Kredi kartı limit vergisi!

CHP’li Türeli: Muhalefetin şiddetli itirazları ile yoğun kamuoyu tepkisi geri adım attırdı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
CHP’li Türeli: Muhalefetin şiddetli itirazları ile yoğun kamuoyu tepkisi geri adım attırdı
Abone ol

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nun CHP’li sözcüsü, İzmir Milletvekili Rahmi Aşkın Türeli, komisyon görüşmelerinde muhalefetin şiddetli itirazı ile yoğun kamuoyu tepkisinin, Savunma Sanayi Destekleme Fonuna kaynak aktarılması düzenlemesine geri adım attırdığını söyledi. “Bu durum AKP iktidarları döneminde TBMM’nin sağlıklı bir yasama sürecinden ne kadar uzaklaştığının tipik ve çok önemli bir örneğidir” diyen Türeli, “Nasıl bir ihtiyaç analizine dayandığı belli olmayan, konuyla ilgili tarafların görüşlerinin alınmadığı, kamuoyunun tepkilerini umursamayan, hangi süreçlerden geçtiği belirsiz, şeffaflıktan uzak bu tutum, verimli kanun yapma perspektifinden uzak, hızlandırılmış yasama yöntemiyle sağlıklı bir yasama sürecinin işletilemeyeceğini bir kez daha çok açık ve net bir biçimde ortaya koymuştur” dedi.

Muhalif Özel

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, Savunma Sanayii ile İlgili Bazı Düzenlemeler Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin görüşmeleri ertelendi.  “Muhalefet olarak şiddetli itirazlarımız ve yoğun kamuoyu tepkileri nedeniyle son verildi” diyen Plan ve Bütçe Komisyonu’nun CHP’li sözcüsü, İzmir Milletvekili Rahmi Aşkın Türeli,”Bu durum AKP iktidarları döneminde TBMM’nin sağlıklı bir yasama sürecinden ne kadar uzaklaştığının tipik ve çok önemli bir örneğidir. Nasıl bir ihtiyaç analizine dayandığı belli olmayan, konuyla ilgili tarafların görüşlerinin alınmadığı, kamuoyunun tepkilerini umursamayan, hangi süreçlerden geçtiği belirsiz, şeffaflıktan uzak bu tutum, verimli kanun yapma perspektifinden uzak, hızlandırılmış yasama yöntemiyle sağlıklı bir yasama sürecinin işletilemeyeceğini bir kez daha çok açık ve net bir biçimde ortaya koymuştur” dedi.

 İktidarın bütçeye yük getirmediği  iddiasının doğru olmadığını belirten Türeli, “Bütçeye yük getirmemiş olması vatandaşa yük getirmediği anlamına gelmiyor” dedi.  

 Türeli’nin komisyon konuşması şöyle:

RAHMİ AŞKIN TÜRELİ (İzmir) - Tabii, bu bir vergi paketi. Biraz önce usulde de kısaca söyledim ama biraz daha açmamız lazım bu konuyu. Adının "Savunma Sanayii Destekleme Fonu katılma payı" olması hiçbir şeyi değiştirmiyor. Bu açık bir biçimde vatandaşa yükümlülük yükleyen, vatandaşın gelirinin bir kısmını vermesini icap ettiren bir şey. Zaten sadece vergi düşünmeyin; vergi, vergi benzeri harçlar, cezalar, bunların hepsi gene aynı amaca hizmet ediyor ve Anayasa 73'te de zaten tanımlanmış. Bu anlamda bu bir çeşit vergi, vergi benzeri. "Katılma payı" deniyor; ne fark eder, ne önemi var? Yani buradaki hikâye paranın bütçeye gitmeyecek olması, belli bir savunma sanayisi fonuna gidecek olması mı? Bu bir şeyi değiştirmez. Savunma Sanayii Fonu aynı zamanda bütçeden ödenek alıyor. Değerli arkadaşlar, kendi başına bütçenin dışında bir fondan bahsetmiyoruz. Ülkede Savunma Sanayii Başkanlığı var ve Savunma Sanayii Destekleme Fonu var ve bu Fon'a biz yeniden tekrar bu bütçe döneminde kaynak vereceğiz ve aynı zamanda da Cumhurbaşkanlığı bütçesi içinde görüşeceğiz.

Bakın, özellikle alt komisyon kurulmasını şunun için istedim: Şimdi, biz Cumhurbaşkanlığı bütçesini görüşeceğiz diğer bütçe türleri gibi bir gün boyunca ama ben saydım, Cumhurbaşkanlığı bütçesi içinde 14 tane kurum var, Cumhurbaşkanlığı ve bağlı kurumlar. 14 tane kurumu birlikte görüşeceğiz. Burada Savunma Sanayii Başkanlığını layıkıyla görüşebilmemiz mümkün değil. O yüzden söyledim, eğer böyle bir şey geliyorsa burada bir alt komisyon kurulsun, bu konuda bilgilendirsin. Buna neden ihtiyaç duyuldu, nedir, doğru mudur, yanlış mıdır; bunları konuşalım.

Bütçeye yük getirmediği söyleniyor. Değerli arkadaşlar, bütçeye yük getirmemiş olması vatandaşa yük getirmediği anlamına gelmiyor. "Bütçe hakkı" dediğimiz şey demokrasilerin en temel haklarından biridir, vatandaşın ödediklerinin, yükümlülüklerinin nerelere harcandığını bilme hakkı. Bu anlamda "Bütçeye bir yük getirmiyor." denmiş olması hiçbir şey ifade etmiyor ve şunu söylemek istiyorum: Eğer savunma önemliyse, ulusal güvenlik bu kadar önemli bir konuysa bu, vergiyle düzenlenmeli, bu şekilde fon eliyle düzenlenmemeli. Şimdi birden bire burada, bir kısım, belli birtakım harcamalar üzerinden, işlemler üzerinden vergi alınması hemen hepimize şunu hatırlattı: Ne oldu, ne oluyor? Doğal olarak da arkadaşlarımız bunun son günlerde bir tehdit, İsrail tehdidi, dış tehditle olan bağlantısını kurdular. Ne oldu, neden birden bire bu önümüze geldi? Bütçe konuşacağız, bütçe görüşeceğiz. Varsa bir ihtiyaç biz de burada gerekli önergenin hazırlanmasını birlikte yapalım, biz de imza atalım hep birlikte, ondan sonra ödeneklerini artıralım eğer eksik geliyorsa, ihtiyaç varsa ama neden buna ihtiyaç duyulduğunu anlamış değiliz. "Savunma sanayisi önemli, işte, şu olsun..." Tamam, önemli tabii, savunma, ulusal güvenlik elbette önemli ama burada bir kısım yükümlülükler getiriliyor; bunlara neden ihtiyaç duyuldu? Savunma Sanayii Fonu'ndan yeni birtakım projeler mi var? Hangi projeler eksik gidiyor? Ödemelerde bir kısım sıkıntılar mı var? Herkes bu soruları soruyor ve soracak, kamuoyunda da bu tartışılıyor. E, o zaman, o "şeffaflık, açıklık" dediğimiz şey gerçekleşmiyor.

 


Yorum Yazın