Nahçıvan’da 14. Uluslararası Gelecekle İletişim Çalıştayı düzenlendi
AJANSRTÜK Başkan Vekili Orhan Karadaş: ”Gazze’de, Lübnan’da büyük vahşet yaşanıyor. Bu durum kardeşliğimizin ne kadar önemli, ne kadar hayati olduğunu belgelediği gibi işbirliğimizi çok daha ileri götürmemiz gerektiğini de ortaya koyuyor. Azerbaycan’ın Karabağ zaferi önümüze yeni ufuklar açmıştır. Dijitalleşmenin sağladığı imkanları da kullanarak ortak tarihimize, dilimize, kültürümüze ve inancımıza sahip çıkarak milli kimliğimizi pekiştirmeliyiz”
NAHÇIVAN (AA) Azerbaycan'a bağlı Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti'nde Türkiye Cumhuriyeti Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) tarafından 14. Uluslararası Gelecekle İletişim Çalıştayı düzenlendi.
Nahçıvan Devlet Üniversitesinin (NDÜ) ev sahipliğinde "Gelenekselden Dijitale Medya Araçlarında Dönüşüm" temasıyla düzenlenen etkinliğin açılışına RTÜK Başkan Vekili Orhan Karadaş, Türkiye'nin Nahçıvan Başkonsolosu Asip Kaya, NDÜ Rektörü Elbrus İsayev, Azerbaycan'ın Ankara Büyükelçiliği Eğitim Müşaviri Doç. Dr. Necibe Nesibova, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.
RTÜK Başkan Vekili Karadaş, etkinlikte yaptığı konuşmada, Mustafa Kemal Atatürk'ün "Nahçıvan Türk kapısıdır" sözlerini hatırlattı ve etkinliği bu nedenle burada düzenlendiklerini bildirdi.
Karadaş, düzenledikleri çalıştayın Türkiye ile Azerbaycan arasındaki sarsılmaz bağ ve güvenin bir defa daha ilanı anlamına geldiğini belirtti.
İletişim çağını yaşadıklarını ve medyanın da iletişimin en önemli ve en etkili aracı olduğunu söyleyen Karadaş, "Geleneksel medya artık çağın ihtiyaçlarına cevap veremediği gibi bu değişime ayak uyduramayanlar hızla tarihe karışıyor. Dijital medya çağımızın en belirleyici ve etkileyici sektörü haline geldi." dedi.
Karadaş, Türkiye'de internet erişim oranının yüzde 94,5 düzeyinde olduğunu kaydederek "Dijital medyanın ve yayıncılığın gelişimi sadece fırsatlar değil, aynı zamanda çeşitli zorluklar ve sorunlar da getiriyor. Dolayısıyla büyük bir hızla gelişim gösteren ve hayatımızın her alanında var olan bu sektörün belli kural ve kaidelere tabi olması kaçınılmazdır. Dijital medyanın da diğer alanlarda olduğu gibi düzenleme ve denetleme dışında kalması düşünülemez." ifadelerini kullandı.
Dünyanın zor bir süreçten geçtiğini belirten Karadaş, "Gazze'de, Lübnan'da büyük vahşet yaşanıyor. Bu durum kardeşliğimizin ne kadar önemli, ne kadar hayati olduğunu belgelediği gibi işbirliğimizi çok daha ileri götürmemiz gerektiğini de ortaya koyuyor. Azerbaycan'ın Karabağ zaferi önümüze yeni ufuklar açmıştır. Dijitalleşmenin sağladığı imkanları da kullanarak ortak tarihimize, dilimize, kültürümüze ve inancımıza sahip çıkarak milli kimliğimizi pekiştirmeliyiz." şeklinde konuştu.
Etkinlik, "Dijital Medyada İslamofobi", "Geleneksel Radyonun Dijital Dönüşümü: Spotify & Podcast", "Medya Araçlarındaki Dönüşüm ve RTÜK’ün Değişen Rolü", "Medya Araçlarında Görsel Dilin Evrimi", "Dijital Çağda Medya Okuryazarlığı: Zorluklar ve Çözümler", "Medya Araçlarında Kültür Aktarımı Bağlamında Çizgi Filmler" gibi akademik sunumlarla devam etti.
Azerbaycan ve Türkiye'nin yanı sıra etkinlikte BosnaHersek, Fas, Filistin, Gürcistan, Kazakistan, Kırgızistan, Libya, Mısır, Özbekistan, Pakistan, Rusya, Tunus, Karadağ'dan 26 yüksek lisans öğrencisi yer aldı.
Türk Cumhuriyetleri ve Türkiye'nin gönül coğrafyasındaki diğer ülkeler arasında bağ kurulmasında aracı olacak gençlerin, görsel ve işitsel medya uygulamalarında deneyim kazanmalarını ve mevcut sosyokültürel bağlarını güçlendirmelerini temin etmek ve geleceğe ışık tutmak amacıyla gerçekleştirilen çalıştay, çeşitli etkinliklerle 27 Ekim'de Kars'ta sona erecek.
Kaynak: AA
İlginizi Çekebilir