Seçkin Çakmak

Seçkin Çakmak


Lityum savaşları başlıyor

Lityum savaşları başlıyor

Beni takip eden okuyucularımız hatırlar; ‘’Petrole veda ederken’’ yazımızda 2035 yılından itibaren petrolün önemini yitireceğini belirtmiştik…

Petrolün yerini ne alacak peki?

Teknolojinin hızla ilerlediği ve geliştiği dünyamız da batarya sektörünün aranan elemanı olan Lityum’un petrolün yerini alması kaçınılmaz. Elektrikli otomobiller, cep telefonları, robotlar, bilgisayarlar ve tabletler lityuma ihtiyaç duyuyor. Haliyle lityuma ihtiyaç duyan emperyaller, köpekbalığının kan kokusunu aldığı gibi enerji depolama kapasitesi olan kıymetli metalin peşinde. Türkiye’de lityum rezervi var mı? Şu an için keşfedilen bir rezerv yok. Ancak bazı uzmanlar bor madeni varsa lityum olabilir diyor.

Dünya’da en çok lityum madeni bulunan ilk 5 ülke;

  1. Bolivya – 39 Milyon ton
  2. Şili – 19,9 Milyon ton
  3. Arjantin – 12 Milyon ton
  4. İran – 8,5 Milyon ton
  5. Avustralya – 7,7 Milyon ton

İlk sırada 39 Milyon tonla açık ara Bolivya görülüyor.

Haliyle Bolivya karışıyor…

Erken kalkanın darbe yaptığı Latin Amerika kıtasında yaralan Bolivya’da geçen hafta başarısız darbe girişimi yaşandı. Gerçi eski devlet başkanı solcu lider Evo Morales yaşanan darbe girişiminin tezgâh olduğu iddia etse de Bolivya’nın geçmişine baktığımızda askeri darbe çok şaşılacak bir şey değil! Çünkü ülkenin tarihine baktığınızda 190’nın üzerinde askeri darbe söz konusu! Evet yanlış okumadınız 190’nın üzerinde…

Elon Musk’ın hevesi kursağında kaldı.

26 Haziran 2024 Tarihinde gerçekleşen darbe girişiminin en çok sevineni kim olabilir?

Elbette Elon Musk denilen tekno-diktatör. Lityum’a muhtaç olan Tesla firmasının hisseleri darbe haberi gelir gelmez tavan tavan gitti. Ancak CIA tarafından desteklendiği iddia edilen askeri darbe girişimi fazla sürmeden halk desteğiyle başarısız oldu. Darbeci general tutuklandı. Elon hüzünlü!

We will coup whoever we want! Deal with it. – (Biz kime istersek darbe yapacağız! Buna alışın.) Elon Musk bu ifadeleri 25 Temmuz 2020 tarihini gösterdiğinde X üzerinden Latin Amerika’da yaşanan askeri darbe özelinde yazmıştı. Tekno-diktatörün özellikle Amerika’nın güneyiyle nedenli ilgilendiğini biliyoruz ama darbeci olduğunu da belirtmiş olalım…

Ortadoğu Out, Güney Amerika İn

Geleceğin petrolü lityum ise yarının Ortadoğu’su Güney Amerika olacak dersek yanılmayız. Nasıl ki petrol yüzünden siyasi krizler, darbeler, terör ve savaşlar meydana geldiyse yarının dünyasında lityum yüzünden aynı kaosu Güney Amerika’da göreceğiz. Lityum madeninin en çok olduğu Bolivya, Şili ve Arjantin üçgeninde daha büyük bir kaosun yaşanacağını tahmin etmek zor değil! Zaten 1879-1884 yılları arasında pasifik savaşıyla Bolivya’nın denizle irtibatı kesilmişti. Bolivya, Şili’den Pasifik okyanusuna geçiş istiyor. 1932 yılında ki Chaco savaşı ise en acısı oldu. Petrol söylemiyle birbirine giren Paraguay ve Bolivya arasında gerçekleşen savaşta 100 Bin insan yaşamını yitirdi. Savaşın sonunda Chaco bölgesinde petrol olmadığı anlaşıldı. Kısacası geçmişleri kaşımaya müsait yaralarla dolu olan bir coğrafya!

Lityumun önemi arttıkça A.B.D.’nin Güney Amerika’ya demokrasi götürmesine az kaldı…

telif

Yorum Yazın

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar