Marmara bölgesinde haziran yağışları %92 azaldı
YAŞAMMeteoroloji verilerine göre Marmara'da haziran yağışları uzun yıllar ortalamasına göre %92 azalarak, küresel iklim değişikliği ve yüksek basınçlarla ilişkilendiriliyor. Kuraklık riski artıyor, su döngüsü değişiyor.
Ülkemizin Marmara Bölgesi'nde, 1991 ile 2020 yılları arasında haziran ayı yağışları üzerine yapılan incelemeler, endişe verici bir tabloyu ortaya koyuyor. Meteoroloji Genel Müdürlüğü verilerine göre, bölgedeki uzun yıllar ortalaması 41,5 milimetre iken, geçen yılın aynı döneminde 42,6 milimetre, bu yıl ise sadece 3,4 milimetre yağış düştü. Bu durum, geçen yıla göre %92'lik bir azalmayı işaret ediyor.
Kırklareli hariç Marmara'nın tamamında %60'a varan azalma gözlemlenirken, Çanakkale'de bu azalmanın %98'e kadar ulaştığı belirlendi. Bilecik, Bursa, Çanakkale, Edirne, Kocaeli ve Yalova'da son 64 yılın, İstanbul'da ise son 21 yılın en düşük haziran yağışları kaydedildi.
Meteoroloji uzmanı Dr. Güven Özdemir'e göre, küresel iklim değişikliğinin etkisiyle Marmara Bölgesi'nde yüksek basınçlar nedeniyle yağışların azaldığı ifade edildi. Özdemir, bu durumun özellikle sera gazlarının artışı ve insan faaliyetlerinin etkisiyle sıcaklıkların yükselmesine bağlı olarak gerçekleştiğini vurguladı.
Özdemir, bu eğilimin devam etmesi halinde su kaynaklarının azalacağı, baraj doluluk oranlarının düşeceği uyarısında bulunarak, önlem alınması gerektiğini dile getirdi. Ayrıca, artan buharlaşmanın kuraklık ve şiddetli fırtınalar gibi doğal afetlerin sıklığını artırabileceğine dikkat çekti.
İlginizi Çekebilir