Son günlerin gündemi “kamuoyu yoklamalarına inanıp inanmama” üzerine odaklandı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan kendisini ve partisini “düşüşte” gösteren anketlere hiç inanmadığını açıkladı ya, bunu kastediyorum. Gerçekten de o anketler bence de doğruyu tam olarak yansıtmıyor. Neden mi? Halkımız içinde bulunduğu gerçekleri tam olarak bilmiyor, öğrenemiyor da ondan. Demek istediğim şu:
-Aslında halk, yaşananları tam olarak bilse, anketlerin gösterdiği düşüş, öyle zamlar gibi minik minik! değil, çok daha dikine ve hızlı olurdu…
Gazeteciler Cemiyetinin her ay yayınlamakta olduğu bir “ifade ve basın özgürlüğü raporu” (*) var. Büyük emeklerle hazırlanan bu rapor, Türkiye’de bir önceki ay, özgürlüklerin nasıl ihlal edildiğini, üstelik de ihlallerin halktan nasıl gizlendiğini, tek tek, olay bazında inceleyip adeta bir “tokat gibi” yüzümüze çarpıyor. Raporu incelediğinizde aynen şu geçiyor aklınızdan:
-Vay anasını! Meğer neler neler olmuş da haberimiz yok…(**)
O yüzden de halkımız hala “başındakilere inanmayı” sürdürüyor. Hani bir zamanlar bir reklamda sorulurdu:
-Yoksa siz hala annenizin margarinini mi kullanıyorsunuz?
-“Ayol ne margarini, hayat pahalılığı öyle bir hal aldı ki, millet margarini filan geçin, “sade suya tirit” tencere kaynatabiliyorsa ona bile şükrediyor” Dediniz, duydum…
Evet, şaka bir yana, ne diyorduk? Halktan gizlenen gerçeklerden söz ediyorduk değil mi?
Peki bu gerçekler nasıl mı gizleniyor?
Çok kolay, kimi “Sulh Ceza Hakimlikleri” bu konuda ün yapmış, onlardan birine başvurup, “aman hakim bey şu, şu, şu haberler benim kişilik haklarımı ihlal ediyor, size zahmet bunları yasaklayın… Hatta yasaklamak da yetmez, linklerini de geçmişe dönük olarak sildiriverin” diyorsunuz, bu talebiniz, (tabii tanıdıklarınız varsa!) şip-şak yerine getiriliyor, oooh artık alnınız açık, yüzünüz akmış gibi rahatsınız…
Kimse sizin suç örgütü kurduğunuzu, uyuşturucu işine bulaştığınızı, küçücük çocuklara istismarda bulunduğunuzu, tecavüz sabıkalarınız olduğunu, rüşvet aldığınızı, sınava mınava girmeden torpille işe girdiğinizi, imam hatipte aynı sınıfta okuduğunuz bazı önde gelen arkadaşlarınız sayesinde sürekli ihaleler kazandığınızı, vergi kaçırdığınızı filan bilmiyor, öğrenemiyor. Hatta mahkemeye başvurmak şurada dursun, bu işleri yapan bir “katip bile” bulsanız olur. Size “gerçek gibi görünen sahte bir evrak” düzenleyiverir, o haberler yayından kaldırılır, linkler silinir, “yeniden doğmuş” gibi olursunuz.
-Aaaaa nasıl olur? Bu kadarına da pes yani!
Diyorsunuz değil mi? Peki buyurun o zaman, şunları bir zahmet okuyuverin:
————————Rapordaki tespitler———————-
-İstanbul … nolu Hakimliği, İran uyruklu Naci Şerifi Zindaşti ile aralarında Emniyet teşkilatı mensuplarıyla ilgili 20 sanıklı organize suç örgütü kurulmasına ilişkin “Zindaşti Davası” için, dönemin şube müdürü … nun adının geçtiği haberlere erişimi “kişilik hakları ihlali” gerek-
çesiyle engelledi.
-Fox TV muhabiri, eski Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar ile ilgili soru sormak istediği için AKP Parti Sözcüsü Ömer Çelik’in basın toplantısına alınmadı.
-Muhabir, “Dosyamdaki her şey doğru” açıklaması üzerine eski Meclis Başkanı Cumhurbaşkanlığı Yüksek İstişare Kurulu Üyesi Cemil Çiçek’in “Dört bakan Yüce Divan’da yargılanmalıydı” sözleriyle ilgili sorular yöneltecekti.
-İstanbul …Hakimliği, eski Sağlık Bakanlığı Müsteşarı …’nın, Alzheimer
teşhisi konan babasına “sağlıklı” raporu aldıktan sonra babasına ait evi kendi üzerine geçirdiği iddiaları ve Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın …hakkındaki şikayetlere soruşturma izni vermemesi ile ilgili haberlere erişimi “kişilik hakları ihlali” gerekçesiyle engelledi.
-Muğla’daki … Hakimliği, Temmuz 2007’de Güvercinlik’te yanan orman
arazisine yapıldığı iddia edilen … Oteli’nin Temmuz 2021’de çıkan orman yangını
sebebiyle tahliye edilmesi ile ilgili haberlere erişimi, “kişilik hakları ihlali gerekçesiyle” engelledi.
-İstanbul … Hakimliği, Türkiye İşçi Partisi (TİP) İstanbul Milletvekili Ahmet
Şık’ın, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın eski avukatı… ile ilgili iddiaları gündeme getirdiği yedi tweet mesajına erişim engellemesi yapıldığını anlattığı içeriklere de erişimi, “kişilik hakları ihlali
gerekçesiyle” engelledi.
-İstanbul …Hakimliği, CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır’ın TELE1’de
gazeteci Zeynel Lüle’nin programına konuk olduğu YouTube kaydını ve ilgili haberlere erişimi “kişilik hakları ihlali” gerekçesiyle engelledi. Programda Başarır, firari iş insanı Sezgin Baran Korkmaz’ın telefonundan 31 Aralık 2020’de şimdiki Anayasa Mahkemesi üyesi… ile mesajlaşıp mesajlaşmadığını soruyordu.
-İstanbul …Hakimliği, Gezi Parkı eylemlerinde Cumhuriyet’te yayımlanan “Gezi eylemlerinde göstericilere palayla saldıran …’a fuhuş operasyonu” haberine erişimi engelledi. İstanbul …Hakimliği, 10 Şubat’ta, … hakkında halktv.com.tr’de yayınlanan “Gezi’nin palalı saldırganı Dubai’de” haberini de erişime engellemişti.
-İstanbul …Hakimliği, Sarıyer’de terör gerekçeli operasyon sırasında 25 yaşındaki
Dilek Doğan’ın ölümüne yol açan polisler ile ilgili haberlere erişimi “kişilik hakları ihlali” gerekçesiyle engelledi. (Ölenin yaşam hakkının ihlali ne olacak peki? Diye sormayın!)
-İstanbul …Hakimliği, Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’nun (TMSF) arazisine yapılacak inşaatın ihalesini Bilal Erdoğan’ın arkadaşına 280 milyon lira bedelle verdiği iddiasıyla ilgili haberlerin 11 Ağustos 2020’de erişime engellenmesiyle ilgili haberlere 2 Eylül 2020’de engelleme getirilmesi ile ilgili haberlerin de 31 Aralık 2020’de engellenmesi ile ilgili haberlere erişimi “kişilik hakları ihlali” gerekçesiyle engelledi. (Hayır, cümlede hata yok, isterseniz tekrar okuyun!)
-Batman… Hakimliği, Gercüş Belediye Başkanı … nın, ilçedeki
parke taşı ihalesini, 2002’de boru hattından kaçak petrol çektikleri iddiasıyla birlikte yargılandığı cezaevi arkadaşının oğluna verdiği iddialarıyla ilgili haberlere erişimi “kişilik hakları ihlali” gerekçesiyle engelledi.
-Mersin … Hakimliği, AKP Mersin İl Başkanı …’in kaçak elektrik, babasının kaçak su kullandığı iddiası ve kardeşinin de kaçak kazı yaptığı iddiası ile ilgili haberlere erişimi “kişilik hakları ihlali” gerekçesiyle engelledi.
-Prof. Dr. Yaman Akdeniz, …Başsavcılığı’nın, Gazete Duvar’ın sahte erişim engeli kararları şikayetine istinaden, “Aslı olmadığı için resmi belgede sahtecilik” olamayacağını gerekçe göstererek takipsizlik kararı verdiğini açıkladı. Akdeniz, “Ortada çok ciddi bir sahtekarlık söz konusu ve sahte kararlar haber sitelerine gönderilerek bazı haberlerin kaldırılması sağlanmaya çalışılıyor. Bu ve benzeri sahte kararlar kimlere gönderildi ve kaç haber kaldırıldı şu anda bilmiyoruz” mesajını paylaştı.
——————————Sonuç—————
ABD merkezli insan hakları kuruluşu Freedom House’un “2021 İnternette Özgürlük” raporuna
göre, toplamda 34 puan alan Türkiye, internette “özgür olmayan ülkeler” arasında yer aldı. Raporda, puanlama Türkiye’de internet kullanımı “Erişim engeli”, “İçerik sınırlaması” ve “Kullanıcı hakları ihlalleri” başlıkları altında incelenerek 100 puan üzerinden değerlendirildi. Değerlendirmede Türkiye, toplam 34 puanla “özgür değil” sınıflandırmasında yer aldı.
Rapordan alıntıladığım bu örnekler ülkemizde yaşananların “çok azı”nı ortaya koyuyor. Eğer gerçekleri görmek istiyorsanız, Gazeteciler Cemiyetinin her ay yayınlanan raporlarına bir göz atın bence:
(*) https://gc-tr.org/gazeteciler-cemiyeti-eylul-2021-oib-raporu-aciklandi/
(**) Sakın bana kızmayın, TDK uyumlu güncel sözlüğe baktım, -çok şaşılacak şey- anlamında kullanılan söz deniliyor.)
Yorum Yazın