© Muhalif 2024

Ölümcül beslenme alışkanlıkları gençlerde kolon kanseri riskini artırıyor

50 yaşın altındaki kişilerde kolon kanseri vakası dünya çapında hızla artarken, bilim insanları artışın arkasındaki sebebin yüksek şekerli ve düşük lifli diyetlerin bir kombinasyonu olduğunu öne sürdü.

Bu tarz diyetlerin, bağırsaktaki hücrelerin yaşlanmasını hızlandıran bir bağırsak bakterisinin gelişmesine yol açtığı belirlendi. 

Ohio Eyalet Üniversitesi'nden araştırmacılar, bulgularını dünyanın en büyük kanser konferansı olan Chicago'daki Amerikan Klinik Onkoloji Derneği'nde (ASCO) paylaştı. 

Ekip, çok fazla şeker tüketmenin ve yeterli miktarda lif tüketmemenin, bağırsaktaki iltihaplanmayı artıran Fusobacterium bakterisinin büyümesini teşvik ettiğini öne sürdü. 

Araştırmacılar, uzun süreli inflamasyonun hücreleri yaşlandırdığını belirtti. Yetersiz beslenme uygulayan hastaların, "iltihaplanma" olarak bilinen bir süreçte hücrelerini biyolojik yaşlarından 15 yıl daha yaşlı hale getirdiği öne sürüldü. 

Ekip, bulguların diğer güncel verilerle uyumlu olduğunu, düşük lifli, işlenmiş diyetlerin bağırsak disbiyozu adı verilen bir süreçte bağırsak mikrobiyom dengesini bozduğunu söyledi.

Birleşik Krallık kanser yardım kuruluşu Bağırsak Kanseri Birleşik Krallık sözcüsü Dr. Lisa Wilde şunları söyledi: "Bağırsak kanseri 50'li yaşların üzerinde daha yaygın ancak Birleşik Krallık da dahil olmak üzere bağırsak kanserinin genç insanlarda arttığına dair küresel olarak ciddi sayıda kanıt var" 

Florida Üniversitesi'nden araştırmacılar, ayrıca konferansta şekerli enerji içeceklerinin kolorektal kanser hastaları üzerindeki etkilerini inceleyen yeni bir denemeyi de duyurdu. Makale henüz yayınlanmadı. 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER