Gelir İdaresi’nden sporculara denetim: 5 milyar lira beyan dışı
EKONOMİGelir İdaresi, sporcuların beyan dışı bıraktığı yüksek ücretlere yönelik çalışma başlattı. 400 sporcunun 5 milyar lira kazancını beyan etmediği belirlendi.
Gelir İdaresi Başkanlığı, kayıt dışı ekonomiyle mücadele çalışmalarını sürdürerek farklı sektör ve meslek kollarında denetimlerini artırıyor. Bu kapsamda, özellikle spor camiasındaki yüksek tutarlı sporcu ücretlerine ilişkin yeni bir çalışma başlatıldı. 2021, 2022 ve 2023 yıllarında futbol, basketbol ve voleybol branşlarında profesyonel olarak oynayan sporcuların kulüplerce ödenen ücretlerinden bazılarını beyan dışı bırakıldığı tespit edildi.
Sporcu Ücretleri ve Vergi Yükümlülüğü
Gelir Vergisi Kanunu çerçevesinde kulüpler, sporculara ödediği ücretlerden vergi kesintisi yapmak zorundadır. Sporcuların elde ettiği ücret geliri, gelir vergisi tarifesinin 4’üncü dilimini aştığında, bu sporcuların beyanname vermesi ve artan oranlı hesaplanan vergi ödemesi gerekmektedir. Bu bağlamda Gelir İdaresi, 1.900 sporcuyu analiz ederek kulüplerin beyanları, sözleşme bilgileri, medyada yer alan haberler ve Kamuyu Aydınlatma Platformu üzerinden yapılan transfer bilgilerini karşılaştırdı.
Vergi Kaybı ve İhlaller
Çalışmalar sonucunda 2021-2023 yıllarında sporcuların elde ettikleri ücret gelirlerinde büyük vergi kayıpları olduğu saptandı. Aralarında milyon dolarlık kontratlara sahip yıldız sporcuların da bulunduğu 400 sporcunun, son üç yılda yaklaşık 5 milyar lira ücret gelirini beyan etmediği ortaya çıktı. Ayrıca, 100 sporcunun beyanname vermesine rağmen gelirini bildirmediği belirlendi.
İzaha Davet Süreci
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Gelir İdaresi Başkanlığının bu sporcuları izaha davet edeceğini ve beyan dışı bırakılan kazançların bildirilmesini isteyeceğini açıkladı. Şimşek, “İzaha davet kapsamında gerekli yükümlülükleri yerine getirmeyen sporculardan ödenmeyen vergi cezalı şekilde talep edilecektir,” dedi.
Kayıt Dışı Ekonomiyle Mücadele
Bakan Şimşek, vergi adaletini sağlamak ve verimliliği artırmak amacıyla kayıt dışı ekonomiyle mücadelenin devam edeceğini vurguladı. “Maliye olarak ‘çok kazanan ancak düşük gelir beyan edenlerin’ kapısını çalmayı sürdürüyoruz. Yüksek gelir elde eden ve gelirini gizleyenlere yönelik denetim çalışmalarımız devam edecek. Kayıt dışı olandan vergi almak için ne gerekiyorsa yapacağız,” şeklinde açıklamalarda bulundu.
İlginizi Çekebilir