Hikmet Çetin: “Her şeye bir kişi karar veriyor. Nasıl dönecekler?”
GÜNDEMYeni yasama dönemi 1 Ekim’de başlarken, TBMM’nin açıklanmayan en önemli gündemi, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yeniden cumhurbaşkanı seçilmesini sağlayacak anayasa değişikliğinin olup olmayacağına ilişkin tartışmalar olacak.
TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, yeni yasama döneminde anayasa değişikliği için görüşmelerini sürdüreceğini açıkladı.
AKP’nin anayasa değişikliği istemesinin gerekçesi, “darbe anayasasından kurtulmak” olarak açıklansa da gerçek nedeninin, Erdoğan’ın bir dönem daha cumhurbaşkanlığı yolunu açmak olduğu biliniyor.
İktidar çevrelerinin bu konuda değişik formüller üzerinde çalıştıkları ve muhalefet partileri ile perde arkasında kulis yürüttükleri belirtiliyor. Muhalefetin parlamenter sisteme dönüşü savunması nedeniyle, AKP’nin, bunu Erdoğan’ın yeniden seçilebilmesi için bir fırsata dönüştürmek istediği anlaşılıyor.
Parlamenter sisteme geçiş ve yetkisiz cumhurbaşkanı formülüyle, AKP’nin yeniden birinci parti çıkma ihtimalinin olacağı, MHP’ye bağımlılıktan kurtulacağı ve bir dönem daha Erdoğan’ın cumhurbaşkanı olarak görev yapacağı varsayılıyor.
AKP’nin bu formül için muhalefet kanadında da yoğun kulis sürdürdüğü dikkat çekiyor. Son dönemde CHP’nin politikasındaki değişikliklerde bunun etkisi olduğu görüşü hakim.
Özgür Özel’in, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve AKP’yi kollayan açıklamaları nedeniyle, Erdoğan ile anlaştığı iddiaları, yalanlamalara rağmen gündemden düşmüyor. Özel’in en son ABD’deki açıklamaları nedeniyle, CHP’nin, anayasa değişikliğine destek vereceği iddiaları bir kez daha tartışılmaya başladı.
Bu iddialara göre, parlamenter sisteme geçilmesi için yapılacak anayasa değişikliğine CHP destek verecek, Erdoğan yetkisiz cumhurbaşkanı, Özel de başbakan olacak.
CHP eski Genel Başkanı Hikmet Çetin, CHP’nin anayasa değişikliği konusunda tuzağa düşmemesi gerektiğini söyledi. Çetin, parlamenter sisteme geçilmesi için AKP ile anlaşma yapılması ihtimaline karşı dikkatli olunması gerektiğini dile getirdi.
Çetin, Muhalif’e, “Bu kadar güce alıştıkları için geri dönmeleri çok zor. Her şeye bir kişi karar veriyor. Nasıl dönecekler?” dedi.
Çetin, bu tartışma ile ilgili şu değerlendirmeyi yaptı:
“Parlamenter sisteme geçilmesi için anayasa değişikliğine destek verilebilir. Bu, olabilir. Eğer Erdoğan, parlamenter sistemdeki gibi yetkileri azaltılmış cumhurbaşkanı olacaksa. Ama anayasa değişikliğinden önce mevcut anayasanın uygulanması gerekir. Anayasa Mahkemesi kararları, yürütmeyi de yargıyı da yasamayı da bağlar. Bunlara uyulmadıktan sonra yeni anayasa nasıl yapılacak? Ben, Cumhurbaşkanı ve partisinin böyle bir anayasa değişikliğini kolay kolay kabul edeceklerini zannetmiyorum. Tek adamlığa ve güce o kadar alıştılar ki… Parlamenter sistemin gerektirdiği bağımsız yargı, yasama, yargı ve yürütmenin ayrılığı… Bunlar nasıl olacak? Yargı tamamen siyasallaşmış durumda. Yetkisiz cumhurbaşkanlığına geçişi kolay kolay kabul edeceklerini sanmıyorum. Bu kadar güce alıştıkları için geri dönmeleri çok zor. Her şeye bir kişi karar veriyor. Nasıl dönecekler?”
İlginizi Çekebilir