Boğaziçi Üniversitesi, kanser tanısını hızlandıracak "PathoSeg" ve "PathopixGAN" isimli yapay zekâ modellerini geliştirdi. Bu modeller sayesinde kanserli hücrelerin hassas bir şekilde tespiti, metastazın erken belirlenmesi ve doktorların iş yükünün azaltılması hedefleniyor.
Boğaziçi Üniversitesi, kanser tanısında devrim yaratacak bir çalışmaya imza attı. Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Turan ve ekibi, yapay zekâ ve derin öğrenme teknolojilerini kullanarak, "PathoSeg" ve "PathopixGAN" isimli iki yeni modeli geliştirdi. Üniversiteden yapılan açıklamaya göre, bu modeller sayesinde kanser tanısında mikroskop incelemelerinin ötesine geçilerek çok daha hızlı ve hassas sonuçlar elde edilecek.
Doç. Dr. Mehmet Turan, bu çalışmayı Elsevier'in prestijli bilimsel dergisi "Medical Image Analysis"te yayımlatarak bilim dünyasına tanıttıklarını belirtti. "PathoSeg" modeli, hücre ve doku bölgelerini hızlı ve kesin bir şekilde segmentleyerek tanı sürecini iyileştiriyor. Bu sayede kanserli hücre metastazının erken tespiti mümkün hale gelirken, doğruluğu artırılmış bir tanı sağlanıyor. Bu modelin özellikle doktorların iş yükünü hafifletmede etkili olduğu ifade edildi.
Turan ayrıca, "PathopixGAN" modelinin nadir görülen vakaların tanınmasında ortaya çıkan veri yetersizliği sorununu çözdüğünü vurguladı. Model, gerçeğe çok yakın yapay görüntüler üreterek geniş bir veri seti sağlıyor ve daha kapsamlı bir eğitim imkânı sunuyor.
Turan, "Bu yapay zekâ modelleri hem akademik araştırmalar hem de sağlık sektöründe önemli bir rol oynayacak. Sağlık hizmetlerinde yapay zekânın klinik süreçlere entegrasyonuna örnek teşkil etmeyi hedefliyoruz" diyerek bu teknolojinin sektörde yapay zekâ kullanımını artırmasını amaçladıklarını ifade etti.
Yorum Yazın