Emel Seçen

Emel Seçen


Gülümse Dario

Gülümse Dario

Kosta Kortidis ve Akın Kaplan tarafından “Bir Özgürlük Meselesi” başlığı ile yolan çıkan ve oyun ile başarı ile gerçekleştirdikleri, altıncı prodüksiyon olarak alkışı hal ediyor.

İlk kez seyirci ile buluşan “Bayanlar Baylar Ben Dario Moreno” eserinin prömiyerinde Atlas Sineması 1948’deydik. Basın İletişimi Bkz İletişime ait olan programın davetlisi olarak güzel bir yorum ile karşılaştık. Öncelikle hiç bilmeyenler için dünyaca ünlü ve tam bir vatansever, Türkiye ve İzmir  aşığı Dario Moreno’u tanıma imkanı bulacak.

DENİZ VE MEHTAP SORDULAR SENİ

DARIO MORENO, sadece ne bu eserlerle anılan ne de sinema tarihinde yarattığı izlerden ibaret değil. O, önce bir insan. Güçlü bir tenor ama öksüz, yetimhane annesi tarafından bırakılan bir içli çocuk. Abisi mi kendisi arasında seçim yapma yükünü ailesi tarafından üzerine atılan ve cevap veremeyişi ile kuranın kendisine çıkması ile İzmir’de yetimhanede büyüyen, dünyaca ünlü sanatçımızın, Aydın’lı olduğunu da kimse bilmez. Yolu İzmir, Asansör’e düşen yukarı doğru o meşhur İzmir Karşıyaka manzarasında çıkabilmek için asansör kapısını kapandığında belki onun resimleri ve eşsiz sesi ile kez buluşarak tanışmıştır.

Bir şekilde müziğin birleştirici gücü Dario Moreno gibi şahsiyeti elbette eninde sonunda bilinir kılacaktır.Ancak bir vefa olarak sanatın gücün kullanarak izleyicilerle, üstelik bilinmeyen yönleri ile aktarmak,Teatro Rudius’a düşmüş. Ve son derecede başarılı kılmış.

Dario Moreno’yu dünyaya yeniden hatırlatmak için tıpkı onun geçtiği yollardan onu anlatacaklar. Onun alkışlarını toplayacaklar. Belki biraz daha iyi anlaşılacak.

Hepimizin kardeş olduğu ilkesini en başta hatırlamamız gerektiğini ifade etmeyen çalışan, çalışırken de zorla gözüne sokulmayan bir eser karşımızda.

Kurtuluş Savaşını birlikte yaşamış ama bir çeşit dış etkenlerle, belki cehaletle 6-7 Eylül olaylarında üzdüğümüz kardeşlerimizin, benim çocukluğumda tüm düğünlerde dinlediğim bizde “Kasap Havası”, Yunanistan’da “Hasapiko”, Osmanlı’da “ Arnavut kasapların oynadığı için kasap havası” Yahudi cemaatinde ise “Hava Nagila”

Elbette orijinal hali Yahudi Cemaatine ait olandır. Köklü müzik namesi ile açılıyor oyun ve müzikal oyunun tüm geçişlerinde; yani Dario Moreno’nun sessiz kalışı, araba ile kaza yapışı ve vefatında birkaç kez kullanılıyor, Hava Nagila.

Anlamı:

BİZİ MUTLU KIL

Sevinelim,

Mutlu olalım.

Kosta Kortidis daha önceki eserlerinde de başarılı işlere imza atmıştı. Burada kendisini yazar, yönetmen ve başrolde görüyoruz. Kendisine Akın Kaplan, Dilara Tabak, Hazal Akyürek,Özlem Alpözü,Alper Arık, Alp Balkan ve İlkay Özşen eşlik ediyor.

Tüm acılara rağmen gülümseyebilmeyi başaranların bir hikayesi karşımızda.

Aydın’da doğmuş, İzmir’de büyümüş ve askerliğini Türk Ordusunda yapmış, Türk tarihinde Dünya çapında “Star” olarak o kariyere ulaşabilmiş, nadir sanatçılarımızdan birisi olarak Dario Morino’nun hayat hikâyesi, tek perde ile hiç yormadan aktarılıyor.

Vefat etmiş olan Dario Moreno’nun, sevenleri tarafından “Kalk, Moreno!” ve Hava Nagila ile başlıyor. Ölmüş ve öte âleme artık geçmiş olan Moreno’nun sessiz dili, yetimhane’ye bırakılışı ile devam eder.

Yetimahane’de gönüllü annesinin kendisinin elinde tutması ve hayattan yediği gollerin karşılığın alacağı an ise kendi seçiminde yatmaktadır.

9 Kasım 1938’de, ilk kez sahneye çıkar ve “ Önümde iki tarihten biri vardı. 1O Kasım’ı seçseydim neler olurdu ama ben Atatürk’ü çok sevdim. Ve onun benim için bir gün ertelediğini düşünüyorum”der.

Oyunun en önemli yerlerinden biri de şair Orhan Veli ile karşılaşma anları.

Alkışı bol olsun. Güzel bir tiyatro eseri, vefatının elli altıncı yılında, seyirci ile buluşmaya hazırlanıyor.

EMEL SEÇEN

telif

Yorum Yazın

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar