Nursun Erel

Nursun Erel


İspermeçet mumu ve TÜİK

İspermeçet mumu ve TÜİK

Herkes sanır ki, bilmeceyi ilk çözen, gezegeni ilk keşfeden, hatta Amerika’ya ilk ayak basan kendisidir, hele de gazetecilik mesleğinde bu “sanrı” çok yaygındır.

-İlk ben yazmıştım
-Ben yazımda çoook önce belirtmiştim

Laflarını kim bilir kaç kez duymuşsunuzdur. 

Bilmem “ispermeçet mumu” da kulağınıza gelmiş miydi?

Şimdi bunu bir kenara bırakıp TÜİK (Türkiye İstatistik Kurumu) skandalına bakalım.  CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu TÜİK’in aylık enflasyon açıklamasını duyar duymaz, bu rakamları araştıran, derleyen ve açıklayan kurumun merkezinde aldı ya soluğu, ondan söz ediyorum, hani o demir kapı duvar oldu da Kılıçdaroğlu ve arkadaşlarını içeri almadılar… 

Oysa böyle devlet kurumu olur mu?  Bırakın ana muhalefeti, halkı bu derece yakından ilgilendiren bir konuda istatistikler herkese açık olmak durumunda değil midir?

-Neyi, kimden  saklıyorsunuz? Siz halk adına halk için değil de, sadece AKP adına Külliye için mi çalışıyorsunuz?

Gelelim ispermeçet mumuna… 

Yıllar önce hükümet gerçekleri yine kamuoyundan gizleyerek işleri yürütüyordu, enflasyon yine almış başını gitmişti, gazetelerin bir bölümü yine hükümete yaranma peşinde, doğrulardan uzak, pembe sayfalarla çıkıyordu. 

İşte o günlerde  DİE’nin (Devlet İstatistik Enstitüsü- bugünün TÜİK’i) enflasyonla ilgili istatistiklerine dayanak oluşturan çizelgenin peşindeydim, uğraşıp didinip gizli tutulan bu dökümü ele geçirdim, bir de ne göreyim, o çizelgede halkın kullandığı tüketim malzemelerinden başka her şey var, hatta “ispermeçet mumu” diye bir şey bile… 

-Bu da neymiş? dedik…
-Oooo, neredeyse ortaçağdan kalma yöntemle yapılan bir mum değil miymiş meğer? İspermeçet balinasının başından çıkarılan bu yağ, eskiden yani develer tellal, pireler berber ilken mum yapımında kullanılırmış… Düşünebiliyor musunuz? Bu ispermeçet mumu, yaşamımızdan çıkalı yıllar olmuş ama enflasyon hesaplamasında hala kullanılıyor,  tabii ki artık bu mum satılmıyor ve fiyatında da artış olmamış oluyor. 

Eh, böylece ispermeçet mumu ve buna benzer saçma sapan maddelerden oluşan bir çizelge sayesinde enflasyon düşük gösteriliyor, hükümet çok başarılı gözüküyor, maaşlara zam filan da hayal oluyor… 

-Yahu ispermeçet mumu mudur nedir sen onu bırak da bugünden bahset 

Diyorsanız, şunu söylesem: 

TÜİK açıklamasına göre, son bir ayda peynir fiyatında  hiç artış olmamış, inanır mısınız? Gülmeyin gülmeyin bir de otomobil fiyatlarını söyleyeyim, onda da sadece yüzde 9 artış olmuş… Oysa dün arabamın lastiklerini değiştirmek için uğradığım merkezde bana şunu anlattılar:

-Kur artışından önce bir müşterimiz diğerine arabasını satmış ve ikisi el sıkışmıştı, ancak dolar dün bir fırladı, müşteri aldığı kaparoyu geri verip satıştan vazgeçti, bugün aynı araba 200 bin lira farkla yeniden satışta…  

Yani işte görüyorsunuz, hayat aslında kağıt üzerinde bu istatistikleri belirleyenler ve onlara talimat verenlere göre güllük gülistanlık, dert eden sadece sizlersiniz…

Ha, eklemeyi unuttum, ispermeçet mumunu tüketici fiyatları endeksini belirlemek için kullanan kurumun genel müdürü dönemin başbakanına buna rağmen yaranamamıştı. Görevden alınmayı beklemeden istifa etti, büyük yankı yaratan bu istifa sonrasında, ikili sohbetimizde bana şunları söylemişti:

-Üzerimde öyle büyük bir baskı var ki, -her ay bu krizi yaşamaktansa ayrılayım kurtulayım- dedim. Tabii ki gördüğümüz devlet terbiyesi bizleri daha açık konuşmaktan alıkoyuyor. Yalnız istifamı sunarken en üst makamla görüşemesem de, altındakine şunu söyledim. 

-Efendim bizlere baskı yapacağınıza Devlet İstatistik Enstitüsünü kapatın gitsin, siz de rahat edin biz de… Her ay uygun gördüğünüz istatistikleri açıklarsınız olur biter..

Ya işte böyle, ispermeçet mumunun öyküsünü sizlerle paylaşmak istedim… Son bir söz, ispermeçet mumu da olsa “yalancının mumu yatsıya kadar yanar!” 
 

 

telif


Nursun Erel Kimdir?

Nursun Erel, SBF Basın Yayın Yüksek Okulu Mezunudur, meslek yaşamına Anadolu Ajansında başlamış, sonraki yıllarda Tercüman, Cumhuriyet, Milliyet Gazeteleri, NOKTA Dergisi, The New Anatolian Gazetesi̇, KANAL D Haber Merkezi ve Show Tv’de görev yapmış, TRT radyolarında düzenli yorumları yayınlanmıştır. Erel, 40 yıla ulaşan gazetecilik kariyerinde, siyasi muhabirlik, dış politika muhabirliği, haber müdürlüğü, editörlük, temsilcilik gibi sorumluluklar üstlenmiş, özel röportajlar gerçekleştirmiş, köşe yazarlığı yapmıştır… Pek çok araştırma haberi ile devlet mekanizmasındaki aksaklıklara, Kürt sorununa, önemli yolsuzluk olaylarına ışık tutan Erel’in yayınlanmış 3 kitabı bulunmaktadır...

Makale Yorumları

Yorum Yazın

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar