Kolesterol ve vücut ağırlığı dahil olmak üzere kalp hastalığı için risk faktörlerinin, çeşitli hayvansal bazlı etlerin bitkilerden yapılan bir ikame ile değiştirildiğinde iyileştiği ortaya çıktı.
Canadian Journal of Cardiology’de yayımlanan makaleye göre; bitkilerden yapılan ikâme etlerin hayvansal bazlı etlerden daha sağlıklı olduğu tespit edildi.
Vancouver’daki British Columbia Üniversitesi’nde tıp profesörü olan çalışmanın kıdemli yazarı Dr. Ehud Ur, ”Bitki bazlı et, kardiyovasküler risk faktörlerinin azalmasıyla açıkça ilişkili olan sağlıklı bir alternatiftir” dedi.
1970’ten 2023’e kadar yayımlanan çalışmaları gözden geçiren yeni araştırma, et ikamelerinin, sodyum ve doymuş yağ miktarı gibi geniş bir beslenme çeşitliliğine sahip olduğunu da buldu.
Araştırmacıların atıfta bulunduğu klinik çalışmalardan biri, katılımcıların bitki bazlı alternatifleri tükettiklerinde toplam kolesterolde yüzde 13, LDL kolesterolde yüzde 9, trigliseritlerde yüzde 53 azalma ve HDL kolesterolde yüzde 11 artış yaşadıklarını ortaya koydu.
Ur ve meslektaşları, biri eski nesil, diğeri sığır eti lezzetine daha yakın olan daha yeni iki burger markasına odaklandı. Eski marka hamburgerde önerilen günlük doymuş yağ oranının yüzde 6’sı bulunurken, yeni şirketin hamburgerinde bu oran yüzde 30 oldu.
Benzer şekilde, yeni nesil markada RDA’nın yüzde 27’sine karşılık eski markada yüzde 0 kolesterol vardı.
Yorum Yazın