Seçkin Çakmak

Seçkin Çakmak


Yapay Zeka'nın ilk milletvekili

Yapay Zeka'nın ilk milletvekili

 İngiltere 4 Temmuz’da erken seçime gidiyor. 

Seçimin sonbaharda yapılması planlanırken İngiltereBaşbakanı Rishi Sunak beklenmedik bir hamleyle Buckingham Sarayı'na giderek Kral 3. Charles'tan Avam Kamarası'nı feshetme talebinde bulundu ve erken seçimin fitilini ateşledi. 

4 Temmuz’a sayılı günler kalırken seçime yapay zeka’da (artificial intelligence) dahil oldu. Sussex’li iş insanı Steve Endacott kendi şirketi tarafından geliştirilmiş (kendi şirketinin reklamını da yapmış oldu) AI Steve isimli yapay zekâ robotu ile seçimlere katılıyor. (https://www.ai-steve.co.uk/#) İnternet sitesi üzerinden Steve Endacott’un yapay zekâ tarafından oluşturulmuş avatarıyla karşımıza çıkan bir ChatBot (Sohbet robotu) ile konuşarak taleplerinizi veya mesajınızı iletebiliyorsunuz. Steve Endacott ise ‘’AI Steve’’ için fiziksel olarak ben temsil edeceğim ama tüm politikalar yapay zekâ aracılığıyla seçmenlerim tarafından belirlenecek diyor. Politikalar nasıl belirlenecek sorusuna ise ‘’Yüzde 50 oylamayı geçen tüm politik fikirler gündeme alınabilecek.’’ Kısacası tümüyle bir yapay zekadan ziyade insan iş birliği de söz konusu olacak. 

‘’Halk tarafından halk için politika’’ sloganıyla kendisini sosyalist vicdanlı bir kapitalist olarak tanımlayan Steve Endacott seçilir mi bilinmez ama seçim öncesi dünya çapında iyi bir reklam yaptığını söyleyebiliriz. 

Bir politik yapay zekâ haberi de Amerika’nın Wyoming eyaletinden; 

Wyoming eyaleti Cheyenne şehrinin belediye başkan adayı olan Victor Miller seçilirse “Virtual IntegratedCitizen” ismini verdiği sohbet robotu ile belediyeyi yöneteceğini söyledi. Kısa adıyla ‘’VIC’’ isimli ChatBot’un Cheyenne şehrinin resmi internet sitesinde belediye başkan adayları listesinde de yerini almış görünüyor. Victor Miller yapay zekâ için; ‘’benden çok daha akıllı ve birçok görevi yerine getirmekte çok daha iyi olduğunu’’ söyledi. Ancak VIC için yasal engeller mevcut çünkü Wyoming eyalet yasalarına göre aday olmak için nitelikli seçmen ve tanındıkları tam bir isimle seçime girmeleri gerekiyor. Yapay zekanın şu an ki haliyle seçime girmesi mümkün değil. 

Tekno-Politika çağına doğru gidiyoruz! 

Yapay zekanın hayatımızın her alanına müdahil olduğu gibi devlet ve kuruluşların politikalarına yön vermeye başladığı görebiliyoruz. Bu yılın mart ayında Avrupa Parlamentosunun kapsamlı yapay zekâ yasasını ezici çoğunlukla onaylaması ve CHP’nin yerel seçimlerde adayları belirlerken yapay zekayı kullanması politikanın çağa ayak uydurmaya çalıştığını gösteriyor. Elon Musk Twitter’ı, düzeltelim yeni ismiyle X’i neden satın almıştı. Daha önce ki yazımızda belirtmiştik! Arjantin Devlet Başkanı Javier Milei, Hindistan Başbakanı Narendra Modi ve birçok devlet başkanıyla X üzerinden kur yaptığı medyanın diline düşmüştü.  

Hindistan’ın bu ay biten seçimlerinde ülkenin en ünlü Bollywood oyuncularının Modi'yi eleştirdiğini gösteren ‘’deepfake’’ ile yapılan sahte videoları elden ele gezmiş ve Başbakan Modi seçimi bu tür manipülatif videolarla mücadele ederek geçirmişti. 

Görünen köy navigasyon istemez. Teknolojik gelişmelerin birçok bilinen dinamiği değiştireceği kesin. Teknolojiye ayak uyduramayan siyasetçilerin ve devletlerin ise sonu İPhone sonrası Nokia gibi olacak...! 

Dünya her zaman ki gibi gelişen teknolojiyi, yeni trendleri ve yapay zekayı konuşurken hatta 28 Mayıs 2024 tarihinde ki MGK toplantısında ilk defa ‘’Yapay Zekâ’’ gündeme alınmışken yine bizim milletimize şeriat gelsin diyenle gelmesin diyen iki sosyal medya simsarının boş tartışması reva görülüyor. Yazık gerçekten çok yazık halen daha ütopik korkularla cambaza bak oyunu oynanıyor. 

Popüler kültür, siyasi çekişmelerin egemenliğinde sağlıklı ve ileriyi düşünemeyen bir toplum treni kaçırmak üzere! 

telif

Yorum Yazın

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar