İletişim Başkanlığı dün ortaya atılan iddialarla ilgili olarak, Diyanet işleri Başkanı Ali Erbaş’ın günaydın, cahiliye dönemi adetidir şeklinde bir ifadesinin olmadığını ve kendisinin de günaydın kelimesini kullandığını ifade etmişti. Ancak 2019 yılında Erbaş’ın imzasıyla yayınlanan Ramazan günlükleri kitabının 2. Cildinde günaydın kelimesini cahiliye dönemi ile ilişkilendirdiği ortaya çıktı.
Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş’ın “Günaydın demek cahiliye dönemi adetidir” ifadesini kullandığına dair iddialar, dün Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı tarafından yalanlanmıştı. İletişim Başkanlığı’na bağlı olarak faaliyet gösteren Dezenformasyonla Mücadele Merkezi’nden yapılan açıklamada, şöyle denilmişti.
“Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş’ın ‘Günaydın demek cahiliye dönemi adetidir’ şeklinde bir açıklamasının olduğu iddiaları gerçek değildir. Ali Erbaş, ilk olarak 2021 yılında ortaya atılan bu iddiayı yalanlayarak kendisinin de ‘günaydın’ kelimesini kullandığını belirtmişti.”
Bu açıklamanın ardından da konu gündemden düşmüştü. Ancak dezenformasyonla mücadele merkezinin de belirttiği gibi aynı iddialar 2021 yılında da gündeme getirilmişti. Her ne kadar iletişim başkanlığı iddiaların gerçeği yansıtmadığını hatta Sayın Erbaş’ın da günaydın kelimesini kullandığını belirtse de 2019 da Ali Erbaş imzası ile yayınlanan Ramazan Günlükleri-2 kitabında iddialarla uyuşan ifadeler olduğu ortaya çıktı.
Ali Erbaş'ın Ramazan Günlükleri -2 kitabına erişmek için tıklayınız.
Kitabın ‘Aranızda selamı yayın’ başlıklı bölümünde Erbaş’ın konuyla ilgili olarak “Cahiliye döneminde birinin evine vardıkları zaman mahremiyete saygı göstermez, dünya ve âhiret saadetini temenni etmek olan selamı da bilmezlerdi. “Sabahınız hayat olsun”, “akşamınız hayat olsun”, “aydın olsun” gibi sözler söylerlerdi. Bizde bazı kimselerin kullandığı “günaydın”, “tünaydın” ifadelerine benzer ifadelerdi bunlar.” Cümlelerine yer verdiği görüldü.
Kitabın aynı bölümünde Erbaş, merhaba ifadesi için de “Selam Arapça diye “merhaba” demeyi tercih edenlere, merhabanın da Arapça olduğunu, ancak selamın yerini tutmayacağını, selamlaştıktan sonra merhaba demenin daha uygun olacağını bu vesileyle hatırlatmış olalım” ifadelerini kullandı.
Yorum Yazın