Nottingham Trent Üniversitesi'nin araştırması, PHD2 geninin çıkarılmasının metabolizmayı hızlandırarak diyet yapmadan daha fazla kalori yakılmasını sağladığını gösterdi. Araştırma, obezite ve tip 2 diyabet tedavisinde yeni yollar sunabilir.
Nottingham Trent Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırma, PHD2 geninin çıkarılmasının metabolizmayı hızlandırdığını ve diyet yapmadan daha fazla kalori yakılmasını sağladığını ortaya koydu. Nature Communications dergisinde yayımlanan çalışmaya göre, PHD2 geninin çıkarılması, kahverengi yağ dokusunun düzenlenmesinde kilit bir rol oynayan bu genin yokluğunda kilo vermeyi kolaylaştırabilir.
Araştırmada, PHD2 genine sahip olmayan farelerin, bu gene sahip olan farelere kıyasla yüzde 60 daha fazla kalori yaktığı tespit edildi. Bilim insanları, bu bulguların obezite, tip 2 diyabet ve diğer aşırı kilo ile ilişkili hastalıkların tedavisinde yeni stratejiler sunabileceğini belirtti.
NTU Bilim ve Teknoloji Okulu'ndan araştırmacı Dr. Zoi Michailidou, "PHD2 geninin çıkarılması metabolizmayı artırabilir ve sürekli diyet yapmaya gerek kalmadan kilo kaybını sürdürebilmemizi sağlayabilir" dedi. Dr. Michailidou ayrıca, kahverengi yağ dokusunun soğuk havalarda kalori yakma işlevinin, PHD2 geninin yokluğunda da etkin olduğunu vurguladı.
PHD2, hücrelerde oksijen seviyelerini algılamada önemli rol oynayan bir enzim olup, hipoksi (düşük oksijen) koşullarına yanıt olarak hücresel yanıtları düzenler. Bu genin çıkarılması, kahverengi yağ dokusunun daha etkili bir şekilde kalori yakmasına olanak tanıyabilir.
Yorum Yazın