Kadir Serkan Selçuk yazdı:

Bahçeli’nin çelişkisi

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Bahçeli’nin çelişkisi
Abone ol

Kadir Serkan Selçuk'un kaleme aldığı 'Bahçeli’nin çelişkisi' başlıklı yazı..

Çözüm süreci yeniden gündeme gelince hemen herkes gözlerini tekrar bu konuya çevirdi. Haber kanallarının birinci gündem maddesi bu oldu. Katılımcılar görüş ve düşüncelerini uzun, kapsamlı ve hararetli oturumlarda anlattılar. Hatta muhtemel sürecin yol haritasını açıklayanlar, Öcalan’ın devletle ve Kandil ile görüşmeye başladığını iddia edenler bile çıktı.

Devlet Bahçeli, bu noktaya sadece 15 gün içerisinde gelinmesinde en büyük paya sahip isimdi. Öyle ki, inisiyatifi tamamen eline almış, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bile önüne geçerek çıkışını yapmış ve sürecin konuşulmaya başlamasına ön ayak olmuştu. Erdoğan’ın, Bahçeli’nin DEM Partililerin elini sıkmasından günler sonra açıklama yaparak kendisine destek vermesi bunun en belirgin göstergesiydi.

Peki birden ne oldu da Bahçeli böyle bir çıkış yaptı? Eline ilk defa böyle bir şans geçti de toplumsal barışı sağlamak adına fırsatı değerlendirmek için mi harekete geçti?

Hatırlanacağı üzere, 7 Haziran 2015 seçimlerine gidilirken DEM Parti’nin öncülü olan HDP’nin barajı geçeceği ve AKP’nin tek başına iktidar olma şansını 13 yıl sonra ilk defa yitireceği az çok belirginleşmişti. Nitekim öyle oldu. Sonuçlara göre CHP-MHP-HDP bir araya gelerek koalisyon kurabilir ve AKP muhalefette kalabilirdi. Bu birliktelik toplumsal barışın sağlanması adına da önemli ve değerli bir girişim olacak, yıllardır birikmiş sorunlar en geniş mutabakatla çözüme kavuşabilecekti.

Ancak seçim akşamı muhalif kanatta 13 yıllık AKP iktidarından kurtulmuş olmanın getirdiği sevinç yaşanırken ve henüz sandıkların sayımı bile tam olarak bitmemişken Bahçeli kürsüye çıkmış ve bu koalisyon umutlarını suya düşürerek erken seçim istemişti. Daha sonraki günlerde Kemal Kılıçdaroğlu’nun başbakanlık teklifini de kabul etmeyen MHP lideri, hiçbir şart altında HDP ile bir araya gelmeyeceğini herkese göstermişti.

Türkiye siyasetinin yazısız kurallarından biridir. Bahçeli erken seçim isterse bu derhal kabul edilir ve seçimin sonucunda kazanan AKP olur! 2002’de, 2015’te ve 2018’de yaşanan budur. Nitekim 1 Kasım 2015 seçimlerini yüzde 49 oyla kazanan AKP yine tek başına iktidara gelmiş, çözüm süreci rafa kalkmış, AKP-MHP ittifakının ilk ışıkları görünmeye başlamış ve bugünlere gelinmiştir.

Yaklaşık 10 yıl önce başlayan AKP-MHP ittifakı bugün erime halindedir. Eski gücünü yitirmiş ve ayakta kalabilmek için çareler arama durumuna düşmüştür. Bahçeli’nin şaşırtıcı biçimde DEM Partililerin ellerine sarılmasının ana sebebi budur. Amaç yeni anayasa için ortaklar aramak, bu yolla AKP-MHP ittifakının ömrünü uzatmak ve olabildiğince uzun süre iktidarda kalmaktır. 

Son olarak, yeni süreci büyük bir iştahla konuşmaya başlayan haber kanallarına da sormak gerekir. İlk çözüm sürecinin ardından HDP’lilere tamamen kapattıkları ekranlarını yeni çözüm süreciyle birlikte tekrar kendilerine açacaklar ve bu yolla ne kadar iktidarın emrinde hareket ettiklerini bir kez daha açık bir biçimde kanıtlayacaklar mıdır?


Yorum Yazın