgili bilgiler, açıklamalar gündemi sarsmaya devam ediyor. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından verilen 2008, 2014, 2021 tarihli ÇED kararları, 2020 tarihli Çevre İzin ve Lisans Belgesi kapsamında maden faaliyeti yürütülüyor. TBMM’de 2008’den itibaren muhalefetin yakın takipte tuttuğu bu maden işletmeciliği, çevreye verdiği zararlar, siyanürlü arama ve denetime ilişkin onlarca önergeye konu oluyor.
O dönemde İstanbul Milletvekili CHP’li Mahmut Tanal, (28. Dönem Şanlıurfa vekili) 2013 yılında dönemin Adalet Bakanı Sadullah Ergin ve dönemin Enerji Bakanı Taner Yıldız’ın yanıt verdiği 6 maddelik soru önergesinde, Anatolia Minerals şirketinin ‘6 yılda 600 ton sondaj kuyusu açtığına’ dikkat çekerek, önergeye konu olan madenler ve işletmeler hakkında ilgili açılmış davalar olup olmadığını, maden ocağının taraf olduğu davalarda görev alan bilirkişilerin kimler olduğu, ikamet adresleri ile ödenen ücretlere kadar can alıcı soruları Meclis’e taşıyor. Dönemin Adalet Bakanı, DEVA Partisi Ankara Milletvekili Sadullah Ergin, dönemin Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız önergeleri yanıtlıyor. İşte önerge ve bakanların yanıtları.